08 Μάι 2024
READING

Πώς μπορούν οι εταιρίες λιανικής πώλησης να ανταγωνιστούν το “Amazon-ation”

4 MIN READ

Πώς μπορούν οι εταιρίες λιανικής πώλησης να ανταγωνιστούν το “Amazon-ation”

Πώς μπορούν οι εταιρίες λιανικής πώλησης να ανταγωνιστούν το “Amazon-ation”

Το Amazon αποτελεί ανταγωνιστή για όλες της επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, είτε αυτές είναι μεγάλες, είτε μικρές, καθώς, εξαιτίας των παροχών του, οι καταναλωτές έχουν πλέον νέες προσδοκίες. Έχει θέσει υψηλά τον πήχη για τις άνετες, self-service αγορές, την εξυπηρέτηση πελατών και πολλά άλλα. Οι καταναλωτές έχουν δει ότι μπορούν να αποκτήσουν τα απαραίτητα (και μη απαραίτητα) προϊόντα μέσα σε μια ή δύο ώρες. 

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι διάφορες εταιρίες λιανικής πώλησης δεν συγκρίνονται μόνο με τον άμεσο ανταγωνιστή τους. Αντιθέτως, όλες οι εταιρίες συγκρίνονται με την καλύτερη εξυπηρέτηση που έχουν λάβει οι καταναλωτές από οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού (πάνω από το 90%) θεωρούν το Amazon ως την εταιρία με την οποία θα έχουν τις πιο εύκολες εμπορικές συναλλαγές. Αυτό είναι το “Amazonation” του τομέα της λιανικής πώλησης και όχι μόνο. Το Amazon έχει φανερή επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οποιαδήποτε εταιρία – αυτό περιλαμβάνει και τις B2C και B2B – διαχειρίζεται της νέες και πιο απαιτητικές προσδοκίες των πελατών της. 

Η επιρροή που έχει το Amazon στην αγορά είναι καθοριστική και πλέον αποτελεί το σημείο σύγκρισης για πολλούς κλάδους και ακόμη περισσότερες εταιρείες.Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει και θα επηρεάσει το μέλλον της αγοράς λιανικής παγκοσμίως με όλους τους τρόπους, είτε σε έσοδα, είτε σε εξυπηρέτηση, είτε σε καινοτομία, είτε στην χρήση της τεχνολογίας.

Η εξυπηρέτηση πελατών και οι προσφορές εμπειριών των διάφορων επιχειρήσεων έχουν διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία ενίσχυσε τις αλλαγές αυτές. Για παράδειγμα, η Kroger ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα πραγματοποιεί διανομές με drone σε συγκεκριμένες αγορές, αφού έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα χωρίς προβλήματα και να παρέχει στους πελάτες του οτιδήποτε, οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα. 

Πέρσι, το Amazon έφερε στο προσκήνιο το Amazon Pharmacy, ένα διαδικτυακό φαρμακείο που παρέχει φάρμακα μέσω της ιστοσελίδας του. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για άλλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι το Amazon δεν είναι η πρώτη εταιρία που το κάνει αυτό. Απλά το Amazon έχει τη δυνατότητα να είναι η πιο διαδεδομένη επιχείρηση με αυτήν την δυνατότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν οι μετοχές των εταιρειών φαρμακείων.

Πώς, λοιπόν, οι εμβληματικές αυτές μάρκες στον κλάδο της πώλησης φαρμάκων θα ανταγωνιστούν το Amazon;

Το CVS ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παρέχει συμβουλευτική ψυχικής υγείας και θεραπευτικά προγράμματα στα τοπικά του καταστήματα, παρέχοντας μια υπηρεσία και όχι απλά προϊόντα. Το Walmart συμμετέχει επίσης στον τομέα της ψυχικής υγείας λειτουργώντας 20 Walmart Health κλινικές. Ο απώτερος στόχος των εταιριών είναι να συμπεριληφθούν στις καθημερινές ανάγκες και συνήθειες των πελατών τους. Όσο πιο πολύ ενσωματωθούν στις ζωές τους, τόσο μεγαλύτερη “σύνδεση” θα αισθάνεται ο πελάτης. Αυτό θα μεταφράζεται σε συνεχή προτίμησή τους από τους καταναλωτές, αφού θα ανταποκρίνονται στις υψηλότερες προσδοκίες και ανάγκες των αγοραστών και θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ πελάτη και εταιρίας. 

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην αγορά των φαρμακείων αλλά σε κάθε άλλη αγορά.Ο χρόνος παράδοσης προϊόντων συγκρίνεται με το Amazon.Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία συγκρίνεται με αυτή του Amazon.Η διαφημιστική αγορά στην οποία έχει εισέλθει αλλά και η αγορά cloud, δύο φαινομενικά εντελώς διαφορετικές αγορές από αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου επηρεάζονται πλέον από την κυριαρχία του Amazon.

Το Amazon δεν είναι μόνο μια επιχείρηση λιανικής πώλησης, αλλά και μια innovation εταιρία. Έχει ξεφύγει από τις παραδόσεις και έχει εφεύρει νέους τρόπους να προσφέρει στους καταναλωτές μια καλύτερη εμπειρία. Δεν μπορούν όλες οι εταιρίες να προσφέρουν διανομές με drone, προγράμματα ψυχικής υγείας εντός του καταστήματος ή άλλες παροχές που προσφέρουν οι μεγάλες εταιρίες λιανικής για να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι στο Amazon. Όλες, όμως, οι εταιρίες μπορούν να αναλογιστούν τί από αυτά που κάνει το Amazon θα μπορούσαν να κάνουν και οι ίδιες. 

Ένας καλός τρόπος να ανακαλύψει μια εταιρία τι αλλαγές θα μπορούσε να κάνει είναι να ρωτήσει τους πελάτες της τι πιστεύουν πως θα άλλαζε το Amazon εάν αναλάμβανε την εταιρία. Τι παροχές θα προσέθετε; Ποιές παροχές θα απέκλειε; Αυτό θα προσδώσει περισσότερα στοιχεία για το πώς μια εταιρία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί μια από τις μεγαλύτερες και θρυλικές μάρκες στην ιστορία. 

Βέβαια το πιο σημαντικό στοιχείο που αξίζει να μελετηθεί στην πορεία του Amazon ήταν ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έκανε ότι έκανε η υπόλοιπη αγορά.Πάντα είχε ένα δικό του δρόμο ακόμη και εάν αυτός ήταν ανορθόδοξος και μερικές φορές πολύ δύσκολος χωρίς προφανές και ορατό αποτέλεσμα.Αλλά στο τέλος κάθε επιλογής φαινόταν τόσο προφανές ότι αυτό ήταν ο σωστός δρόμος που έπρεπε να είχε ακολουθήσει και καλώς έπραξε.Πλέον δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστεί μια εταιρεία το Amazon και ίσως μια καλή επιλογή να είναι η εξειδίκευση σε μια αγορά, η παροχή εξαιρετικής εξυπηρέτησης και ένα μοντέλο omnichannel  που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.Και βέβαια όχι επένδυση στο μέγεθος γιατί εκεί το παιχνίδι είναι χαμένο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.