14 Μάι 2024
READING

Μια εικόνα του retail στην Γαλλία

3 MIN READ

Μια εικόνα του retail στην Γαλλία

Μια εικόνα του retail στην Γαλλία

Ως μία από τις χώρες με μεγάλο τουρισμό από όλο τον κόσμο και διαφοροποιημένη οικονομία, η λιανική βιομηχανία της Γαλλίας ήταν πάντα μια πολύ μεγάλη αγορά.

Αλλά η πανδημία την έχει επηρεάσει όπως και τις υπόλοιπες σε όλο τον κόσμο.

Από την οικονομική κρίση του 2008, η οικονομία της Γαλλίας αναπτύσσεται σταθερά, παρόλο που συνεχίζει να αποδίδει χαμηλά σε σύγκριση με τη Γερμανία.

Ο τομέας λιανικής κυριαρχείται από μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες τροφίμων και τις εταιρείες μόδας και πολυτελών ειδών, με τις υπεραγορές και τα εμπορικά κέντρα να κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε περιοχή.

Πάνω από 85 εκατομμύρια επισκέπτες ταξιδεύουν στη Γαλλία κάθε χρόνο και αυτός είναι ένα επιπλέον λόγος που η οικονομία της είναι ανθηρή στον τομέα της λιανικής.

Οι πιο σημαντικές γαλλικές εταιρείες λιανικής είναι οι Carrefour, E.Leclerc, ITM Entreprises (Les Mousquetaires), Groupe Auchan, Groupe Casino και Système U.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής, η Carrefour παραμένει ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στη Γαλλία το 2020, παρά τη συνεχή πτώση των πωλήσεών της από το 2015.

Η Carrefour διαχειρίζεται χιλιάδες καταστήματα με διάφορα ονόματα, όπως η υπεραγορά Carrefour, το σούπερ μάρκετ Champion, τα μικρά καταστήματα Shopi και Marché Plus, τα εκπτωτικά καταστήματα Dia και Ed, και τα καταστήματα cash-and-carry Promocash. Ο γίγαντας λιανικής λειτουργεί επίσης σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, στο χώρο της μόδας, η Γαλλία έχει γίνει μάρκα από μόνη της, συνώνυμη με την πολυτέλεια και την υψηλή ποιότητα.

Αυτό είναι ένα επίτευγμα για το οποίο πολλές χώρες προσπαθούν, αλλά πολύ λίγες έχουν επιτύχει ποτέ, με την Ιταλία να αποτελεί μια άλλη εξαίρεση στον κανόνα.

Είδη που παράγονται τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία έχουν τη φήμη ότι είναι υψηλής ποιότητας και πωλούνται σε premium τιμές σε όλο τον κόσμο.

Η κρίση του coronavirus εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως απειλή τον Ιανουάριο, όταν η LVMH και ο γάλλος πολυτελής γίγαντας Kering είδαν τις τιμές των μετοχών τους να μειώνονται κατά πολύ.

Ενώ διακυβεύεται σήμερα ο τομέας λιανικής πολυτελείας, είναι αναμφισβήτητο ότι η Γαλλία θεωρείται μία από τις πρωτεύουσες μόδας του κόσμου – φιλοξενώντας μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες εβδομάδες μόδας στο Παρίσι.

Και σε γενικές γραμμές, οι retailers πολυτελείας δεν θα έχουν πρόβλημα μεσοπρόθεσμα καθώς οι πελάτες-στόχοι τους έχουν υψηλά διαθέσιμα εισοδήματα.

Επίσης είναι σημαντικό ότι οι Γάλλοι είναι απολύτως πιστοί στις γαλλικές μάρκες αλλά και το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλωτές είναι γενικά αρκετά εξελιγμένοι και έχουν έκθεση σε πολλές διαφορετικές μάρκες.

Η Γαλλία που είναι μια μάρκα από μόνη της, συνώνυμη με την πολυτέλεια και την υψηλή ποιότητα έχει εκπαιδεύσει και τους καταναλωτές στους οποίους αρέσει να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα και τους αρέσει να εξερευνούν με νέες και αναδυόμενες μάρκες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τον τρόπο ζωής τους.

Ειδικά στη μόδα, η βρετανική βιομηχανία θα είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις τρέχουσες εξελίξεις αφού στη Γαλλία οι καταναλωτές έχουν μια πιο κλασική προσέγγιση για τη μόδα.

Κατά ειρωνικό τρόπο αλλά απόλυτα λογικό επιχειρηματικά οι Γάλλοι retailers πολυτελείας συνεχίζουν να επιδιώκουν την απόκτηση ξένων brands.

Για παράδειγμα, η LVMH κατέχει τις ιταλικές μάρκες Pucci και Fendi. Η Gucci ανήκει στην Kering και οι Bottega Veneta και Sergio Rossi ανήκουν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Kering, François Henri Pinault.

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει σαφής ορατότητα σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η απομόνωση και το μεγάλο ερώτημα παραμένει πως θα είναι οι επιχειρήσεις μετά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.