02 Μάι 2024
READING

Η Ikea επενδύει σε μη επανδρωμένες μεταφορές προϊόντων στο middle mile

3 MIN READ

Η Ikea επενδύει σε μη επανδρωμένες μεταφορές προϊόντων στο middle mile

Η Ikea επενδύει σε μη επανδρωμένες μεταφορές προϊόντων στο middle mile

Ο παγκόσμιος κολοσσός επίπλων και οικιακών ειδών με έδρα τη Σουηδία, IKEA, συνεργάζεται σε πιλοτικό επίπεδο με την εταιρεία μη επανδρωμένων φορτηγών Kodiak Robotics για να πραγματοποιεί με ασφάλεια και ακρίβεια τις παραδόσεις των εμπορευμάτων της στην πολιτεία του Τέξας.

Η βιωσιμότητα αποτελεί για τον σουηδικό κολοσσό μία από τις πρώτες προτεραιτότητές του, υιοθετώντας κατάλληλες πολιτικές. Για το λόγο αυτό η εταιρεία λιανικής εξετάζει κάθε πτυχή της επιχείρησής της, από το αν μπορεί να δημιουργήσει ένα κυκλικό μοντέλο για τα προϊόντα της μέχρι τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα κατά τη μεταφορά των προϊόντων της. Ο μακρύς κατάλογος πηγών εκπομπών της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες φτάνουν στα καταστήματα IKEA, γι’ αυτό και στις Η.Π.Α. προχώρησε στην εγκατάσταση περισσότερων από 200 νέων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε 18 πολιτείες. Πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε και την πρόθεσή της να πραγματοποιούνται οι μεταφορές των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο με ηλεκτρικά φορτηγά, θέτοντας ως ορίζοντα για τη μετάβαση αυτή του 2040.

Διαβάστε ακόμα: Η ΙΚΕΑ πουλά ηλιακά πάνελ, κόντρα στην Tesla: Η άνοδος της αγοράς οικιακής ηλιακής ενέργειας

Σήμερα, η IKEA αποτελεί την τελευταία προσθήκη στη λίστα με τις εταιρείες λιανικής που δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων φορτηγών στο “μεσαίο μίλι” της εφοδιαστικής αλυσίδας τους. Με τον όρο “μεσαίο μίλι” νοείται εκείνο το σημείο στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπου τα αγαθά μεταφέρονται μεταξύ αποθηκών ή από μια αποθήκη σε ένα σημείο παραλαβής last mile. Στα τέλη του 2021, η Walmart έγινε η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα φορτηγά παράδοσης -μάλιστα χωρίς οδηγό ασφαλείας- στο “μέσο μίλι” της δικής της εφοδιαστικής αλυσίδας συμπράττοντας με την εταιρεία Gatik.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Αύγουστο, αφορά τις μεταφορές των σουηδικών προϊόντων με ένα φορτηγό βαρέως τύπου της εταιρείας ρομποτικής Kodiak και τις επτά ημέρες την εβδομάδα, μεταξύ ενός κέντρου διανομής IKEA στο Baytown και ενός φερώνυμου καταστήματος στο Frisco του Τέξας.

Βασικοί στόχοι της κίνησης αυτής είναι αφενός η επίτευξη της βιωσιμότητας του συστήματος μεταφοράς των προϊόντων της, αλλά και η κατανόηση του πώς η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη οδική ασφάλεια και στις καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους οδηγούς φορτηγών στις μεγαλύτερες αποστάσεις. Μάλιστα, το μη επανδρωμένο φορτηγό έχει έναν επαγγελματία οδηγό φορτηγού ασφαλείας πίσω από το τιμόνι, ο οποίος παραλαμβάνει ένα φορτωμένο ρυμουλκούμενο στο κέντρο διανομής κάθε πρωί και επιβλέπει την αυτόνομη παράδοση στο κατάστημα μέχρι αργά το απόγευμα.

Διαβάστε ακόμα: Η IKEA εγκαθιστά γρήγορους φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα

Eξάλλου, τα αυτόνομα φορτηγά είναι πιο αποδοτικά ως προς τη χρήση καυσίμων, όπως υποδεικνύεται από μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, η οποία υπολόγισε ότι συγκεκριμένα οχήματα καταναλώνουν περίπου 10% λιγότερο καύσιμο από τα παραδοσιακά φορτηγά που κινούνται με ντίζελ.

Η IKEA συνεργάστηκε με την Kodiak Robotics για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της δημιουργίας νέων δυνατοτήτων για την εξέλιξη των μεταφορών στο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό, φιλοδοξεί να ενισχυθεί η ασφάλεια και η ακρίβεια των μεταφορών, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους οδηγούς και φυσικά να γίνει ακόμη ένα βήμα προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Kodiak Robotics, Ikea

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.