17 Μάι 2024
READING

Ikea, Amazon και ο “πόλεμος” των λαμπτήρων

2 MIN READ

Ikea, Amazon και ο “πόλεμος” των λαμπτήρων

Ikea, Amazon και ο “πόλεμος” των λαμπτήρων

Δεν μπορείτε να περπατήσετε σε ένα μοντέρνο εστιατόριο αυτές τις μέρες χωρίς να τους εντοπίσετε: λαμπτήρες LED που φαίνονται vintage, με διάφανο γυαλί που περιβάλλει ένα λαμπερό νήμα, διακοσμημένο με τους “βολβούς” που εφευρέθηκε για πρώτη φορά από τον Thomas Edison το 1879, αλλά χρησιμοποιώντας πιο αποδοτική τεχνολογία LED.

Αυτοί οι κομψοί “βολβοί Edison” αποτελούν πλέον το αντικείμενο μιας δίκης που ανοίγει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο εναντίον των μεγαλύτερων λιανοπωλητών της χώρας.

Το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια έχει ασκήσει αγωγή εναντίον μιας ομάδας πέντε μεγάλων εμπόρων λιανικής πώλησης – Ikea, Amazon, Walmart, Target και Bath Bath and Beyond – για την πώληση των φώτων χωρίς να πληρώνουν δικαιώματα στους ερευνητές του πανεπιστημίου. UCSB στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το πανεπιστήμιο κατέθεσε αγωγή με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, D.C., και πολλαπλές αστικές υποθέσεις στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες.

Η UCSB λέει ότι επιδιώκει ένα “εύλογο δικαίωμα” για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σήμερα προσφέρει σε επιχειρήσεις άδειες, ώστε εταιρείες όπως αυτές να μπορούν να γίνουν εξουσιοδοτημένοι λιανοπωλητές, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προμηθεύονται τους λαμπτήρες από οπουδήποτε και να πληρώνουν άμεσα τα δικαιώματα UCSB.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, το Solid State Lighting και το Energy Electronics Center ανέπτυξαν πρώτα την τεχνολογία που επιτρέπουν στους λαμπτήρες LED να σχεδιάζονται με ένα εκτεθειμένο νήμα.

Προηγουμένως, οι λυχνίες LED καλύπτονταν από αδιαφανές γυαλί.

Δεδομένου ότι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως LED έγιναν διαθέσιμοι το 2014, η αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μόνο το 2019, οι προβλεπόμενες πωλήσεις υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια », αναφέρει ο δικτυακός τόπος UCSB που δημιουργήθηκε με επίκεντρο τη διαμάχη περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η οποία ισχυρίζεται ότι το πανεπιστήμιο διαθέτει πλήθος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με φωτισμό LED.

“Οι έμποροι λιανικής πώλησης επωφελήθηκαν από τις μη εξουσιοδοτημένες πωλήσεις αυτής της τεχνολογίας από τη στιγμή που έγιναν διαθέσιμες για πρώτη φορά, παρά τις προσπάθειες της UC Santa Barbara να ειδοποιήσει τους παραβάτες για να παραχωρήσει άδειες σε εταιρείες στον κλάδο του φωτισμού”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.