03 Μάι 2024
READING

Ποια είναι τα οφέλη του ESG για τις επιχειρήσεις;

6 MIN READ

Ποια είναι τα οφέλη του ESG για τις επιχειρήσεις;

Ποια είναι τα οφέλη του ESG για τις επιχειρήσεις;

Γιατί είναι απαραίτητη μία στρατηγική ESG;

Η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG) είναι ένα πλαίσιο για τη διαχείριση της βιωσιμότητας, τις ηθικές πρακτικές και τον συνειδητό καταναλωτισμό που κερδίζει ευρεία δημοτικότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Τα προγράμματα ESG βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν επενδυτές, να οικοδομήσουν πιστότητα πελατών, να βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις, να καταστήσουν τις λειτουργίες βιώσιμες και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Δεν πρόκειται όμως για ένα νέο φαινόμενο. Αντίθετα, είναι μια συνέχεια της κοινωνικά υπεύθυνης επένδυσης που έχει γίνει mainstream. Ο όρος ESG προέκυψε επίσημα το 2004 με τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης “Who Cares Wins” (“Όποιος νοιάζεται κερδίζει”) της Πρωτοβουλίας Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ και έκτοτε οι επενδύσεις ESG έχουν εξελιχθεί και επεκταθεί.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Bloomberg Intelligence, τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια σε επενδύσεις ESG ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 45 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο των συνολικών περιουσιακών στοιχείων που προβλέπονται για το έτος αυτό.

Τι είναι μια στρατηγική ESG;

Μια στρατηγική ESG είναι μια προσέγγιση σε επίπεδο οργανισμού που προσαρμόζει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές πρακτικές μιας εταιρείας για την αύξηση της επιχειρηματικής βιωσιμότητας.

Μια καλή στρατηγική ESG περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες βιωσιμότητας , όπως οι ενέργειες μιας εταιρείας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, η προώθηση της ποικιλομορφίας ή η εφαρμογή προγραμμάτων ευημερίας των εργαζομένων. Δίνει προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες που είναι πιο σημαντικές για την επιχείρηση και είναι εφικτό να υλοποιηθούν.

Διαβάστε ακόμα: Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Mondelēz στη συμμαχία για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου της εφοδιαστικής τους αλυσίδας

Κατά συνέπεια, μια στρατηγική ESG επιτρέπει σε μια εταιρεία να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να οικοδομήσει την αφοσίωση των πελατών, να μειώσει το λειτουργικό κόστος και να βελτιώσει τόσο τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων όσο και τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις.

5 οφέλη της στρατηγικής ESG για τις επιχειρήσεις

Η χρήση του πλαισίου ESG μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους επενδυτές. Για τις επιχειρήσεις, ανοίγει την πρόσβαση σε μεγαλύτερη δεξαμενή κεφαλαίων και προάγει μια ισχυρότερη ταυτότητα μάρκας, ενώ οι επενδυτές μπορούν να επιδείξουν τις αξίες τους και συχνά να έχουν αποδόσεις που είναι παρόμοιες ή καλύτερες από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις μέσω επενδύσεων που συνδέονται με μια μάρκα με επίκεντρο την ESG.

1. Προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ESG συχνά αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2022 σε 1.062 κατοίκους των ΗΠΑ από τον πάροχο εργαλείων βιωσιμότητας, GreenPrint, διαπίστωσε ότι το 66% των καταναλωτών θα πλήρωναν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.

Παρομοίως, σε έρευνα 400 επαγγελματιών του τομέα της πληροφορικής που διεξήχθη το 2022 από την αμερικανική εταιρεία, TechTarget, που προσφέρει υπηρεσίες marketing, το 70% πιστεύει ότι η εταιρεία τους θα πλήρωνε πάνω από 5% πριμοδότηση τιμής για προϊόντα πληροφορικής από προμηθευτές που έχουν ισχυρές πρακτικές ESG.

Επιπλέον, οι μετρήσεις ESG που παρακολουθούνται και δημοσιεύονται από τις εταιρείες είναι σημαντικές για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους δανειστές και τις ρυθμιστικές αρχές. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες που καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την προώθηση της ποικιλομορφίας, την προσφορά στην κοινότητα και παίρνουν θέση σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του εμπορικού σήματος μιας εταιρείας.

2. Προσελκύει επενδυτές και κεφάλαια

Οι επενδυτές και οι δανειστές έλκονται όλο και περισσότερο από τις εταιρείες που επενδύουν σε ESG και χρησιμοποιούν τις γνωστοποιήσεις ESG για να προβάλουν τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα. Μια μελέτη της Gallup που δημοσιεύθηκε το 2022 διαπίστωσε ότι το 48% των επενδυτών ενδιαφέρονται για τα βιώσιμα επενδυτικά κεφάλαια. Την ίδια χρονιά, μια έρευνα της Dow Jones σε 200 επαγγελματίες του τομέα των επενδύσεων προέβλεψε ότι οι επενδύσεις ESG θα υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα τρία χρόνια.

Η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η κατάχρηση των φυσικών πόρων έχουν αυξήσει τις ανησυχίες του κοινού, οδηγώντας τους επενδυτές να εστιάζουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις και να αποφεύγουν εκείνες με παρωχημένες πρακτικές, όπως αθέμιτοι μισθοί, επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, μη βιώσιμες γεωργικές μέθοδοι και κατασκευή μη ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Παρέχοντας, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη εικόνα των πρακτικών τους, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες ESG μπορούν να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις και να επιτρέψουν στους επενδυτές να επιλέξουν μια εταιρεία που προσφέρει ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλό προφίλ κινδύνου.

3. Βελτιώνει τις οικονομικές επιδόσεις

Η εφαρμογή μιας στρατηγικής ESG δεν προσελκύει μόνο τους επενδυτές αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική οικονομική απόδοση μιας επιχείρησης. Ακόμα και μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας – όπως η κατάργηση του χαρτιού, η ανακύκλωση ή η μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές – μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη απόδοση της επένδυσης και εξοικονόμηση κόστους.

Για να συμβαδίζουν με τα προγράμματα ESG, οι εταιρείες χρειάζεται να παρακολουθούν βασικές μετρήσεις – όπως η κατανάλωση ενέργειας, η χρήση πρώτων υλών και η επεξεργασία αποβλήτων – που μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε μειωμένους λογαριασμούς ενέργειας και μείωση του κόστους.

Για παράδειγμα, το 2020, η Nestlé δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 για τη μετάβαση από τα συμβατικά πλαστικά σε ανακυκλωμένα πλαστικά τροφίμων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να βοηθήσει τη Nestlé να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, να μειώσει τα έξοδα συμμόρφωσης και να μετριάσει τους κινδύνους σε περιοχές με αυστηρότερους κανονισμούς για τις πλαστικές συσκευασίες.

4. Χτίζει την αφοσίωση των πελατών

Οι σημερινοί κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν τι κάνουν οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν για το γενικότερο καλό. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Accenture το 2021 σε περισσότερους από 25.000 καταναλωτές σε 22 χώρες, το 50% είχε αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές του κατά την αγορά προϊόντων ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Αυτοί οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για μάρκες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους και είναι πιο πιστοί σε οργανισμούς που συμπεριφέρονται καλά στους ανθρώπους.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες που τηρούν τις αρχές ESG μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν περισσότερους πελάτες με τη διαφάνεια και την αποτελεσματική κοινοποίηση των προσπαθειών τους για ESG στους πελάτες.

5. Κάνει τις λειτουργίες της εταιρείας βιώσιμες

Οι εταιρείες που επενδύουν σε πρωτοβουλίες ESG μπορούν να διατηρήσουν και να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Μπορούν, για παράδειγμα, να εντοπίζουν καλύτερα τις ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους και να απολαμβάνουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μειωμένη σπατάλη πόρων και συνολική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé στέλνει ένα περιβαλλοντικό sos

Παρόλο που η υποβολή εκθέσεων ESG είναι επί του παρόντος υποχρεωτική για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες σε ορισμένες δικαιοδοσίες, γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις εταιρείες σε όλο το εταιρικό τοπίο. Οι εταιρείες που παραβλέπουν τώρα τις πολιτικές ESG ενδέχεται να έχουν να αντιμετωπίσουν αργότερα νομικά, κανονιστικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα φήμης και συμμόρφωσης.

Η στρατηγική ESG μακροπρόθεσμα

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο ESG αποδεικνύει τη δέσμευση μιας εταιρείας στη διαχείριση των κινδύνων, τη μείωση του κόστους και τη φροντίδα για το περιβάλλον. Επιπλέον, σηματοδοτεί την ισχυρή στάση μιας επιχείρησης σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα όπως η ικανοποίηση των πελατών, τα εργασιακά πρότυπα, η κοινωνική δικαιοσύνη και οι βιώσιμες επενδύσεις.

Αποδεικνύοντας την προθυμία προσαρμογής στην εξελισσόμενη αγορά, τα σχέδια ESG χρησιμεύουν ως ένα κρίσιμο εργαλείο για τις εταιρείες για την προληπτική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Και παρά τις κάποιες αντιστάσεις της αγοράς και της πολιτικής, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις ESG δεν αποδίδουν απτά αποτελέσματα, η υιοθέτηση στρατηγικών ESG συνεχίζει να αυξάνεται κατακόρυφα μεταξύ των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από TechTarget

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.