30 Απρ 2024
READING

Έρευνα: Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν AR για virtual δοκιμή είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν τις αγορές τους

5 MIN READ

Έρευνα: Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν AR για virtual δοκιμή είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν τις αγορές τους

Έρευνα: Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν AR για virtual δοκιμή είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν τις αγορές τους

Το εμπόριο έχει υποστεί τεράστια μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Έχουν περάσει οι μέρες που περιλάμβανε ένα συγκεκριμένο κανάλι ή μετακινούνταν από την online ανακάλυψη στην offline εκπλήρωση. Σήμερα, η πορεία προς την αγορά είναι σύνθετη και, χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες, έχουν αναδυθεί νέες εμπειρίες αγορών.

Το Snapchat έχει αγκαλιάσει πλήρως τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στον τομέα του εμπορίου και προφέρει ποικίλες δυνατότητες εικονικών δοκιμών στους καταναλωτές. Τα εμπορικά σήματα και οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αυτές τις λειτουργίες. Τώρα, νέα έρευνα της πλατφόρμας δείχνει ότι τα εργαλεία εικονικών δοκιμών της κερδίζουν τις εντυπώσεις των αγοραστών και κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον του social commerce βασίζεται στο AR: το πετυχημένο πείραμα του Snapchat

Η έρευνα διεξήχθη από τη Alter Agents για λογαριασμό της Snap και της Publicis Media σε 4.028 αγοραστές ηλικίας 13 έως 49 ετών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα 2/3 των καταναλωτών είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν ένα προϊόν μετά τη χρήση ενός χαρακτηριστικού επαυξημένης πραγματικότητας. Οι επιστροφές προϊόντων αποτελούν ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα για τις εταιρείες, ενώ αναμενόταν ότι θα επιστραφούν εμπορεύματα αξίας άνω των 761 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πωλήθηκαν το 2021. Εν μέσω του αυξανόμενου κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επιστροφών, είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί ένας τρόπος να περιοριστεί αυτή η τάση.

Διαβάστε επίσης: Το τέλος των δωρεάν επιστροφών; To Zara αρχίζει να χρεώνει τους Βρετανούς πελάτες του για online επιστροφές προϊόντων

Ακόμα, σχεδόν τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι πιθανό να αγοράσουν ρούχα μετά τη χρήση μιας εμπειρίας AR στο μέλλον. Το ίδιο δήλωσαν για το λιανικό εμπόριο σε ποσοστό 70%, για τα προϊόντα ομορφιάς σε 69%, για τα ταξίδια σε 64% και για τα τρόφιμα και ποτά σε 60%. Επιπλέον, τα πλεονεκτήματα των αγορών με AR περιλαμβάνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πριν από την αγορά, ενώ η AR δυνατότητα βοηθά τους αγοραστές να έχουν μια απλοποιημένη, διασκεδαστική εμπειρία αγορών, μειώνοντας την πιθανότητα δυσαρέσκειας. Το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι η χρήση εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας τους κάνει να αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τις αγορές τους.

Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο το ένα τέταρτο των αγοραστών δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιούσαν την AR ως υποκατάστατο μιας προσωπικής εμπειρίας σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των CPG, της ένδυσης, του λιανικού εμπορίου και των ταξιδιών. Για τα εμπορικά σήματα που εργάζονται για την τελειοποίηση της omni-channel στρατηγικής τους, αυτό έχει μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις κατά τον σχεδιασμό της παρουσίας τους σε καταστήματα.

Στο μεταξύ, τον Απρίλιο, το Snapchat δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι το 92% των αγοραστών της Gen Z προτιμούν τα εργαλεία AR για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η εν λόγω έρευνα σε 16.000 καταναλωτές σε 16 αγορές διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές της Gen Z προτιμούν τα εργαλεία αγορών AR σε σχέση με τους Μillennials και τους Gen Xers.

Στο πλαίσιο αυτών των αποτελεσμάτων, η εταιρεία είχε παρουσιάσει πολλαπλά νέα εργαλεία AR σχεδιασμένα για να συνδέουν τις μάρκες με τους αγοραστές στην πλατφόρμα της. Τώρα, στο πλαίσιο των νέων αποτελεσμάτων, το Snapchat λανσάρει νέες λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας στην εφαρμογή του, κάνοντας ακόμα πιο πλούσια την εμπειρία AR στην πλατφόρμα του.

Άλλος ένας λόγος που το Snapchat και οι συνεργάτες του έχουν πειραματιστεί με εργαλεία AR είναι το γεγονός ότι το κοινωνικό εμπόριο, δηλαδή οι αγορές μέσω των social media, προβλέπεται να αυξηθεί. Μάλιστα, μια έκθεση της Accenture διαπίστωσε ότι η παγκόσμια αγορά κοινωνικού εμπορίου θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Εν μέσω της προώθησης των χαρακτηριστικών AR, το Snapchat έχει δει τη συνολική βάση χρηστών και τα έσοδά του να αυξάνονται. Σύμφωνα με την έκθεση κερδών του πρώτου τριμήνου του 2022, τα έσοδα του κοινωνικού δικτύου αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τα 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια χρήστες του Snapchat ασχολήθηκαν με τις λειτουργίες AR καθημερινά κατά μέσο όρο και οι καθημερινά ενεργοί χρήστες του αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τα 332 εκατομμύρια.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της πρόσφατης επέκτασης των χαρακτηριστικών AR, η πλατφόρμα συνεργάστηκε με διάφορα μεγάλα εμπορικά σήματα και ένωσε τις δυνάμεις της μαζί τους. Τέτοια brands είναι η Gucci, η Adidas, η Toys R Us Canada και η American Eagle. Καθώς όμως το Snapchat προσπαθεί να προσελκύσει στην πλατφόρμα του brands με τα εργαλεία AR, οι λιανοπωλητές έχουν αρχίσει να λανσάρουν τις δικές τους λειτουργίες εικονικής δοκιμής προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Tώρα τα brands μπορούν να χρησιμοποιούν Επαυξημένη Πραγματικότητα στο TikTok

Το 2020, η Amazon κυκλοφόρησε το εργαλείο Room Decorator, ένα χαρακτηριστικό επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπει στους καταναλωτές να διαμορφώσουν εικονικά το σπίτι τους με έπιπλα. Ακόμα, πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα άλλο εργαλείο AR, που επιτρέπει στους αγοραστές να δοκιμάζουν εικονικά τα παπούτσια τους. Ομοίως, το Pinterest λάνσαρε τον Φεβρουάριο το εργαλείο Try-On for Home Decor, επιτρέποντας στους αγοραστές επίπλων να οπτικοποιήσουν τα έπιπλα και τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας τεχνολογία AR. Ακόμα, και η ΙΚΕΑ αξιοποίησε την AR σε ένα κατάστημα της.

Η άνοδος της τεχνολογίας AR στο εμπόριο συνάδει απόλυτα με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη ζωή μας όλο και περισσότερο, ενώ στοχεύει να δείξει πώς μια μάρκα ή ένα προϊόν μπορεί να ταιριάξει στη ζωή του καταναλωτή. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι εικονικές δοκιμές και οι επιδείξεις προϊόντων σε 360 μοίρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάγκης για επιστροφές και επισκέψεις στο κατάστημα, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πελατών, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στη συνολική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από RetailDive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.