01 Μάι 2024
READING

Έρευνα | Η ευκολία στρέφει τους καταναλωτές στις τοπικές επιχειρήσεις

4 MIN READ

Έρευνα | Η ευκολία στρέφει τους καταναλωτές στις τοπικές επιχειρήσεις

Έρευνα | Η ευκολία στρέφει τους καταναλωτές στις τοπικές επιχειρήσεις

Η ετήσια έκθεση State of Local Business Report της πλατφόρμας επικοινωνίας και πληρωμών Podium επισημαίνει τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των τοπικών επιχειρήσεων, ιδίως το πώς η σχέση με τους καταναλωτές και τις τοπικές επιχειρήσεις έχει αλλάξει για πάντα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές υποστηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και περισσότερο εκείνες που προσφέρουν ευκολία και άνεση, όπως γραπτά μηνύματα και επιλογές παραλαβής από το πεζοδρόμιο.

Το 54% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν την ευκολία στη διεκπεραίωση των συναλλαγών ως ένα από τους κύριους λόγους για τον οποίο επιλέγουν να συνεργαστούν με μια τοπική επιχείρηση για πρώτη φορά, ενώ το 60% δήλωσε ότι είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα επέστρεφαν σε μια επιχείρηση μετά την πρώτη φορά. Ο μόνος λόγος που προηγείται είναι η τιμή.

Επιπλέον, το 57% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα παρέπεμπε φίλους και συγγενείς σε μια επιχείρηση λόγω της ευκολίας που παρέχει. Επίσης, το 46% των καταναλωτών αναζητούν ενεργά επιχειρήσεις που παρέχουν εναλλακτικές λύσεις αντί της τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω chat, ενώ το 43% αναζητά ενεργά επιχειρήσεις που ελαχιστοποιούν την προσωπική επαφή.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η χώρα χαλαρώνει τους περιορισμούς του COVID-19, το 40% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα εξακολουθούν να επιθυμούν συναλλαγές χωρίς επαφή, το 44% εξακολουθεί να επιθυμεί αυξημένες ψηφιακές και κινητές επικοινωνίες και το 59% εξακολουθεί να επιθυμεί διευρυμένες επιλογές παραλαβής και παράδοσης.

Άλλο ένα εύρημα της έρευνας, αφορά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ισχυρή αφοσίωση στις τοπικές επιχειρήσεις, έχοντας πλέον βαθύ δεσμό με επιχειρήσεις της κοινότητάς τους . Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές υποστηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις τους, ιδίως μετά τις πρωτοφανείς και απρόβλεπτες προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει οι αγαπημένες τους τοπικές επιχειρήσεις. Το να επιχειρούν σε τοπικό επίπεδο και να υποστηρίζουν την τοπική τους κοινότητα εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Συγκεκριμένα, 9 στους 10 καταναλωτές επιδιώκουν τις συναλλαγές σε τοπικό επίπεδο και 7 στους 10 επισκέπτονται μια τοπική επιχείρηση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αν όχι περισσότερο. Όταν ρωτήθηκαν πόσο θετικά αντιλαμβάνονται τις τοπικές επιχειρήσεις, οι καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα έδωσαν κατά μέσο όρο 4 στα 5 αστέρια, ενώ 3 στους 4 δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν χρήματα σε μια τοπική επιχείρηση αν αυτή δείχνει υποστήριξη σε κοινοτικά ζητήματα ή/και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Από μια ακόμα έρευνα που απευθυνόταν στις τοπικές επιχειρήσεις σχετικά με διάφορα θέματα φάνηκε ότι το 92% των τοπικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών έχουν αλλάξει από την έναρξη της πανδημίας, με τους καταναλωτές να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο κομμάτι της ευκολίας και την άνεσης, καθώς και στις αξίες, συμπεριλαμβανομένου τον τομές της βιωσιμότητας και των κοινωνικών ζητημάτων.

Επίσης, σχεδόν το 75% των επιχειρήσεων φαίνεται ότι επένδυσε στην αγορά τεχνολογίας τους τελευταίους 12 μήνες για να βοηθήσει τις ομάδες τους να εργαστούν πιο αποτελεσματικά, εύρημα λογικό με βάση την άνοδο τον τεχνολογικών λύσεων που προσφέρονται πλέον. Επίσης, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης, οι τοπικές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι μετά τη διαφήμιση από στόμα σε στόμα, τα πιο αποτελεσματικά κανάλια marketing είναι όλα ψηφιακά, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά κανάλια.

Σχετικά με τις σύγχρονες επιχειρηματικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τοπικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, βρέθηκε ότι η μεγαλύτερη αφορούσε το προσωπικό της επιχείρησης και προσλήψεις  σε ποσοστό 52%, ενώ αμέσως μετά ακολουθούσαν οι δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και την απογραφή  σε ποσοστό 48%. Ειδικά η αλυσίδα εφοδιασμού είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει μεγάλους περιορισμούς και καθυστερήσεις.

Έπονται οι περιορισμοί και πρωτόκολλα που σχετίζονται με την πανδημία σε ποσοστό 45%, οι οποίοι υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις να μεταβάλλουν την λειτουργία τους και να προσαρμοστούν, ενώ αναφέρεται επίσης σε ποσοστό 26% η πρόκληση από τη διαχείριση της αυξημένης ζήτηση. Τέλος, ακολουθεί η αλλαγή των προσδοκιών των πελατών σε 23%, στις οποίες οι επιχειρήσεις ήταν απαραίτητο να προσαρμοστούν ώστε να παραμείνουν επίκαιρες και σχετικές.

Στην αρχή της πανδημίας, οι περισσότεροι καταναλωτές υποστήριξαν τις  τοπικές επιχειρήσεις λόγω των περιορισμών και καθώς έπρεπε να προσαρμοστούν σε νέους τρόπους αλληλεπίδρασης. Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων ήρθε και είναι κάτι που θα αποδειχθεί διαχρονικό και το ίδιο ισχύει και για τις φιλικές προς την πανδημία υπηρεσίες. Οι καταναλωτές έχουν επενδύσει βαθιά στην υποστήριξη των επιχειρήσεων που διατηρούν τις τοπικές τους κοινότητες ακμαίες και περιμένουν ψηφιακά φιλικούς τρόπους συναλλαγής μαζί τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.