02 Μάι 2024
READING

Mια καμπάνια των McDonald’s ρίχνει φως στο πρόβλημα των σκουπιδιών

4 MIN READ

Mια καμπάνια των McDonald’s ρίχνει φως στο πρόβλημα των σκουπιδιών

Mια καμπάνια των McDonald’s ρίχνει φως στο πρόβλημα των σκουπιδιών

Τα απορρίμματα έχουν αποδειχθεί ένα διαρκές πρόβλημα για τις εταιρείες, από τότε που έγιναν δημόσιο ζήτημα στα μέσα του αιώνα με την ευρύτερη υιοθέτηση των μαζικών καταναλωτικών αγαθών μιας χρήσης και των πλαστικών προϊόντων. Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το περιβάλλον, ιδίως μεταξύ των νέων, όπως των Gen Z και των Μillennials, έχουν οδηγήσει τους εμπόρους να συνυπολογίζουν τα έργα καθαρισμού σε μεγαλύτερο βαθμό στις εκστρατείες που απευθύνονται στους καταναλωτές, καθώς επιδιώκουν να διαδώσουν την ευαισθητοποίηση και ταυτόχρονα να υποδηλώνουν την αξιοπιστία των σκοπών τους.

Για την κατηγορία των εστιατορίων, η έκρηξη του ενδιαφέροντος για φαγητό σε πακέτο και παράδοση κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε ώθηση στις πωλήσεις, αλλά δημιούργησε νέα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων.

Συνειδητοποιώντας τη δική της συμβολή στο πρόβλημα των απορριμμάτων στη Νορβηγία, η McDonald’s κυκλοφόρησε μια εκστρατεία που θίγει τον ρόλο της στη ρύπανση, καθώς είναι το μεγαλύτερο εστιατόριο για φαγητό σε πακέτο στη χώρα. Η αλυσίδα δε διστάζει να παρουσιάσει την εικόνα της με ένα λιγότερο κολακευτικό φως, για να παρακινήσει τους πελάτες της να σταματήσουν να πετούν σκουπίδια. Το concept τού “με τα καλά του και με τα κακά του” αναγνωρίζει τον τεράστιο ρόλο που παίζει το takeout στη ρύπανση. Προϊόντα όπως οι σακούλες μίας χρήσης και τα περιτυλίγματα τροφίμων αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των ανθρωπογενών αποβλήτων στις θάλασσες, σύμφωνα με έρευνες, ενώ οι συσκευασίες από εστιατόρια είναι ένας σημαντικός ένοχος στις πόλεις.

Οι διαφημίσεις σε έντυπα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και οι υπαίθριες (OOH), εμπνευσμένες από μια στιγμή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας American Beauty, όπου μια πλαστική σακούλα αιωρείται στον άνεμο, αποτυπώνουν αυτό που η μάρκα αποκαλεί “εικονικά σκουπίδια”, όπου συσκευασίες όπως περιτυλίγματα μπιφτεκιών και ποτήρια αναψυκτικών έχουν αφεθεί έξω ως αντιαισθητικά απορρίμματα του δρόμου. Το κείμενο γράφει “take away your take away”, υπενθυμίζοντας στους καταναλωτές να πετάξουν τα σκουπίδια τους αφού τελειώσουν το γεύμα τους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, έχουν τοποθετηθεί κάδοι απορριμμάτων δίπλα στις υπαίθριες διαφημίσεις, οι οποίες λειτουργούν και ως φάροι για τα σημεία που μπορεί κανείς να πετάξει τα σκουπίδια του. Τηλεοπτικές και διαδικτυακές διαφημίσεις ενισχύουν το μήνυμα, ενώ τα McDonald’s έχουν συνεργαστεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με το Keep Norway Clean για περαιτέρω πρωτοβουλίες καθαρισμού.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα McDonald’s παραμένουν το πιο επιτυχημένο franchise brand στο κόσμο

Η εταιρεία δηλώνει ότι αναγνωρίζει πως είναι υπεύθυνη για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ορατά κομμάτια της ρύπανσης, ενώ τονίζει πως δεν αισθάνεται περήφανη όταν βλέπει σκουπίδια από τα εστιατόριά της στον δρόμο. Αισιοδοξεί, ωστόσο, ότι με το μέγεθός της και την επιρροή που ασκεί, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να βελτιώσει την κατάσταση.

Τα McDonald’s επιδεικνύουν μια ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη πλευρά τους μέσω τον εκστρατειών τους το τελευταίο διάστημα σε ποικίλα θέματα. Πέρυσι, κυκλοφόρησαν μια εκστρατεία οδικής ασφάλειας στη Νορβηγία, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από οδηγούς που τρώνε ενώ οδηγούν. Ακόμα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η μάρκα λάνσαρε μια εκστρατεία προσλήψεων στις χώρες της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, μεταφέροντας τον συμπεριληπτικό χαρακτήρα της πολιτικής προσλήψεων μέσω του μηνύματος “Προσλαμβάνουμε ανθρώπους”.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα brands θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα της μάρκας που νοιάζεται

Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πέρα από αλτρουιστικά κίνητρα, τα McDonald’s βλέπουν την προσπάθεια αυτή ως έναν τρόπο για να βελτιώσουν περαιτέρω την εικόνα τους. Οι άνθρωποι που βλέπουν συχνά τις συσκευασίες της αλυσίδας ως σκουπίδια του δρόμου, μπορεί να αναπτύξουν ασυνείδητους αρνητικούς συνειρμούς με τη μάρκα, ακόμη και αν η απόφαση για τα σκουπίδια εξαρτάται από τον κάθε καταναλωτή.

Παρόλα αυτά, τα McDonald’s της Νορβηγίας θα μπορούσαν να δεχτούν κριτική, αν πέρα από αυτή την πρωτοβουλία δεν προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες, όπως η εισαγωγή περισσότερων επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών. Οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τη βιωσιμότητα επεκτείνονται όλο και περισσότερο πέρα από τις μεμονωμένες ενέργειες και επικεντρώνονται σε συστημικές αλλαγές που μπορούν να προωθηθούν από τις εταιρείες. Τα McDonald’s έχουν δοκιμάσει πιλοτικά πιο βιώσιμες ιδέες συσκευασίας τον τελευταίο καιρό, όπως τα διάφανα ποτήρια που προέρχονται από ανακυκλωμένα και βιολογικά υλικά.

Άλλες αλυσίδες προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές στις λειτουργίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Starbucks νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των χάρτινων ποτηριών υπέρ των επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο “πολιτιστικό κίνημα” προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι το 2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.