03 Μάι 2024
READING

Το Instagram εισάγει εργαλεία γονικού ελέγχου

3 MIN READ

Το Instagram εισάγει εργαλεία γονικού ελέγχου

Το Instagram εισάγει εργαλεία γονικού ελέγχου
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Λίγο πριν την κατάθεση του επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, στη Γερουσία των ΗΠΑ, την Τετάρτη, σχετικά με το πώς επηρεάζει η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την ψυχική υγεία των εφήβων, με blog post του ανακοίνωσε το λανσάρισμα νέων εργαλείων στην εφαρμογή, που θα επιτρέψουν στους γονείς να έχουν περισσότερο έλεγχο στον τρόπο που τα παιδιά τους τη χρησιμοποιούν.

Κάποια από αυτά τα εργαλεία δεν είναι ακριβώς καινούρια, αλλά αποτελούν προσθήκες και νέες παραμέτρους στα ήδη υπάρχοντα ή σε κάποια που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα.

Η σημαντικότερη ανακοίνωση αφορά μια σειρά εργαλείων σχετικά με τον γονικό έλεγχο, που θα είναι διαθέσιμα από τον Μάρτιο. Χάρη σε αυτά, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα μπορούν να παρακολουθούν πόσο χρόνο παιρνούν οι έφηβοι στο Instagram, αλλά και να τους θέτουν συγκεκριμένα χρονικά όρια. Οι έφηβοι, από την πλευρά τους, θα μπορούν να ειδοποιούν τους γονείς για το αν έχουν κάνει report σε κάποιον λογαριασμό, αν και αυτά τα εργαλεία θα είναι προαιρετικά και διαθέσιμα κατόπιν επιλογής. 

Ωστόσο, αυτά τα εργαλεία, παρότι νέα, είναι λιγότερο αυτηρά από τα αντίστοιχα που ήδη διαθέτει το TikTok. Εκεί οι γονείς μπορούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση των λογαριασμών των παιδιών τους σε συγκεκριμένο περιεχόμενο και accounts, αλλά και να καθορίσουν σε ποιους είναι ορατό το περιεχόμενο των λογαριασμών των παιδιών. Από την άλλη, υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί στον χρόνο που περνά ένας χρήστης στην εφαρμογή διατίθενται ήδη ως δυνατότητα από τα ίδια τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS, που σημαίνει ότι, επί της ουσίας, το Instagram δεν έρχεται να προσθέσει κάτι εδώ, παρά, όπως λέει, απλώς θα προσθέσει περισσότερες επιλογές με τον καιρό.

Ο Mosseri σημείωσε ακόμα ότι οι χρήστες δε θα μπορούν να κάνουν tag και mention σε έφηβους χρήστες που δεν τους ακολουθούν, και ότι θα προσφέρει ακόμα τη δυνατότητα να σβήσει κάποιος μαζικά φωτογραφίες, σχόλια και ποστ – κάτι που, όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, θα έπρεπε να  είναι ήδη μια δεδομένη δυνατότητα για όλους τους χρήστες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα νέα εργαλεία που ανακοινώθηκαν έρχονται να προστεθούν σε ένα άλλο λανσάρισμα που δοκιμάζει από τον περασμένο μήνα το Instagram, αυτό του «Take a Break», που θα προτρέπει τον χρήστη να κάνει ένα διάλειμμα από την εφαρμογή για 10, 20 ή 30 λεπτά. Πρόκειται επίσης για μια προαιρετική επιλογή, σε αντίθεση με το αντίστοιχο εργαλείο του TikTok: εκεί εμφανίζεται ένα βίντεο στο feed του χρήστη που τον προτρέπει να βγει από την πλατφόρμα.

Δείτε ακόμα: ο ανταγωνισμός Instagram και TikTok

Ο Mosseri έγραψε ακόμα ότι η εταιρεία εργάζεται για την εύρεση μιας λύσης που θα πιστοποιεί την ηλικία των χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή και δήλωσε την ευγνωμοσύνη του για τους ειδικούς και τους ερευνητές που τους «δανείζουν τη γνώση τους σε κρίσιμα πεδία όπως η ανάπτυξη των παιδιών, η ψυχική υγεία των εφήβων και η διαδικτυακή ασφάλεια». Είπε ακόμα ότι το Instagram «καλωσορίζει την παραγωγική συνεργασία με τους νομοθέτες και τους πολιτικούς, μπροστά στον κοινό στόχο να δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός κόσμος που ωφελεί αλλά και προστατεύει τις επόμενες γενιές». 

Αυτές οι ανακοινώσεις, μία μέρα μάλιστα πριν από την κατάθεση του Mosseri στη Γερουσία, αντιμετωπίστηκαν κυρίως με δυσπιστία, καθώς θεωρήθηκε ότι στόχος ήταν να αποπροσανατολίσουν και να αποσπάσουν την προσοχή από τα μέχρι τώρα λάθη, που έχουν σημαντικό κόστος στην ψυχική υγεία των εφήβων. Όλα αυτά είναι πράγματα που έπρεπε να έχουν κάνει εξ αρχής, σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Marsha Blackburn. «Οι συνάδελφοί μου και εγώ μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τι προσπαθούν να κάνουν τώρα», είπε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.