21 Μάι 2024
READING

Κάθε εταιρεία Tech θέλει να γίνει τράπεζα

3 MIN READ

Κάθε εταιρεία Tech θέλει να γίνει τράπεζα

Κάθε εταιρεία Tech θέλει να γίνει τράπεζα

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Walmart προσπάθησε να ξεκινήσει μια τράπεζα. Ήταν ένα “καλά δοκιμασμένο μονοπάτι” ακόμη και ανταγωνιστές όπως η Target το είχε κάνει.

Κι όμως οι αναποδιές συνέβησαν γρήγορα. Οι πολιτείες ψήφισαν νόμους για να απαγορεύσουν τα ενδεχόμενα υποκαταστήματα της Walmart.

Οι συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές σταμάτησαν και τα μέλη του Κογκρέσου συνέταξαν ένα νομοσχέδιο που θα δυσκόλευε τους retailers στο άνοιγμα τραπεζών.

Ήταν θέμα τόσο κλίμακας όσο και εμπιστοσύνης.Δεν ήταν εύκολο να επιτρέπεται στην Walmart να επεκταθεί σε άλλη βιομηχανία και ενδεχομένως να την κυριαρχήσει. Στο τέλος, μετά από σχεδόν μια δεκαετία προσπαθώντας, η Walmart σταμάτησε την προσπάθεια.

Καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εμβαθύνουν στις τραπεζικές συναλλαγές, είναι μια ιστορία επανάληψης.

Την Τετάρτη, η Google επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι θα αρχίσει να προσφέρει τον έλεγχο λογαριασμών το επόμενο έτος, η τελευταία από τις κινήσεις των τεχνολογικών επιχειρήσεων που στοχεύουν στη χρηματοδότηση των καταναλωτών.

Η Uber, κάτω από το brand Uber Money, θέλει να είναι μια τράπεζα για τους οδηγούς της και ίσως έμμεσα για τους πελάτες της.

Η Apple έχει μπει στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες με το Apple Pay. Το Facebook μόλις ανακοίνωσε το Facebook Pay το οποίο παίρνει όλα τα δεδομένα συναλλαγών για τις διαφημίσεις.

Για να μην αναφέρουμε τον Libra, την προσπάθειά του να οικοδομήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών με κρυπτογράφηση. Η Amazon, όπως και η Google, έχει διερευνήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο λογαριασμών.

Αυτό έχει νόημα. Τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών μπορεί να επιβραδυνθούν και η αγορά του χρήματος είναι μια εξαιρετική διέξοδος για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες πρέπει να κοιτάζουν μόνο στην Ασία για ένα μάθημα σχετικά με το πώς η ώθηση στην τράπεζα μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξή τους.

Εκεί, οι τεχνολογικές εταιρείες οργανώθηκαν πριν από χρόνια και κέρδισαν σε μεγάλο βαθμό μερίδιο σε αυτή την αγορά.

Στο Πεκίνο, είναι ενοχλητικό να βγάζετε μια πιστωτική κάρτα και όχι έναν κώδικα QR που να συνδέει τον λογαριασμό σας WeChat.

Η Ant Financial, η τράπεζα του Alibaba, είναι πολύ μεγαλύτερη από την Goldman Sachs, την τράπεζα που βοηθά την Apple να εκδώσει τις πιστωτικές της κάρτες.

Στις ίδιες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για ειδήσεις και παιχνίδια και γραπτά μηνύματα, μπορείτε επίσης να λάβετε δάνεια, πιστώσεις και να διαχειριστείτε τις επενδύσεις σας.

Η μετάβαση δεν θα είναι τόσο εύκολη. Η τεχνολογία είναι υπό έλεγχο περισσότερο από ποτέ, και οι τράπεζες έχουν αυστηρούς κανονισμούς και την ευκαιρία για πολιτική παρέμβαση.

Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν πολλές προσωπικές πληροφορίες των ανθρώπων που είναι δηλωτικές και για την οικονομική τους δραστηριότητα.

Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό, πρέπει να κατακτήσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων ότι δεν θα παρακολουθούνται από ένα “Big Brother” που ελέγχει πλήρως την ζωή τους.

Δύσκολη μετάβαση και ο χρόνος θα δείξει εάν αυτό είναι εφικτό στα επόμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.