08 Νοέ 2024
READING

H Timberland ζητά από τους πελάτες της τα παλιά τους παπούτσια για να τα ξαναπουλήσει

6 MIN READ

H Timberland ζητά από τους πελάτες της τα παλιά τους παπούτσια για να τα ξαναπουλήσει

H Timberland ζητά από τους πελάτες της τα παλιά τους παπούτσια για να τα ξαναπουλήσει

Η “κυκλικότητα” (circularity) έχει γίνει βασική έννοια στον κόσμο της μόδας, με τις μάρκες να χρησιμοποιούν τον όρο για να αναφερθούν σε συνθήκες από τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών μέχρι την πώληση μεταχειρισμένων προϊόντων. Βέβαια, το να γίνεις μια πραγματικά κυκλική εταιρεία είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι φαίνεται, όπως ανακαλύπτει από πρώτο χέρι η Timberland, η εμβληματική αμερικανική μάρκα που ιδρύθηκε το 1973.

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας υπάρχει από τη δεκαετία του 1960. Αναφέρεται στην απομάκρυνση από ένα γραμμικό σύστημα στο οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν προϊόντα και στη συνέχεια τα πετούν. Αντ’ αυτού, τα προϊόντα παραμένουν στην κυκλοφορία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέσω επισκευής, ανανέωσης και μεταπώλησης. Στη συνέχεια, στο τέλος της ζωής τους, ανακυκλώνονται σε νέα προϊόντα, ελαχιστοποιώντας την ποσότητα των πρώτων υλών που πρέπει να εξαχθούν.

Διαβάστε επίσης: Η κυκλική οικονομία στην μόδα μπορεί να γίνει μια αγορά 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, οι μάρκες διαφημίζουν όλο και περισσότερο τις κυκλικές πρακτικές τους. Πολλές εστιάζουν μόνο σε ένα μέρος της διαδικασίας. Εταιρείες όπως η ThredUp και η TheRealReal επικεντρώνονται στην πώληση μεταχειρισμένων προϊόντων, ενώ μάρκες όπως η Everlane και η Reformation χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό. Ο στόχος της Timberland είναι να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα αντιμετωπίζει πολλές πτυχές της κυκλικότητας μαζί και όχι μόνο μία.

Το Timberloop της Timberland

Στην προσπάθεια αυτή, η Timberland εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα με την ονομασία “Timberloop”, το οποίο καλεί τους πελάτες να επιστρέψουν τα μεταχειρισμένα προϊόντα Timberland, ώστε να επιδιορθωθούν ή να ανακυκλωθούν. Για μια μάρκα που έχει πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, το πρόγραμμα αυτό είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, που απαιτεί συνεργασία με ειδικούς σε όλες τις παγκόσμιες αγορές της, οι οποίοι θα μπορούσαν να μετατρέψουν παπούτσια και ρούχα σε νέα προϊόντα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αρκετοί καταναλωτές θα είναι πρόθυμοι να μπουν στον κόπο να επιστρέψουν τα παλιά τους προϊόντα και αν η Timberland μπορεί να επεκτείνει αυτό το πρόγραμμα.

Οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν αντικείμενα σε οποιοδήποτε κατάστημα Timberland ή να τα αποστείλουν ταχυδρομικά. Μάλιστα, για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή, η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες έκπτωση 10% στην επόμενη αγορά τους. Τα προϊόντα αυτά θα συλλέγονται και θα αποστέλλονται στον συνεργάτη ανακύκλωσης της Timberland, την ReCircled, για να υποβληθούν στην κατάλληλη επεξεργασία.

Τα προϊόντα που είναι σε καλή κατάσταση θα επιδιορθώνονται και θα μεταπωλούνται σε έναν ιστότοπο για μεταχειρισμένα προϊόντα που θα είναι μέρος του κύριου ιστότοπου της Timberland. Τα προϊόντα που δεν επιδιορθώνονται θα χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια, ώστε κάθε μέρος να μπορεί να ανακυκλωθεί. Γενικώς, ο διαχωρισμός αυτός των συστατικών μερών, ειδικά στα παπούτσια, αποτελεί μια πρόκληση. Ωστόσο, η εταιρεία τονίζει ότι η ReCircled κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξοπλισμό για να το κάνει.

Στόχος της Timberland είναι η δημιουργία ενός πλήρως κλειστού κύκλου, κατά τον οποίο τα εξαρτήματα που η ReCircled αποσυναρμολογεί και ανακυκλώνει θα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την κατασκευή νέων παπουτσιών Timberland. Η ReCircled στέλνει κάθε υλικό σε διαφορετικό εξειδικευμένο εργοστάσιο ανακύκλωσης. Πολλά από αυτά είναι πλέον προμηθευτές της Timberland.

Στο μεταξύ, η Timberland επανασχεδιάζει τα παπούτσια της ώστε να είναι πιο εύκολο να αποσυναρμολογηθούν, κάτι που σημαίνει ότι η ReCircled θα χρειάζεται λιγότερο χρόνο και προσπάθεια για να διαχωρίσει τα υλικά. Ακόμα, οι σχεδιαστές της εταιρείας επιδιώκουν να μειώσουν τον αριθμό των υλικών στα παπούτσια, χρησιμοποιώντας κόλλες που διαλύονται ευκολότερα και αναπτύσσοντας νέες τεχνικές ραφής, που θα εφαρμοστούν σε ολόκληρη τη σειρά προϊόντων τις επόμενες σεζόν. Για αρχή, τον Απρίλιο, η μάρκα θα παρουσιάσει ένα νέο παπούτσι με την ονομασία Timberloop Trekker, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά και σχεδιασμένο έτσι ώστε οι σόλες να αφαιρούνται εύκολα για ανακύκλωση.

Οι προσπάθειες της Timberland για βιωσιμότητα

Η Timberland, τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε πολλές κινήσεις που προωθούν την βιωσιμότητα. Πριν από αυτό το πρόγραμμα, είχε ήδη λανσάρει ένα άλλο παγκόσμιο πρόγραμμα επιστροφής, που είχε αναπτυχθεί σε συνεργασία με την ReCircled, πρόγραμμα σχετικά με την απαραίτητη υποδομή και τροφοδότηση της κυκλικής οικονομίας και της κυκλικής ανάπτυξης της Timberland.

Διαβάστε επίσης: H Timberland διεξάγει παγκόσμια πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας

Επιπλέον, η Timberland επέκτεινε την προσφορά της στον τομέα των βιώσιμων πρώτων υλών δημιουργώντας το πρώτο «αναγεννητικό σύστημα εφοδιασμού καουτσούκ» στον κόσμο για τη βιομηχανία υποδημάτων. Ο γίγαντας των υποδημάτων συνεργάστηκε με την Terra Genesis International (TGI) για να δώσει πνοή σε αυτήν την ιδέα και με αυτόν τον σκοπό να τροφοδοτεί παράλληλα μάρκες όπως Vans και North Face.

Επιπροσθέτως, η Timberland, συνεργαζόμενη με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συμμετέχει σε διάφορα projects στην Αϊτή, την Κίνα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τανζανία και το Μάλι, και συνεισφέρει στη δημιουργία του “Μεγάλου Πράσινου Τείχους”, ενός “τοίχου” βλάστησης που θα εκτείνεται σε ολόκληρη την Αφρική. Ο στόχος της ήταν να δώσει ώθηση στα δάση του κόσμου, φυτεύοντας 50 εκατομμύρια δέντρα.

Γενικώς, η Timberland επεδίωξε να υπερβεί τις συνήθεις εταιρικές δεσμεύσεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών βλαβών. Συγκεκριμένα, στοχεύει, μέχρι το τέλος της προσεχούς δεκαετίας, να έχει καθαρά θετικό αντίκτυπο στη φύση και το περιβάλλον εν γένει, με προϊόντα που προέρχονται εξ ολοκλήρου από κυκλική οικονομία.

Πώς θα έχει νόημα το Timberloop

Προκειμένου να έχει πραγματικό αντίκτυπο το Timberloop, οι πελάτες θα πρέπει να στέλνουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων. Ενώ ορισμένοι καταναλωτές με περιβαλλοντική συνείδηση πιθανότατα θα αγκαλιάσουν το νέο πρόγραμμα, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα αφιερώσουν χρόνο και κόπο για να στείλουν τα παλιά τους παπούτσια και ρούχα ή να τα φέρουν πίσω στα καταστήματα, και μια έκπτωση 10% ίσως να μην είναι αρκετό κίνητρο.

Για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμμετάσχουν, η εταιρεία δημιουργεί ελκυστικούς κάδους συλλογής στα καταστήματα που εξηγούν τη διαδικασία, εκπαιδεύει τους εκπροσώπους λιανικής πώλησης να μιλούν γι’ αυτό και στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους καταναλωτές.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως, για να λειτουργήσει η κυκλικότητα, θα χρειαστεί οι καταναλωτές να αλλάξουν μαζικά τη συμπεριφορά τους. Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις εξετάζουν νομοθεσία που θα χρησιμοποιήσει φορολογικά κίνητρα για να επιβραβεύσει την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή και την ανακύκλωση, αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμη κανένας νόμος. Προς το παρόν, μάρκες όπως η Timberland αναλαμβάνουν το κόστος της ανακύκλωσης των προϊόντων μέσω προγραμμάτων όπως το Timberloop και ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να στέλνουν εθελοντικά τα παλιά τους προϊόντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.