30 Απρ 2024
READING

Η Nike στοχεύει στην τέλεια εφαρμογή των παπουτσιών της με την ανάπτυξη τεχνολογίας

6 MIN READ

Η Nike στοχεύει στην τέλεια εφαρμογή των παπουτσιών της με την ανάπτυξη τεχνολογίας

Η Nike στοχεύει στην τέλεια εφαρμογή των παπουτσιών της με την ανάπτυξη τεχνολογίας

Το στάτους της Nike ως εταιρεία τεχνολογίας έχει ξεπεράσει σχεδόν το στάτους της ως εταιρεία αθλητικών ειδών τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία έκανε πάταγο το 2018 με την εισαγωγή του Nike Live store concept, ενός καταστήματος μόνο για μέλη που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε μια εφαρμογή για κινητά, και αργότερα εκείνη την χρονιά το House of Innovation flagship concept, το οποίο είχε παρόμοια χαρακτηριστικά.



Αυτά τα concepts βασίζονται στην ευκολία μιας ποικιλίας δυνατοτήτων μέσω κινητού, συμπεριλαμβανομένων κινητών σημείων παραλαβής, σημείων αυτοεξυπηρέτησης και χαρακτηριστικών που επιτρέπουν στους αγοραστές να αναγνωρίζουν τα ρούχα που κρέμονται σε ένα μανεκέν ή να ζητούν ένα συγκεκριμένο μέγεθος παπουτσιών και χρώμα από έναν συνεργάτη του καταστήματος.

Η τελευταία εξέλιξη της Nike ωθεί ακόμη περισσότερο τη χρησιμότητα της εφαρμογής της. Ένα νέο χαρακτηριστικό χρησιμοποιεί την όραση του υπολογιστή και τη φωτογραφική μηχανή του smartphone του χρήστη για να σαρώσει τα πόδια ενός πελάτη και να βρει την ψηφιακή μορφολογία ποδιών και στη συνέχεια εφαρμόζει τα διάφορα σχέδια υποδημάτων της εταιρείας, προσφέροντας στους πελάτες τους το συνιστώμενο μέγεθος παπουτσιών.

Οι συνεργάτες των καταστημάτων ή οι “αθλητές” όπως τους ονομάζει η Nike, έχουν την τεχνολογία ενεργοποιημένη σε κινητές συσκευές που μεταφέρουν επάνω τους στα καταστήματα.

Οι πελάτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία στο σπίτι και να αποθηκεύσουν την ψηφιακή σάρωση στο προφίλ τους στο Nike Plus, ώστε κάθε φορά που επιλέγουν ένα παπούτσι, το συνιστώμενο μέγεθος τους θα έχει ήδη αποθηκευτεί.


Δεδομένου ότι το μέγεθος ενός πελάτη ποικίλλει πιθανότατα ανά προϊόν, η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης μια περίληψη για ποιο λόγο επιλέχθηκε ένα συγκεκριμένο μέγεθος παπουτσιού: ίσως επειδή ένα παπούτσι έχει στενή ή φαρδιά φόρμα, όσως επειδή άλλα άτομα με παρόμοια μεγέθη ποδιών αγόρασαν αυτό το μέγεθος. Δεν έχει σημασία γιατί, αλλά ότι η Nike έχει τον πρώτο λόγο.


Το Nike Fit, το οποίο δοκιμάστηκε σε τρία καταστήματα τους τελευταίους έξι μήνες και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε όλα τα καταστήματα των ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου, ήταν μια πρόκληση μεγέθους σε ολόκληρο τον κλάδο. Αλλά σήμαινε επίσης και ότι η Nike εισάκουσε τα παράπονα, σύμφωνα με τον Michael Martin, αντιπρόεδρο της Nike για το Nike Direct.

«Η κακή εφαρμογή είναι ένα εμπόδιο στον αθλητισμό, αν τα παπούτσια σας δεν ταιριάζουν καλά, τότε δεν πρόκειται να τα πάτε τόσο καλά και ίσως δεν πρόκειται καν να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό εκείνη τη μέρα», δήλωσε ο Martin σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας την αποστολή της μάρκας να κάνει περισσότερους πελάτες να δραστηριοποιηθούν κάθε μέρα.

“Είναι επίσης ένας αρκετά μεγάλος κίνδυνος για την  μάρκα, ειλικρινά . Έχουμε ανθρώπους που λένε,” Λατρεύω τα Nike, είναι τόσο cool, απλώς δεν μου ταιριάζουν”. Η μάρκα χαρακτηρίζεται από την κακή εφαρμογή ενός μόνο παπουτσιού και γι’αυτό είμαστε διατεθειμένοι να δράσουμε.

Το Nike Fit επιδιώκει να το καταπολεμήσει αυτό βοηθώντας τους πελάτες να βρουν όχι μόνο μια γενική σειρά υποδημάτων για τα προϊόντα της Nike, αλλά ένα μέγεθος παπουτσιών ανά προϊόν που να εξαρτάται από τα πάντα, από την απόδοσης μέχρι τις προσωπικές προτιμήσεις του πελάτη. Το πρώτο είναι ευκολότερο για τη Nike να το χειριστεί, καθώς ο λιανοπωλητής (και τώρα η τεχνολογία του υπολογιστή) γνωρίζει το σκοπό του κάθε παπουτσιού. Για παράδειγμα, οι τάπες ποδοσφαίρου μπορεί να χρειαστούν μια στενότερη εφαρμογή από τη χαλαρή εφαρμογή ενός casual παπουτσιού.



Για πληροφορίες σχετικά με ποιο παπούτσι ταιριάζει σε κάθε μεμονωμένο αγοραστής, η τεχνολογία της Nike μοχλεύει προτιμήσεις από ανθρώπους με παρόμοιες μορφολογίες ποδιών, οι οποίοι συχνά έχουν παρόμοιες προτιμήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για υποδήματα υψηλής απόδοσης, σύμφωνα με τον Martin. Ενώ η εταιρεία σκοπεύει να προσφέρει στους πελάτες την ιδανική εφαρμογή την πρώτη φορά, η τεχνολογία έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε ο χρήστης της εφαρμογής να μπορεί να αλλάξει τις προτιμήσεις του αν, για παράδειγμα, παραγγείλει ένα ζευγάρι παπούτσια online και βρει ένα διαφορετικό μέγεθος πιο άνετο από αυτό που συνιστάται. Η επισήμανση ενός μεγέθους παπουτσιού ως προτιμώμενο, τροφοδοτεί την τεχνητή νοημοσύνη της τεχνολογίας, η οποία μαθαίνει από τις επιλογές του χρήστη με την πάροδο του χρόνου και βελτιώνει τις συστάσεις για εκείνον.

Το ταξίδι του Nike Fit ξεκίνησε με την εξαγορά, πριν από περίπου ένα χρόνο, της εταιρίας Invertex. Τα στελέχη της Nike ήξεραν τι προκλήσεις αντιμετώπιζαν στα υποδήματα και τι ήθελαν να κάνουν, αλλά χρειάζονταν περισσότερη τεχνολογική εμπειρία. Εκείνη την εποχή, ήταν σκόπιμα σιωπηλοί για το γιατί απέκτησαν την Invertex, λέγοντας ότι η εταιρεία θα τους βοηθήσει με “πρωτοποριακές καινοτομίες”.

Ακόμα και τώρα, μετά την ανακοίνωση του Nike Fit, ο λιανοπωλητής διατηρεί περαιτέρω εφαρμογές τεχνολογίας κρυφές. Οι δυνατότητες του Nike Fit να επεκταθεί για να συμπεριλάβει άλλα είδη ένδυσης – αθλητικά μπλουζάκια, σορτς και σουτιέν, για παράδειγμα – μοιάζουν λογικά, αλλά προς το παρόν ο Μartin θα υπονοούσε ότι αυτές οι δυνητικές χρήσεις “είναι πολύ ενδιαφέρουσες και δεν έχουν περάσει απαρατήρητες”.

Ανεξαρτήτως αυτού, η εξεύρεση των τέλειων υποδημάτων είναι η πρώτη προτεραιότητα της Nike για τη νέα τεχνολογία. Εκτός από το να βοηθήσει τους πελάτες να βρουν το σωστό μέγεθος στα τρέχοντα μοντέλα, τα δεδομένα που συλλέγονται από τους πελάτες θα ενημερώσουν επίσης την ανάπτυξη προϊόντων με στόχο να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στη σχεδίαση και τη διαδικασία παραγωγής παπουτσιών.

“Πρόκειται για τη μετατροπή του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε συνολικά”, δήλωσε ο Martin. “Γι ‘αυτό και βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία χρήσης αυτών των δεδομένων από χιλιάδες ανθρώπους που πραγματοποίησαν τα τεστ μας για να δούμε τα μοντέλα μας και να καταλάβουμε ποιά από αυτά αντιπροσωπεύουν καλύτερα τους καταναλωτές μας στο σύνολό τους και θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή. “



Ο λιανοπωλητής σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να προσαρμόσει το αγοραστικό της: ουσιαστικά, πόσο ένα μεμονωμένο προϊόν και ένα μεμονωμένο μέγεθος πωλεί η εταιρεία. Με την πάροδο του χρόνου, η ελπίδα είναι ότι τα προϊόντα της Nike θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στους πελάτες σε ολόκληρο τον πλανήτη, αντί να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη δημιουργία ειδικών υποδημάτων. Τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια δεν είναι μόνο ακριβά και περιβαλλοντικά εχθρικά, αλλά ο Martin πιστεύει επίσης ότι η σημερινή τους προσέγγιση θα δημιουργήσει μια καλύτερη εφαρμογή από ότι τα custom-made παπούτσια.

“Βασικά, θέλουμε να πάμε το πράγμα κάπου όπου δεν είστε πλέον ένας αριθμός, δεν είστε ένα φύλο γραμμένο στο κουτί, είστε ένα όνομα. Αυτό είναι το παπούτσι σας … αυτή είναι η τέλεια εφαρμογή , η καλύτερη δυνατή για εσάς “, λέει. “Και πιστεύουμε ότι όχι μόνο μπορούμε να το επιτύχουμε, αλλά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πέρα ​​από αυτό επειδή οι πληροφορίες που μοιράζονται τα μέλη μας μαζί μας θα μας επιτρέψουν να σχεδιάζουμε όλο και καλύτερα παπούτσια με την πάροδο του χρόνου”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.