30 Απρ 2024
READING

Οι ιδιαιτερότητες της αγοράς sneaker

3 MIN READ

Οι ιδιαιτερότητες της αγοράς sneaker

Οι ιδιαιτερότητες της αγοράς sneaker

Η StockX είναι μία διαδικτυακή αγορά και μεταπωλητής ενδυμάτων, κυρίως παπουτσιών sneaker. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα άπειρα δεδομένα που η StockX καθιστά προσβάσιμα σε οποιονδήποτε, δωρεάν, επιτρέπει την έξυπνη συμμετοχή όλων στην αγορά των αθλητικών παπουτσιών.Η πρόσβαση στην συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχεται σε οποιοδήποτε άτομο, προκειμένου να πραγματοποιήσει εύκολα και γρήγορα τις αγορές του και αντίστοιχα τις πωλήσεις του. 

Η StockX καθιστά αυτή την διαδικασία ακόμα πιο εύκολη καθώς κάθε φορά που κάποιος επιθυμεί να πουλήσει κάτι στο eBay η οπουδήποτε αλλού, μπορεί να κατευθυνθεί πρώτα προς την StockX, να ελέγξει την τιμή αγοράς και να παραθέσει την δικιά του τιμή μετά. Είναι σαφές λοιπόν πως η StockX προσφέρει μεγάλη αξία, καθώς πριν από αυτή η μεταπώληση αθλητικών παπουτσιών ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς οι άνθρωποι χρέωναν ότι ήθελαν και δεν υπήρχε σωστός έλεγχος.  

Η επιλογή αγοράς ή πώλησης με ένα κλικ, ο συνδυασμός ελέγχου ταυτότητας, η τιμολόγηση σε πραγματικό χρόνο, η διαφάνεια δεδομένων καθώς και η ανωνυμία συναλλαγών, παρέχουν χαμηλό ρίσκο και εύκολη είσοδο στην δευτερεύουσα αγορά αθλητικών παπουτσιών που δεν υπήρχε πριν από τη StockX. Ωστόσο, η διάδοση των sneaker με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει την αγορά των sneaker και ορισμένες φορές δημιουργεί υπερβολές.

Το 2019, το Business Insider παρουσίασε έναν 15χρονο, ο οποίος χρηματοδότησε την επιχείρηση πώλησης αθλητικών παπουτσιών με τα χρήματα που έβγαλε ο ίδιος δουλεύοντας σε ναυπηγείο. Ο 15χρονος επισημαίνει πως υπάρχει πάντα κάποιος που θα ξοδέψει ένα παράλογο ποσό προκειμένου να αγοράσει παπούτσια, οπότε για να πουλήσει κάποιος παπούτσια πρέπει να αναγνωρίζει πως δουλεύει η αγορά και να έχει τις σωστές συνδέσεις. 

Τέτοια παραδείγματα νέας επιχειρηματικότητας έχουν τροφοδοτήσει πολλά σκάνδαλα στην βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας 19χρονος, ο οποίος δημιούργησε μια επιχείρηση πώλησης sneaker, η οποία του απέφερε 200.000 δολάρια τον μήνα, ενώ τον Μάιο του 2020 οι πωλήσεις έφτασαν τα 600.000 δολάρια. Ύστερα αποκαλύφθηκε πως ο 19χρονος  εκμεταλλεύτηκε την έκπτωση και την πρόσβαση που είχε σε παπούτσια μέσω της μητέρας του, η οποία ήταν γενική διευθύντρια στη Nike. Οι επικριτές της βιομηχανίας μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών κατέκριναν επίσης το γεγονός ότι η ανώτερη θέση της μητέρας πρόσφερε στον γιο της ευκολότερη πρόσβαση σε προϊόντα περιορισμένης έκδοσης, με αποτέλεσμα η ίδια να παραιτηθεί από την θέση. 

Η αγορά sneakers είναι πολύ δυναμική την τελευταία δεκαετία αφού εχει δημιουργηθεί μια κουλτούρα η οποία έχει βάλει τα αθλητικά παπούτσια στο επίκεντρο της μόδας για μεγαλύτερους και μικρότερους.Οι εταιρείες και κυρίως η Air Jordan και η Nike έχουν κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την αγορά στην οποία η αίσθηση της συλλογής και της σπανιότητας των προϊόντων είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες επιλογής και αγοράς. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.