19 Μάι 2024
READING

Μερικά ακόμη καταστήματα M&S κλείνουν

5 MIN READ

Μερικά ακόμη καταστήματα M&S κλείνουν

Μερικά ακόμη καταστήματα M&S κλείνουν

Επτά ακόμη καταστήματα της Marks & Spencer θα κλείσουν , διακόπτοντας τη σύνδεσή τους με τα μεγάλα κέντρα πόλεων σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία. Η επιχείρηση έκλεισε 47 καταστήματα από τα 100 που σκοπεύει να κλείσει μέχρι το 2022.

Όπως και άλλοι λιανοπωλητές, η M&S πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνήθειες των πελατών. Αλλά φεύγοντας από τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα απώλειας στους καταναλωτές, όχι μόνο επειδή δε θα βρουν άλλο μαγαζί να ψωνίσουν μπλούζες και ζακέτες.

Ένα από τα καταστήματα που κλείνει είναι στο Bedford. Η πρώτη παρουσία της Marks & Spencer στο Bedford ήταν ένας πάγκος ειδών της μίας λίρας, ο οποίος άνοιξε το 1906. Μέχρι το 1909 είχε ανοίξει ένα κανονικό κατάστημα και μετακόμισε στο σημερινό σπίτι της στον αριθμό 1 της οδού Midland Road το 1929.

Το κατάστημα αποτελείται από μερικές ξεχωριστές μονάδες που συγχωνεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου. Φαίνεται να χωρίζεται στη μέση από ένα κατάστημα Virgin Media, το οποίο καταλαμβάνει το χώρο μιας πρώην τράπεζας. Οι ενισχυμένοι τοίχοι της τράπεζας μαρτυρούν ότι το κατάστημα πρέπει να δημιουργήθηκε γύρω από αυτήν. Είναι φωτεινό και εργονομικό, και γεμάτο πελάτες, αλλά στερείται χώρου ένας αγοραστής με καροτσάκι αγορών που μπορεί να του αρέσει να περιηγείται στους διαδρόμους των ρούχων.

Την προηγούμενη Παρασκευή, οι αγοραστές αγκάλιαζαν το προσωπικό καθώς έκαναν τις τελευταίες βόλτες τους στο κατάστημα. Υπάρχουν άλλα εννέα καταστήματα σε ακτίνα 13 μιλίων, αλλά τα περισσότερα είναι μικρότερα μαγαζιά μόνο για φαγητό ή σε εμπορικά πάρκα εκτός πόλης, συμπεριλαμβανομένου εκείνου στο Rushden Lakes, το οποίο άνοιξε το 2017.

Το Rushden Lakes “είναι ωραίο και καλό, αλλά δεν είναι η απολαυστική εμπειρία του να βρίσκεται μέσα στην πόλη” δήλωσε η Sue, η οποία ψωνίζει στο κατάστημα του Bedford από τη δεκαετία του 1970. “Το Lakes είναι υπέροχα αν θέλετε ρούχα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά εκεί. Ενώ στην πόλη υπάρχει ποικιλία”. Μαζί της είναι η Sylvia Ford, η οποία δηλώνει ότι ψωνίζει στο Bedford εδώ και 30 χρόνια.

Υπάρχουν ηλικιωμένοι πελάτες όπως αυτοί “που θα τους λείψει τρομερά”, είπε. “Είναι μέρος της εβδομάδας μας, να ερχόμαστε εδώ. Ξόδευα £ 300 το μήνα εδώ και τώρα η εταιρεία θα τα χάσει.”

Η εταιρεία προσπαθεί να επισημάνει ότι δεν συρρικνώνεται. Πράγματι, λειτουργεί περισσότερα από 1.000 καταστήματα, από τα 668 που κατείχε πριν από δέκα χρόνια. Αλλά πολλά από τα νεότερα καταστήματα επικεντρώνονται σε τρόφιμα, στις πωλήσεις των οποίων η εταιρεία ήταν πολύ καλύτερη στην υπεράσπιση τους από ότι τα ρούχα, όπου το μερίδιο της στις πωλήσεις μειώνεται.

Το κατάστημα στο Rushden Lakes είναι ένα από τα νεότερα καταστήματα της αλυσίδας. Βρίσκεται κοντά στο Northampton, το οποίο έχασε το κατάστημα M&S στο κέντρο του το περασμένο καλοκαίρι. Θα είναι πλέον το πλησιέστερο για πολλούς αγοραστές του Bedford, επίσης. Έχει ψηλά ταβάνια που επιτρέπουν το φυσικό φως να μπει στο κατάστημα, και τα δύο τεράστια πατώματά του έχουν φαρδύς διαδρόμους με φαγητό και ρουχισμό.

Ο Sacha Berendji, διευθυντής λιανικού εμπορίου και λειτουργίας της M&S, δήλωσε ότι ο δωρεάν χώρος στάθμευσης, το ευρύχωρο κατάστημα και πολλά να κάνουν τριγύρω, όπως άλλα καταστήματα, εστιατόρια και ένας επερχόμενος κινηματογράφος, ήταν ο καλύτερος συνδυασμός για να δελεάσουν τους αγοραστές.

“Οι πελάτες αναζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία”, είπε. “Οι λόγοι για το κλείσιμο ενός καταστήματος είναι ποικίλοι”, είπε, “ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά και σχετικά με το κατά πόσον ο χώρος είναι κατάλληλος για επένδυση και βελτίωση. Ένα κομμάτι των καταστημάτων μας που έχουμε εδώ και πολύ καιρό, δεν έχουν το σωστό σχήμα, δεν είναι στο σωστό μέγεθος και είναι δύσκολο να κινηθεί κανείς μέσα στο κτίριο”, είπε.

Η εταιρεία επιθυμεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους, προσθέτει. “Αυτό δεν είναι μια δοκιμή για τη μείωση του αριθμού των συναδέλφων.” Η εταιρεία έχει κρατήσει περίπου το 70% του προσωπικού από τα κλειστά καταστήματα.

Ευτυχώς για τον κ. Berendji, όλοι οι αγοραστές νιώθουν τη νοσταλγία της Sue και της Sylvia για τα παλαιότερα καταστήματα. “Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ του κλειστού καταστήματος του Northampton που συνήθιζε να επισκέπτεται και του νεότερου στο Rushden Lakes”, δήλωσε ο Nicola McCrickard καθώς περιηγούνταν τους διαδρόμους ρούχων. “Είναι μεγαλύτερο και υπάρχει πολύ περισσότερη επιλογή εδώ και δωρεάν πάρκινγκ.”

Επτά καταστήματα κλείνουν αυτή την εβδομάδα στο Rotherham, στο Luton, στο Huddersfield, στο Bedford, στο Cwmbran, στο Ashford και στο Hull. Την περασμένη εβδομάδα το Boston, το Deal, το Felixstowe, το Buxton, το Newark and το Weston-Super-Mare, όλα έχασαν το κατάστημά τους.

Μερικές φορές οι ντόπιοι κάνουν πορείες διαμαρτυρίας για να διατηρήσουν ένα κατάστημα, όπως στο Deal και το Kent, όπου περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια αίτηση για να το κρατήσουν ανοιχτό. “Στην περίπτωση αυτή, ήταν ένα κατάστημα που δεν μπορούσε να επεκταθεί και ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί μόνο για φαγητό”, είπε ο κ. Berendji. Αλλά είπε, “αν μπορούσε να βρεθεί ένας καλύτερος χώρος, το M&S θα μπορούσε να επιστρέψει”.

Οι ρίζες της εταιρείας εντοπίζονται πίσω στη βικτοριανή εποχή όταν ο ιδρυτής της, Michael Marks, ένας μετανάστης από τη Λευκορωσία, ξεκίνησε την αυτοκρατορία του με ένα πάγκο στην αγορά του Leeds. Κατηγοριοποίησε τα προϊόντα του με βάση την τιμή και σύντομα βρήκε ότι το τμήμα της μίας λίρας έφερνε τα μεγαλύτερα κέρδη. Έτσι άφησε τα πιο ακριβά αγαθά του και πουλούσε τα πάντα για μια λίρα. Από τότε, η εταιρεία έχει μεγαλώσει και έχει γίνει συνώνυμη της μεσαίας τάξης.

Αργότερα αυτό το μήνα, η εταιρεία θα ανακοινώσει τα τελευταία οικονομικά μεγέθη της. Οι πωλήσεις τροφίμων, συνήθως ο ισχυρότερος τομέας τους, μειώνονται. Και συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στον ανταγωνισμό από τις πιο μοντέρνες, φθηνότερες μάρκες μόδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.