30 Απρ 2024
READING

Η νέα Barbie είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό 

4 MIN READ

Η νέα Barbie είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό 

Η νέα Barbie είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό 

Η σειρά “Fashionista” της Barbie διαθέτει κούκλες με 22 διαφορετικούς τόνους δέρματος, 94 χρώματα μαλλιών, 13 χρώματα ματιών και πέντε τύπους σώματος, καθώς και κούκλες με αναπηρικό αμαξίδιο και προσθετικά πόδια. Παρά την ποικιλία, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η Mattel έχει πουλήσει περισσότερες Barbie το 2020 από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι φτιαγμένες από “αγνό” πλαστικό. 

Τώρα η Mattel αρχίζει να το αλλάζει αυτό κυκλοφορώντας μια νέα συλλογή που ονομάζεται “Barbie Loves the Ocean”. Η σειρά των κούκλων είναι κατασκευασμένη με πλαστικό που θα μπορούσε να έχει καταλήξει στον ωκεανό αν δεν είχε ανακυκλωθεί. 

Οι Barbie χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες πλαστικές νιφάδες που η Mattel προμηθεύεται από την αμερικανική εταιρεία Envision Plastics, η οποία με τη σειρά της προμηθεύεται πρώτες ύλες από τοπικά σημεία συλλογής στην παράκτια περιοχή της χερσονήσου Baja του Μεξικού, προκειμένου να ανακτήσει το πλαστικό πριν καν αυτό εισέλθει στον ωκεανό. 

Διατίθεται στα καταστήματα και στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές κούκλες, τρία σετ παιχνιδιού με θέμα την παραλία και έναν συνδυασμό κούκλας και σετ παιχνιδιού. Οι τιμές ποικίλλουν, αλλά είναι παρόμοιες με τις Barbies που κατασκευάζονται από αγνό πλαστικό. Περιλαμβάνει επίσης μια συνεργασία με την οργάνωση για τον καθαρισμό των ωκεανών 4ocean, που αφορά ένα βραχιόλι 4ocean x Barbie περιορισμένης έκδοσης – αξίας 20 δολαρίων – κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Για κάθε βραχιόλι που πωλείται, η 4ocean θα απομακρύνει ένα κιλό σκουπίδια από τους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις ακτές. Και όλα αυτά προβάλλονται από μια νέα διαφημιστική καμπάνια με τίτλο “The Future of Green is Pink”, η οποία απεικονίζει αυτήν την αλλαγή στο υλικό κατασκευής ως την τελευταία μεταμόρφωση της εμβληματικής κούκλας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της σταδιακής μεταστροφής της βιομηχανίας παιχνιδιών από τη χρήση παρθένου πλαστικού. Η Lego αντικαθιστά τις διαφανείς πλαστικές σακούλες της με ανακυκλωμένο χαρτί, με στόχο να κατασκευάζει όλες τις συσκευασίες της από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2025. Εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη τούβλων με βιολογική βάση.  

Τον Μάρτιο, η Hasbro ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις πλαστικές συσκευασίες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Το 2019, η Mattel δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει 100% ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικής προέλευσης πλαστικά υλικά μέχρι το 2030. Η εταιρεία έχει λανσάρει σετ Fisher-Price και Mega Bloks από πλαστικά βιολογικής προέλευσης και την πρώτη πλήρως ανακυκλώσιμη τράπουλα Uno, χωρίς συσκευασία σελοφάν. Τον Απρίλιο, η εταιρεία παρουσίασε το Mattel PlayBack, ένα νέο πρόγραμμα επιστροφής παιχνιδιών, που στοχεύει στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών από παλιά παιχνίδια της Mattel, συμπεριλαμβανομένης της Barbie, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μελλοντικών προϊόντων της Mattel. 

Προς το παρόν, όμως, η βιομηχανία παιχνιδιών εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πλαστικό. Υπολογίζεται ότι το 90% των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι κατασκευασμένα από πλαστικό. Και έως και το 80% των παιχνιδιών καταλήγει στις χωματερές. 

Το Barbie Loves the Ocean είναι η τελευταία προσπάθεια της μάρκας να καθιερώσει τη Barbie ως πρότυπο. Η μάρκα θεωρεί ότι προκειμένου να αποδείξει στα μέλη της επόμενης γενιάς ότι μπορούν να γίνουν οτιδήποτε επιθυμούν, πρέπει να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη.

Το marketing πίσω από τη νέα σειρά Barbie περιλαμβάνει επίσης περιεχόμενο όπως τα δημοφιλή vlogs της Barbie, που περιλαμβάνουν ένα νέο επεισόδιο γύρω από το πώς τα παιδιά μπορούν να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον στις καθημερινές τους συνήθειες. 

Η συλλογή έχει σημαντική συμβολική αξία. Εξάλλου, η Barbie είναι ένα εμβληματικό παιχνίδι που πέρυσι απέφερε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Ωστόσο, ως τρόπος μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μάρκας, μετά βίας κάνει μια μικρή διαφορά σε σχέση με τη ζημιά που έχει προκαλέσει το πολυετές της έργο. Η νέα συλλογή αποτελεί μια μόνο συλλογή ανάμεσα σε τουλάχιστον 10 άλλες συλλογές που εξακολουθούν να κατασκευάζονται από καθαρό πλαστικό. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι ένα μικρό βήμα για το brand της Barbie να αναλάβει το ρόλο του στην προστασία του πλανήτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.