30 Απρ 2024
READING

Η βιομηχανία του έτοιμου φαγητού εξαρτάται από τις υπηρεσίες παράδοσης για να συνεχίζει να ακμάζει

4 MIN READ

Η βιομηχανία του έτοιμου φαγητού εξαρτάται από τις υπηρεσίες παράδοσης για να συνεχίζει να ακμάζει

Η βιομηχανία του έτοιμου φαγητού εξαρτάται από τις υπηρεσίες παράδοσης για να συνεχίζει να ακμάζει

Οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό στα πρότυπα και τα μοτίβα της αγοράς τροφίμων και φαγητών εκτός σπιτιού έχουν κοστίσει στις παγκόσμιες οικονομίες εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα.

Καθώς η  εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι καταναλωτές μειώνεται και οι κοινωνικές επαφές περιορίζονται δημιουργείται σταδιακά ένα περιβάλλον, όπου η βιομηχανία των υπηρεσιών του έτοιμου φαγητού εξαρτάται από τις υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι για να συνεχίσει να ακμάζει, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Kantar. 

Μάλιστα, πιο αναλυτικά, χάθηκαν συνολικά 995 εκατομμύρια δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, 695 εκατομμύρια δολάρια στη Γαλλία και 594 εκατομμύρια δολάρια στην Ισπανία λόγω της μειωμένης κατανάλωσης τροφίμων σε έτοιμα γεύματα εκτός σπιτιού.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (έως τα μέσα Ιουνίου), η κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε. Καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να ανακάμψουν από την πρώτη και αρκετά πρωτόγνωρη φάση του εγκλεισμού, η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία δυσχέρανε την ανάκαμψη των κερδών.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η πτώση των δαπανών για την κατηγορία του φαγητού εκτός σπιτιού δεν αντισταθμίστηκε πλήρως από την άνοδο των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ που σημειώθηκε στις αγορές ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, κάποια άλλα σημαντικά ευρήματα από την ίδια έρευνα αναφέρουν ότι: 

  • Ενώ η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 10% το 2020, οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 36% σε σχέση με το 2019 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
  • Οι πωλήσεις καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν από 484 εκατομμύρια δολάρια το Μάρτιο σε 68 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο – αριθμοί που υποδηλώνουν πτώση σε ποσοστό 86%. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οι υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων καφέ ήταν ακόμα 50% χαμηλότεροι από τον μέσο όγκο πωλήσεων για το 2019, ενώ οι αγορές καφέ για οικιακή χρήση και κατανάλωση είχαν αυξηθεί κατά 17% σε λίγο πάνω από 109 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.
  • Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Γαλλίας, μόλις το 55% των καταναλωτών χρησιμοποίησε μια υπηρεσία παράδοσης γευμάτων στο σπίτι κατά το τελευταίο έτος – και μόνο το 8% χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες μία φορά την εβδομάδα.
  • Οι χώρες που έχουν δει τη μικρότερη ζημιά στις πωλήσεις τους φαίνεται να είναι εκείνες που είχαν παραδοσιακά την υψηλότερη διείσδυση και κυριαρχία στον χώρο των υπηρεσιών παράδοσης γευμάτων.

Η Ευρωπαϊκή αγορά των τροφίμων έχει επηρεαστεί περισσότερο σε σχέση τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Προς επεξήγηση, φαίνεται ότι η σημαντικότερη αιτία αυτού είναι η κυριαρχία και η ισχύ που είχαν οι αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες παράδοσης γεύματος σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Πιο αναλυτικά, η «διείσδυση» (penetration)  των υπηρεσιών παράδοσης γευμάτων (μεταξύ των καταναλωτών ηλικίας κάτω των 50 ετών) στις πόλεις της Νότιας Κορέας βρίσκεται στο 99%, στο 84% για την αγορά της Κίνας και στο 80% για την Βραζιλία. 

Έτσι, αυτά τα ποσοστά συγκρίνονται με τα κατά πολύ χαμηλότερα επίπεδα που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές χώρες: 36% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 37% στην Ισπανία και 44% στη Γαλλία. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δαπάνες για την παράδοση των γευμάτων στο σπίτι αυξήθηκαν από 200 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για το 2019 σε 800 εκατομμύρια δολάρια το μήνα στα μέσα περίπου του 2020.

Έτσι, εκτιμάται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η αγορά των γευμάτων εκτός σπιτιού θα έχει μειωθεί κατά 70% από 5.4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο, αλλά οι παραδόσεις των γευμάτων στο σπίτι φαίνεται ότι θα εξισορροπήσουν κατά κάποιον τρόπο την απώλεια.

Η παράδοση γεύματος στο σπίτι έχει εξομαλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για ορισμένες χώρες, δημιουργώντας μια σταδιακή ευκαιρία για ανάκαμψη καθώς οι άνθρωποι αναζητούν έντονα τις μικρές απολαύσεις στις δύσκολες στιγμές. 

Η βιομηχανία αυτή είναι πολύ καλά εδραιωμένη στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και παρουσιάζει μια καλή στρατηγική ανάπτυξης και ανάκαμψης στην Ευρώπη. Η επένδυση στην αύξηση της χρήσης των εφαρμογών παράδοσης τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκτηση των χαμένων εσόδων για καφετέριες, εστιατόρια και λοιπούς χώρους εστίασης.

Φυσικά, αναδύονται συγχρόνως πολλές νέες ευκαιρίες για καινοτομία: οι υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι έχουν χώρο για να διευρύνουν τις προσφορές τους, ειδικά στην αγορά των ποτών, ενώ οι περισσότερο καθιερωμένες και γνωστές υπηρεσίες μπορούν να βρουν με την σειρά τους νέους τρόπους για να δημιουργήσουν ευκαιρίες και προτάσεις ούτως ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους στον χώρο της κατ’ οίκον παράδοσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.