14 Μάι 2024
READING

Το Facebook είδε σταθερότητα στη διαφημιστική δαπάνη τον Απρίλιο

2 MIN READ

Το Facebook είδε σταθερότητα στη διαφημιστική δαπάνη τον Απρίλιο

Το Facebook είδε σταθερότητα στη διαφημιστική δαπάνη τον Απρίλιο

Το Facebook ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα τριμήνου και ανακοίνωσε πως είδε «ενδείξεις σταθερότητας» στις πωλήσεις τον Απρίλιο, μετά από μια πτώση τον Μάρτιο, σε μια ακόμα ένδειξη πως οι κολοσσοί της τεχνολογίας μπορεί να αντέξουν την οικονομική κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού καλύτερα από άλλους τομείς.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ανακοίνωση έλαβε χώρα μία ημέρα αφού η Google γνωστοποίησε πως μια πτώση των πωλήσεων online διαφήμσής της σταθεροποιήθηκε αντίστοιχα τον Απρίλιο.

Το Facebook ανέφερε ότι τα διαφημιστικά έσοδα ήταν σχετικά επίπεδα στις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, μια πρώιμη ένδειξη ανάκαμψης μετά την απότομη πτώση εσόδων τον Μάρτιο, καθώς γίνονταν αισθητές οι επιπτώσεις από τα lockdowns ανά τον κόσμο.

Η ανάπτυξη των εσόδων ήταν 18% στο πρώτο τρίμηνο, η βραδύτερη του Facebook με διαφορά, αν και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 16%. 

Σημειώνεται πως κάποιες επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές για να προβάλουν μεγαλύτερο όγκο διαφήμισης.

Η εταιρεία είδε αύξηση στις διαφημίσεις gaming και σταθερές δαπάνες από «παίκτες» του χώρου της τεχνολογίας και του e-commerce, που αντιστάθμισαν τις «σημαντικές υποχωρήσεις» σε τομείς που πλήττονται σοβαρά, όπως τα ταξίδια και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναλυτές προβαίνουν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του Facebook, καθώς οι διαφημιστές περιορίζουν τους προϋπολογισμούς τους εξαιτίας της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως περίπου τρία δισ. χρήστες αλληλεπίδρασαν με τουλάχιστον μία από τις εφαρμογές της κάθε μήνα το τρίμηνο, κάτι που συνιστά αύξηση από τα 2,9 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η χρήση των κοινωνικών δικτύων αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τα lockdowns. 

Η χρήση αυτή αναμένεται να υποχωρήσει όταν χαλαρώσουν τα μέτρα αποκλεισμού/ κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, εξέφρασε προβληματισμούς για την πρόωρη άρση των lockdowns, εκτιμώντας πως εάν γίνει κάτι τέτοιο νωρίτερα από ο,τι θα έπρεπε, θα έχει πιθανώς ως αποτέλεσμα την πρόκληση μελλοντικών «αναζωπυρώσεων» με χειρότερες μακροπρόθεσμα υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Στελέχη του Facebook ανέφεραν πως η εταιρεία θα προχωρήσει σε προσλήψεις 10.000 νέων εργαζομένων φέτος, κυρίως στους τομείς των προϊόντων και των μηχανικών, αλλά θα περιορίσει τα σχέδια για προσλήψεις σε τομείς όπως οι πωλήσεις και η διαφήμιση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.