08 Μάι 2024
READING

Απλά βήματα για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης για τα e-commerce brands

4 MIN READ

Απλά βήματα για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης για τα e-commerce brands

Απλά βήματα για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης για τα e-commerce brands

Όταν πρόκειται να κατακτήσουν τους καταναλωτές του εξωτερικού, υπάρχει ενδεχόμενο μερικές μάρκες να κάνουν ορισμένα λάθη. Ωστόσο, μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία επόμενης γενιάς για να συγκεντρώσουν ένα παγκόσμιο αποτύπωμα, ειδικά μεταξύ των αγοραστών της γενιάς Z.

Μια πρόσφατη έρευνα από τη Flow Commerce, μια εταιρεία που διευκολύνει τις μάρκες ηλεκτρονικού εμπορίου να επεκταθούν σε διεθνείς αγορές, αποκάλυψε ότι στις 8 κορυφαίες παγκόσμιες αγορές, το 76% των online καταναλωτών δήλωσαν ότι έχουν κάνει παραγγελία σε ιστότοπο εκτός της χώρας τους, με τους αγοραστές της γενιάς Z να είναι οι πιο πολλοί. Τα ενδύματα και τα αξεσουάρ ήταν το νούμερο ένα είδος που αγοράστηκε εκτός της χώρας προέλευσης μιας μάρκας.

Γενικά, η επιδίωξη του διεθνούς εμπορίου προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο υλικά όσο και άυλα. Αρχικά, μια παγκόσμια προσέγγιση διευρύνει τρομερά το κοινό καταναλωτών οι οποίοι είναι δυνητικοί πελάτες για την εκάστοτε μάρκα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Flow Commerce, ορισμένες μάρκες έχουν δει αύξηση 400% στις διεθνείς πωλήσεις τους χρησιμοποιώντας διασυνοριακή λύση.

Η πανδημία ωθεί τις διασυνοριακές πωλήσεις

Η αύξηση της επισκεψιμότητας και των πωλήσεων για τις διασυνοριακές πωλήσεις έχει πραγματικά εκτοξευθεί τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες. Καταναλωτές που βρίσκονται υπό περιορισμό και δεν μπορούν να επισκεφθούν φυσικά καταστήματα άρχισαν να αγοράζουν διεθνώς περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Παράλληλα, με τη συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας και την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα επιβραδυνθεί. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να παρέχουν μια προσεγμένη εμπειρία για τους καταναλωτές.

Γενικά οι μάρκες εστιάζουν πολύ στην προαγωγή της εμπειρίας του πελάτη, αλλά αυτό έχει κάποιες διαφορετικές απαιτήσεις όταν απευθύνεται σε πελάτες τους εξωτερικού. Για παράδειγμα, ένα σημείο που συχνά επιδέχεται βελτίωση αφορά την τιμή. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να είναι οι τιμές όμορφα στρογγυλεμένες και να εμφανίζονται σε τοπικό νόμισμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μικρές αλλαγές στον ιστότοπό, όπως η προσθήκη ενός γεωεντοπιστή που σαρώνει την τοποθεσία των διευθύνσεων IP των χρηστών και εμφανίζει στον πελάτη μια αντίστοιχη έκδοση του ιστότοπου.

Οι μέθοδοι πληρωμής είναι επίσης σημαντικοί, με πολλές εταιρείες να προσφέρουν επιλογές πληρωμής μόνο με κάρτες και PayPal. Αυτό δεν είναι μια προσεγμένη εμπειρία πληρωμής για τους καταναλωτές σε πολλές χώρες που δεν έχουν διεθνείς κάρτες και δεν χρησιμοποιούν το PayPal. Όσο περισσότερες επιλογές πληρωμής επιτρέπει ο ιστότοπός μιας εταιρείας, τόσο πιο εύκολο είναι για τον πελάτη να κάνει check out. Πολλοί πελάτες είναι πιθανό να αποθαρρυνθούν από τους ιστότοπους, εάν η διαδικασία απαιτεί τη χρήση μιας μεθόδου πληρωμής που δεν έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, καθώς μειώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης τους.

Η αποστολή είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση στους καταναλωτές, καθώς μπορεί να μην είναι δωρεάν και σίγουρα μπορεί να μην είναι την επόμενη μέρα ή γενικώς σύντομα. Οι δασμοί και οι φόροι είναι επίσης περίπλοκο να γίνουν σωστά, καθώς διαφέρουν ανά προϊόν και ανά χώρα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί από τις εταιρείες ότι ο ιστότοπός τους ανταποκρίνεται στα κινητά και φορτώνει γρήγορα, καθώς ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων προσεγγίζουν τις μάρκες μέσω του smartphone τους. Αν, λοιπόν, ένας ιστότοπός δεν είναι φιλικός προς τα κινητά τηλέφωνα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν ή να μην επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Ως αποτέλεσμα, απομακρύνονται πολλοί δυνητικοί πελάτες και χάνονται πολλές πωλήσεις .

Ακόμα, η κατανόηση ότι οι καταναλωτές διεθνώς συμπεριφέρονται όλοι διαφορετικά, ότι δεν πρόκειται για μια ομοιογενή αγορά αλλά για 200 διαφορετικές χώρες με διαφορετικές προσδοκίες, είναι το κλειδί. Οι μάρκες συμβουλεύονται να εντοπίσουν τις 30-40 κορυφαίες χώρες που πιθανώς θα προσφέρουν το 80% του όγκου. Αυτό αντιπροσωπεύει τεράστιες δυνατότητες για την εκάστοτε μάρκα να συνεχίσει να επεκτείνεται χωρίς πρόσθετη δομή ή ειδική ομάδα.

 Χώρες που πρωταγωνιστούν στο διεθνές λιανικό εμπόριο

Η κατάταξη των χωρών από τις οποίες αγοράζουν οι καταναλωτές έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με το ποιες χώρες βρίσκονταν σε lockdown και με τα ποσοστά ανεργίας. Πριν από τον Covid, η κατάταξη ήταν αρκετά στατική και οι κορυφαίες χώρες ήταν ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, ακολουθούμενες από κάποιο συνδυασμό χωρών με υψηλό GDP, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Κορέα, η Ιαπωνία ή το Χονγκ Κονγκ.

Όμως η σειρά και η κατάταξη έχουν έκτοτε αλλάξει, γεγονός που αποκάλυψε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πανδημία για τους εμπόρους: τη σημασία της διαφοροποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Flow τα πιο μοναδικά προϊόντα είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή ζήτηση.

Ο προσδιορισμός του πόσα έσοδα μπορούν να προκύψουν στο εξωτερικό είναι κάτι απτό, καθώς το μόνο που έχουν να κάνουν οι μάρκες είναι να εξετάσουν την επισκεψιμότητα του ιστότοπού τους και τις διευθύνσεις ip. Συχνά βέβαια, φαίνεται ότι οι μάρκες δεν συνειδητοποιούν πόσες δυνατότητες διεθνούς ανάπτυξης υπάρχουν ήδη στην επιχείρησή τους. Οι επιχειρήσεις, προσφέροντας ποιοτική εμπειρία για τους πελάτες μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 10-20%.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.