17 Μάι 2024
READING

Το Amazon εφαρμόζει δύο νέα προγράμματα μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα 

3 MIN READ

Το Amazon εφαρμόζει δύο νέα προγράμματα μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα 

Το Amazon εφαρμόζει δύο νέα προγράμματα μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα 

To Amazon κινητοποιήθηκε εξαιτίας της αποκάλυψης ότι πετάει εκατομμύρια προϊόντα που βρίσκονται σε τέλεια κατάσταση, λανσάροντας γι’ αυτόν τον λόγο δύο νέα προγράμματα ανακύκλωσης. Η νέα πολιτική της εταιρείας αποτελεί μέρος μιας νέας προσπάθειας να αξιοποιηθούν τα προϊόντα που δεν κατάφεραν να πουληθούν και επιστρέφουν στις αποθήκες της.

Αναλυτικότερα τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν συνέπεια μετά από ένα καταδικαστικό δημοσίευμα του ITV, το οποίο έδειχνε τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου σε μια από τις αποθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου, να πετάει εκατομμύρια αντικείμενα-τέλεια λειτουργικά- που δεν έχουν καταφέρει να πουληθούν. Για παράδειγμα υπήρχαν συσκευές θερμότητας για μαλλιά, φορητοί υπολογιστές, τηλεοράσεις και drones, τα οποία φορτώθηκαν σε φορτηγά και μεταφέρθηκαν σε κέντρα απορριμμάτων.

Αρχικά το πρώτο πρόγραμμα της εταιρείας με το όνομα «FBA Grade and Resell», θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις τρίτων πωλητών του site να μεταπωλήσουν στην αγορά τα είδη που επιστράφηκαν ως “μεταχειρισμένα”. Τα προϊόντα θα επιστρέφονται αυτόματα στο Amazon για εσωτερική αξιολόγηση κατατάσσοντάς τα σε τέσσερις κατηγορίες: μεταχειρισμένα τα οποία είναι σαν καινούρια, μεταχειρισμένα τα οποία είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μεταχειρισμένα τα οποία είναι σε απλώς καλή κατάσταση και μεταχειρισμένα τα οποία είναι αποδεκτά. Οι πωλητές της αγοράς μπορούν στη συνέχεια να κοστολογήσουν το προϊόν βάση της κατάστασης του προϊόντος. Η πολιτική της ανακύκλωσης έχει ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Amazon έχει υποσχεθεί να την επεκτείνει στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το FBA Grade και το Resell θα ισχύει επίσης στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία στις αρχές του 2022.

Ακόμη το Amazon θα εισαγάγει το πρόγραμμα «FBA Liquidations», το οποία θα προσφέρει την δυνατότητα στους πωλητές να χρησιμοποιήσουν το κανάλι χονδρικής του Amazon, ώστε να καταφέρουν να ανακτήσουν μέρος του κόστους από τα είδη που έχουν επιστραφεί. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον μήνα.

Από τη στιγμή που οι επιστροφές των προϊόντων των πελατών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για όλους τους retailers, έτσι και το ζήτημα του πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη τη βιομηχανία. Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα είναι σε θέση να μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που πωλούνται στο Amazon, είτε από το ίδιο το Amazon είτε από τους τρίτους πωλητές μας, θα αξιοποιηθούν με σωστό τρόπο και δεν θα γίνουν απόβλητα. Επομένως οι συγκεκριμένες ενέργειες από τη μία θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας και θα μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της εταιρείας, ενώ από την άλλη θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που πωλούν στο Amazon να μειώσουν το κόστος αναπτύσσοντας τις επιχειρήσεις τους. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.