30 Απρ 2024
READING

Οι πολυτελείς μάρκες αρχίζουν να αγκαλιάζουν τα μεταχειρισμένα ρούχα

3 MIN READ

Οι πολυτελείς μάρκες αρχίζουν να αγκαλιάζουν τα μεταχειρισμένα ρούχα

Οι πολυτελείς μάρκες αρχίζουν να αγκαλιάζουν τα μεταχειρισμένα ρούχα

Η βιομηχανία μεταπώλησης αναπτύσσεται εκρηκτικά, με τις πωλήσεις να επιταχύνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι μάρκες πολυτελείας έχουν ανάμικτα συναισθήματα γι ‘αυτό. Η Chanel, για παράδειγμα, μήνυσε το TheRealReal και το What Goes Around Comes Around, ισχυριζόμενη ότι τα καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα δημιουργούν πρόβλημα στην φήμη τους.Άλλες μάρκες πολυτελείας όμως δεν αντιστέκονται ούτε αγνοούν τη μεταπώληση – την αγκαλιάζουν.

Για παράδειγμα η Kering – ο πολυτελής όμιλος που έχει τις Gucci, Balenciaga και Alexander McQueen – ανακοίνωσε μια επένδυση 216 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια γαλλική μεταχειρισμένη αγορά που ονομάζεται Vestiaire Collective.Αυτή η συνεργασία έχει σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη του Vestiaire στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα μεταπώλησης, δίνοντας ταυτόχρονα στην Kering έναν τρόπο να εξερευνήσει πιθανές νέες ροές εσόδων από μεταχειρισμένα προϊόντα.

Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι ο τομέας της πολυτέλειας είχε στο παρελθόν μια προβληματική σχέση με τη μεταπώληση. Η αντίσταση έχει νόημα γιατί οι εταιρείες ξοδεύουν εκατομμύρια για να χτίσουν την μάρκα και τη δημιουργία εμπειριών υψηλού επιπέδου για τους πελάτες, τα οποία συμβάλλουν στη δικαιολόγηση του υψηλού κόστους των αγαθών που πωλούν. Όταν χρησιμοποιούνται οι εκδόσεις των προϊόντων τους σε ιστότοπους για μεταχειρισμένα προϊόντα, η εταιρεία δεν έχει πλέον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η μάρκα τους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Kering έχει δώσει μεγάλη προσοχή στην άνοδο του τομέα μεταπώλησης, ο οποίος σήμερα εκτιμάται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται 25 φορές ταχύτερα από τη συνολική λιανική αγορά προβλέπεται να φτάσει τα 64 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Η εταιρεία έχει κατανοήσει ότι οι νέοι καταναλωτές προσελκύονται ιδιαίτερα στην αγορά μεταπώλησης και ενώ την ενδιαφέρει πολύ ο έλεγχος της εμπειρίας του πελάτη από την άλλη συνειδητοποιεί επίσης ότι η μεταπώληση θα αυξηθεί είτε της αρέσει είτε όχι. Θέλει λοιπόν να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωσή της και στον καθορισμό της θέσης της μέσα σε αυτή την νέα αγορά

Μια τεράστια δύναμη αναδιαμορφώνει τη βιομηχανία της μόδας και αυτή είναι η αγορά με τα μεταχειρισμένα ρούχα. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων στις ΗΠΑ αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια – από 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2029 – σε μια αμερικανική αγορά αξίας 379 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2019, τα μεταχειρισμένα ρούχα επεκτάθηκαν 21 φορές ταχύτερα από ό, τι τα συμβατικά είδη ένδυσης.

Ακόμα πιο μετασχηματιστικό είναι το γεγονός είναι η δυνατότητα  της αγοράς των μεταχειρισμένων ενδυμάτων να αλλάξει δραματικά την αγορά της “γρήγορης μόδας” – ένα επιχειρηματικό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από προσιτά και μίας χρήσης ρούχα που εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που συνοψίζονται από μάρκες όπως τα H&M και τα Zara. Η γρήγορη μόδα αναπτύχθηκε εκθετικά τις επόμενες δύο δεκαετίες, αλλάζοντας σημαντικά το τοπίο της μόδας με την παραγωγή περισσότερων ενδυμάτων, τη διανομή της ταχύτερα και την ενθάρρυνση των καταναλωτών να αγοράζουν επιπλέον με χαμηλές τιμές.Ενώ η γρήγορη μόδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 20% τα επόμενα 10 χρόνια, η μεταχειρισμένη μόδα είναι έτοιμη να αυξηθεί κατά 185%.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.