13 Μάι 2024
READING

Η APPLE έφτασε την αξία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

3 MIN READ

Η APPLE έφτασε την αξία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Η APPLE  έφτασε την αξία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Το ράλι της Apple συνεχίζεται με ιλιγγιώδη ρυθμό και πέτυχε να γίνει η πρώτη εταιρεία που αποτιμάται σε αξία ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν 42 χρόνια σε ένα garage στην Santa Clara Valley.Είναι η πρώτη εταιρεία σε όλο τον κόσμο που έχει επιτύχει κάτι αντίστοιχο μαζί με μια κινέζικη εταιρεία το 2007.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα που δείχνει πόσο ισχυρές είναι οι εταιρείες τεχνολογίας και πως πέτυχαν να κυριαρχήσουν στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη εταιρεία τεχνολογίας που πέτυχε το τρισεκατομμύριο καθώς η Amazon σήμερα εκτιμάται σε πάνω από 820 δις δολάρια. Αλλά – για τώρα – η Apple είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης της κούρσας και θεωρείται ο απόλυτος ηγέτης. Ακόμα και ο διαβόητος επενδυτής, σκεπτικιστής της τεχνολογίας, Γουόρεν Μπάφετ, έβαλε τη σφραγίδα έγκρισής του στην εταιρεία, αγοράζοντας 75 εκ. μετοχές και δίνοντας έτσι μια επιπλέον ώθηση εμπιστοσύνης στον τεχνολογικό κολοσσό.

Όταν ο Στιβ Τζόμπς πέθανε το 2011, κάποιοι ανησυχούσαν ότι η εταιρεία θα έχει δύσκολη πορεία. Αλλά ο διάδοχος Τιμ Κουκ έχει τριπλασιάσει την αξία της. Τα νούμερα είναι τρομακτικά καθώς αν κανείς προσθέσει την αξία του Facebook, της Apple, της Amazon, του Netflix, της Google και της Microsoft, οι τεχνολογικοί γίγαντες αξίζουν κοντά στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις της Apple αυξήθηκαν κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2018 και οι μετοχές αυξήθηκαν πάνω από 13% φέτος – σημαντικά καλύτερη επίδοση από τη συνολική αγορά.

Ορισμένες από τις ημερομηνίες σταθμούς του κολοσσού:

-Απρίλιος 1976: Ο Στιβ Τζομπς, ο Στιβ Βόζνιακ και ο Ρόναλντ Γουέιν ιδρύουν την Apple Computer με στόχο να πουλήσουν ένα μοντέλο υπολογιστή που είχε κατασκευάσει ο Βόζνιακ.

-Δεκέμβριος 1980: Η Apple κάνει τα πρώτα της βήματα στο Χρηματιστήριο με την τιμή της μετοχής της στα 22 δολάρια.
-Ιανουάριος 1984: Η Apple λανσάρει τον πρώτο υπολογιστή της Macintosh με ένα διαφημιστικό σποτ με τον τίτλο «1984» υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ.

Αυτός ο υπολογιστής γραφείου, που σύντομα θα αποκαλείται +Mac+ παρουσιάζει δύο σημαντικές καινοτομίες: το ποντίκι όπως και τα εικονίδια πάνω στα οποία ο χρήστης μπορεί να κλικάρει, ανοίγοντας τον δρόμο της πληροφορικής στο ευρύ κοινό.

-Σεπτέμβριος 1985: Ο Στιβ Τζομπς, γνωστός για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του, αποχωρεί από την εταιρεία έπειτα από μια μάχη εξουσίας με τον γενικό διευθυντή Τζον Σκάλεϊ. Ο Στιβ Βόζνιακ αποχωρεί επίσης.

-Δεκαετία του 1990: ο ανταγωνισμός των Windows της Microsoft και διάφορες εμπορικές αποτυχίες, οδηγούν τον όμιλο σε οικονομική δυσχέρεια. Προχωρά σε καταργήσεις θέσεων εργασίας και σε αναδιάρθρωση της ηγετικής ομάδας.

-Σεπτέμβριος 1997: η μετοχή της Apple καταρρέει σε ιστορικό χαμηλό, γύρω στα 7 δολάρια. Ο Στιβ Τζομπς επιστρέφει, αναλαμβάνοντας και πάλι τα ηνία, ενώ η εταιρεία φλερτάρει με την πτώχευση. Η Microsoft βοηθά την Apple να επιβιώσει επενδύοντας 150 εκατομμύρια δολάρια.

-Αύγουστος 1998: Η Apple παρουσιάζει τον iMac.
-Οκτώβριος 2001: Η Apple αποκαλύπτει το mp3 iPod και ανοίγει τα πρώτα Apple Store.

-Απρίλιος 2003: ανοίγουν η διαδικτυακή μπουτίκ iTunes Store, όπου ο χρήστης μπορεί να αγοράσει ψηφιακά περιεχόμενα, με ελάχιστη τιμή στα 99 σεντς ανά τραγούδι.

-Ιούνιος 2007: παρουσιάζεται το iPhone, μια επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία. Η εταιρεία μετονομάζεται σε Apple.

-Ιανουάριος 2010: παρουσίαση του iPad.

-Οκτώβριος 2011: Ο Στιβ Τζομπς πεθαίνει από καρκίνο στο πάγκρεας, λίγο αφού είχε παραδώσει τα ηνία της εταιρείας στον Τιμ Κουκ.

-Απρίλιος 2012: Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

-Σεπτέμβριος 2014: παρουσιάζεται το Apple Watch

-Ιανουάριος 2016: Η Apple ανακοινώνει ότι πούλησε περισσότερα από 1 δισεκ. iphone παγκοσμίως.
-Νοέμβριος 2017: ξεκινά η πώληση του iPhone X, με αφορμή τα 10 χρόνια smartphone, με την τιμή του να ξεκινά από τα 999 δολάρια στις ΗΠΑ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.