1 MIN READ

ΑΛΟΥΜΥΛ με πωλήσεις 288,3 εκατ. ευρώ και άνοδο EBITDA 45,2%

ΑΛΟΥΜΥΛ με πωλήσεις 288,3 εκατ. ευρώ και άνοδο EBITDA 45,2%

Η ΑΛΟΥΜΥΛ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2026 με πωλήσεις 288,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16%, αλλά η κερδοφορία κινήθηκε αισθητά ταχύτερα. Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων έφθασαν τα 43,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής υπερδιπλασιάστηκαν στα 19,2 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 82,7 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση αποτυπώνεται κυρίως στο περιθώριο μικτού κέρδους, το οποίο ανέβηκε στο 28,69% από 25,87% ένα χρόνο νωρίτερα. Η επίδοση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για έναν όμιλο με έντονη διεθνή δραστηριότητα, καθώς περίπου το 80% του κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές. Η διοίκηση επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε περιβάλλον γεωπολιτικής αβεβαιότητας, δασμολογικών πιέσεων και έντονων διακυμάνσεων στην τιμή του αλουμινίου.

Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανεισμού της. Τον Ιούλιο συμφώνησε βασικούς όρους με τέσσερις τράπεζες για κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο έως 135 εκατ. ευρώ, με στόχο την πλήρη αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων και την έξοδο από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης του 2020. Η συνδυασμένη εικόνα δείχνει ισχυρότερη λειτουργική απόδοση και προσπάθεια εξομάλυνσης της χρηματοδοτικής δομής. Στο αναπτυξιακό της σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ενεργειακές αναβαθμίσεις εργοστασίων, μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών, αυτοματοποίηση παραγωγής και νέες διεθνείς επενδύσεις σε Ινδία και Αφρική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
THETOTALBUSINESS
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.