17 Μάι 2024
READING

Cannes Lions Festival | νικητές oι νέoι δημιουργοί του e-commerce στις Κάννες

4 MIN READ

Cannes Lions Festival | νικητές oι νέoι δημιουργοί του e-commerce στις Κάννες

Cannes Lions Festival |  νικητές oι νέoι δημιουργοί του e-commerce  στις Κάννες

Η λέξη ” e-commerce  ” εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1993. Στις πρώτες μέρες του διαδικτύου, η ίδια η διαδικασία ήταν μαγική.

Σε αυτήν την γεμάτη, κατακερματισμένη ψηφιακή εποχή, ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, το ίδιο το κανάλι είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης. Το ” e-” πρέπει να σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο: “εμπλοκή”, “βιωματικό”, “διασκεδαστικό”, “ευκολία” και ίσως ακόμη και “να γυρίζει κεφάλια”.

Τα “λιοντάρια” είναι η μεγαλύτερη γιορτή της δημιουργικότητας και του άριστου marketing στον κόσμο.

Πάνω από 10.000 επαγγελματίες από όλο τον κόσμο κατεβαίνουν στη Γαλλική Ριβιέρα για πέντε συνεχόμενες ημέρες για να τιμήσουν τους καλύτερους των καλύτερων.

Το ” Creative e-commerce ” είναι μια νέα κατηγορία, μόλις στο δεύτερο έτος της.

Στόχος του είναι να «γιορτάσει το δημιουργικό, εμπορικό ηλεκτρονικό εμπόριο, τις λύσεις πληρωμών και την καινοτομία» με καταχωρήσεις που πρέπει να καταδείξουν πώς η «καινοτομία και η βελτιστοποίηση του ταξιδιού του πελάτη οδήγησε σε αυξημένη εμπλοκή των καταναλωτών και εμπορική επιτυχία».

Αυτό είναι μια εκδοχή. Ουσιαστικά, ήταν το να βρεθεί το γλυκό σημείο μεταξύ της δημιουργικότητας και του εμπορίου: ήταν η ιδέα και η εκτέλεση διαφορετική και διακριτική και, το σημαντικότερο, δούλευε πραγματικά;

Για το σκοπό αυτό, εξετάστηκαν εκατοντάδες καταχωρίσεις, η καθεμία με βίντεο και γραπτή υποβολή, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία της καταγραφής των υποψηφίων σε μια λίστα με τρόπαια.

Δείτε παρακάτω κάποιους από τους νικητές:

Αλλάζοντας το εμπόριο στη ρίζα του. Οι πιο επιτυχημένες περιπτώσεις που εξετάστηκαν, έφερναν μια ανατροπή σεναρίου σε μία γνωστή αφήγηση.

Ο νικητής του Grand Prix στο δημιουργικό ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν η Do Black, “η πρώτη πιστωτική κάρτα στον κόσμο με όριο άνθρακα”, από την σουηδική fintech startup, Doconomy.

Αντί να ανταμείβει τις δαπάνες, το Do Black ενθαρρύνει την εξοικονόμηση – σώζοντας τον πλανήτη, δηλαδή.

Η κάρτα και η ψηφιακή εφαρμογή παρακολουθούν την επίδραση του CO2 σε κάθε αγορά και όταν ο καταναλωτής φτάσει ένα καθορισμένο όριο, αποκλείει τις συναλλαγές.

Το “The Whopper Detour” από την Burger King κέρδισε αργυρό μετάλλιο αναβαθμίζοντας προβλέψιμες προσφορές.

Αντί να οδηγούν την κυκλοφορία κατευθείαν στο Burger King, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν μια παράκαμψη στον ανταγωνιστή, τα McDonald’s.

Η Burger King χαρτογράφησε τις 14.000 τοποθεσίες των McDonald στις ΗΠΑ. Όταν οι καταναλωτές βρίσκονταν σε απόσταση 200 μέτρων από τα καταστήματα του αντιπάλου, μπορούσαν να εξαργυρώσουν ένα κουπόνι για ένα Whopper burger του Burger King για μια δεκάρα – αλλά με ένα δόλωμα.

Ο χρήστης έπρεπε πρώτα να κατεβάσει την εφαρμογή της BK. Το promo προσέλκυσε 1,5 εκατομμύρια λήψεις κατά τις πρώτες εννέα ημέρες και οι πωλήσεις μέσω κινητού τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου προώθησης και στη συνέχεια διπλασιάστηκαν.

Αξιοποίηση του social εμπορίου. Πολές συμμετοχές ήταν επικεντρωμένες στο social εμπόριο, με τις πιο επιτυχημένες από την Κίνα.

Θέλοντας να αυξήσει την παρουσία και τις πωλήσεις της, η KFC ανέπτυξε την ιδέα των “Pocket Stores” και έκανε τους οπαδούς της, franchisees.

Οι καταναλωτές μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα “κατάστημα” στο WeChat (Νο 1 κοινωνική πλατφόρμα της Κίνας) στις κινητές συσκευές τους και να κερδίσουν ανταμοιβές για κάθε πώληση.

Την ημέρα κυκλοφορίας άνοιξαν και εμπορεύονταν 560.000 καταστήματα Pocket Stores, τα οποία επεκτάθηκαν στα 2 εκατομμύρια τους επόμενους μήνες.

Ένας επιχειρηματίας ιδιοκτήτης Pocket Store έβγαλε 1 εκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις, και η προώθηση ξεπέρασε τον στόχο πωλήσεων κατά 900%.

Κάνοντας περισσότερα με λιγότερα. Είδαμε παραδείγματα όπου η έλλειψη προϋπολογισμού οδήγησε σε έξυπνες λύσεις.

Για παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας έναν αυξανόμενο ψηφιακό ανταγωνισμό, ένα μοναδικό βιβλιοπωλείο στη Βουδαπέστη ανέπτυξε ένα διαφορετικό, πιο ελκυστικό και εξαιρετικά εξατομικευμένο τρόπο εμπορευματοποίησης βιβλίων στο διαδίκτυο.

Ζήτησαν από τους φίλους της λογοτεχνίας τους να «δωρίσουν» τις βιβλιοθήκες τους. Τα “ράφια” του ηλεκτρονικού καταστήματος γέμισαν με συνδέσμους και κριτικές βίντεο ενσωματωμένα σε κάθε τίτλο βιβλίου.

Οι πωλήσεις ανέβηκαν πάνω από 900% υψηλότερες από το προηγούμενο έτος και το κόστος της εκστρατείας ήταν ουσιαστικά μηδενικό.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση των βραβείων, ο πρόεδρος, Daniel Bonner, δήλωσε ότι η τεχνολογία και η δημιουργικότητα έχουν οδηγήσει στον «εξατομικισμό του λιανικού εμπορίου».

«Οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν αποτελεσματικά από οπουδήποτε. Από ζωντανή τηλεόραση, από γκράφιτι σε τοίχους σε μια πόλη, από αφίσες, από τους φίλους τους.

“Αυτή είναι μια απελευθερωτική ιδέα και οι δυνατότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι απεριόριστες. Το μόνο που χρειάζεται είναι η φαντασία και ο επαναπροσδιορισμός του τι μπορεί να είναι το “e-“.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.