01 Μάι 2024
READING

Μπορεί η Sky Express να κερδίσει έδαφος από την Aegean;

5 MIN READ

Μπορεί η Sky Express να κερδίσει έδαφος από την Aegean;

Μπορεί η Sky Express να κερδίσει έδαφος από την Aegean;

Mπορεί μία μικρού βεληνεκούς αεροπορική εταιρεία να μπει σφήνα με τον δικό της τρόπο στην κυριαρχία της Aegean; Μίας Aegean, η οποία έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στις εθνικές μεταφορές και να διατηρεί ισχυρό εκτόπισμα και στις διεθνείς πτήσεις τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας μία από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις της αεροπλοΐας και εκτός ελληνικών συνόρων.

Ο Γιάννης Γρύλος, επικεφαλής της Sky Express, εμφανίζεται ιδιαίτερα φιλόδοξος για τα επόμενα βήματα και την εξέλιξη της δικής του αεροπορικής, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει χαμηλά το κοστολόγιο του εισιτηρίου για τους επιβάτες της και υλοποιώντας διαρκή βήματα για την αναβάθμιση και επέκτασή της. Ο ίδιος μάλιστα δε διστάζει να αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι μία μετακίνηση από την Αθήνα έως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κοστίζει όσο η πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τη Sky Express. Κύριο όπλο μέχρι στιγμής, εκτός από τις καλές τιμές, αποτελεί και η ευελιξία που παρουσιάζει η εταιρεία του. Tην ίδια στιγμή η Sky Express έχει καταφέρει να μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και να αποτελέσει το επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής του επιχειρηματία από την Κρήτη, o οποίος ειδικεύεται στην αεροπορική βιομηχανία είτε μέσω της επίγειας εξυπηρέτησης όπου διατηρεί δραστηριότητα, είτε μέσω της εναέριας.

Το success story της Sky Express

Ουδείς πάντως μπορεί αυτήν τη στιγμή να στερήσει τον χαρακτηρισμό success story από τη Sky Express, καθότι η αεροπορική εταιρεία κατάφερε έως το τέλος του φετινού Μαΐου να αυξήσει την κίνηση στα αεροπλάνα της κατά 200%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, φτάνοντας στο πεντάμηνο του 2022 σε 600 χιλιάδες περισσότερους επιβάτες στην κίνησή της σε σχέση με το 2019, έχοντας ταυτόχρονα προσθέσει και νέα αεροπλάνα στον στόλο της.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η Sky Express είχε ποσοστό 2,5% το 2019 και σήμερα φτάνει το 13%, αποτελώντας τη δεύτερη ισχυρότερη αεροπορική εταιρεία για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε επίπεδο domestic και international αλλά και την τέταρτη στον τομέα του διεθνούς δικτύου. Το συγκεκριμένο γεγονός συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Sky Express εκτελεί αυτήν τη στιγμή μόλις πέντε δρομολόγια ανά ημέρα, ενώ οι επιβάτες της είναι κατά 67% Έλληνες και κατά 33% ξένοι.

Περιμένοντας το ισχυρό τουριστικό ρεύμα του 2022

Αυτήν τη στιγμή, όλοι όσοι εμπλέκονται και σχετίζονται με τον τουρισμό, περιμένουν ακριβώς αυτό: την έλευση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Ένας εξ αυτών είναι και ο Γιάννης Γρύλος, ο οποίος ποντάρει με τη σειρά του στο επερχόμενο και πολυαναμενόμενο ελληνικό καλοκαίρι, συνοδευόμενο από τις αντίστοιχες πολυπληθείς αφίξεις στην Ελλάδα.

Επενδύοντας σε νέα αεροπλάνα μέσα στην πανδημία

H Sky Express μάλιστα έκανε επενδύσεις μέσα στην πανδημία. Θυμίζουμε ότι στις αρχές της υγειονομικής κρίσης η αεροπορική εταιρεία αποφάσιζε να προμηθευτεί έξι νέα αεροπλάνα τύπου Α320neo Airbus, με στόχο να ενισχύσει η εταιρεία το πτητικό της πρόγραμμα με νέους προορισμούς. Μία κίνηση που έγινε με την εταιρεία να διαβλέπει το περιθώριο ανάπτυξης που μπορεί να έχει το επόμενο χρονικό διάστημα, ποντάροντας στη δυναμική που έχει αναπτύξει με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, η παραγγελία των νέων αεροπλάνων μέσα στην πανδημία λέγεται στην αγορά ότι έγινε σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές που θα γινόταν εάν η επιβατική κίνηση και το πτητικό έργο των αεροπλάνων δεν επηρεαζόταν εντονότατα από τη νόσο Covid-19.

Διαβάστε ακόμα: Οι υψηλές τουριστικές προσδοκίες ανοίγουν και πάλι τα φτερά της Aegean

Mάλιστα, η σταθερά επεκτατική της πολιτική με μετρημένες κινήσεις, την οδηγεί αυτήν τη στιγμή να αποκτήσει και μεγαλύτερα αεροσκάφη, τα Airbus A321, τα οποία θα παραλάβει με βάση τον προγραμματισμό εντός του 2023.

Στόλος 21 αεροπλάνων

Αυτήν τη στιγμή στο στόλο της ανήκουν 21 αεροπλάνα, μεταξύ αυτών 9 Airbus A320 καθώς και 12 ATR. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Aviareps, στον οποίο υπάγεται η Sky Express, είχε τζίρο στην τελευταία συγκρίσιμη χρονιά του 2019 (αποτελέσματα δηλαδή προ πανδημίας), ύψους 205,4 εκατομμυρίων ευρώ, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 57,41 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο υπάγονται και οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, Skyserv και Swissport καθώς και άλλες θυγατρικές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τη Sky Express επίσης στην τελευταία συγκρίσιμη χρήση, αυτή του 2019, ο κύκλος εργασιών της ήταν 78,6 εκατομμύρια ευρώ, με ζημίες μετά από φόρους 250 χιλ. ευρώ.

Ο Γιάννης Γρύλος έχει βασική δραστηριότητα των χώρο των αερομεταφορών, καθώς υπηρετεί έναν όμιλο επιχειρήσεων ποικίλων δραστηριοτήτων με 4.000 εργαζομένους και ναυαρχίδα τη Swissport. Μέσω αυτής προσέφερε τίμημα ύψους 18 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Skyserv (πρώην Olympic Handling) από την MIG. Επιπλέον, διατηρεί δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα μετά την απόκτηση σε πλειστηριασμό του ξενοδοχείου Aktia Lounge Hotel στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για το ξενοδοχείο που ανήκε στην οικογένεια Παπαγεωργίου και βρίσκεται στην περιοχή της Σταλίδας Ηρακλείου, ενώ κατά το παρελθόν έφερε την ονομασία Ανθούσα και θεωρείτο ένα από τα αγαπημένα ξενοδοχεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Γρύλος διαθέτει μειοψηφική συμμετοχή στη Hotel Brain, εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων, ενώ είχε συμμετοχή στην εταιρεία παραγωγής φυτικών τροφίμων Arivia, την οποία ωστόσο πούλησε στη συνέχεια. Μέσα στα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές του είναι και η πρόσφατη απόκτηση συμμετοχής στην αλυσίδα καταστημάτων Βιολογικό Χωριό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.