02 Μάι 2024
READING

To στοίχημα των Airbus και Qantas Airways για την ανάπτυξη βιώσιμων καυσίμων για την αεροπλοΐα

3 MIN READ

To στοίχημα των Airbus και Qantas Airways για την ανάπτυξη βιώσιμων καυσίμων για την αεροπλοΐα

To στοίχημα των Airbus και Qantas Airways για την ανάπτυξη βιώσιμων καυσίμων για την αεροπλοΐα

Η Qantas Airways και η Airbus δήλωσαν στις 19 Ιουνίου ότι θα επενδύσουν έως και 200 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσουν την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) στην Αυστραλία. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η επενδυτική σύμπραξη SAF θα διαρκέσει αρχικά πέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης.

Τι είναι το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αεροπορική βιομηχανία αναζητά τρόπους καινοτομίας, εξοικονόμησης χρημάτων και μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η καύση καυσίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παραδοσιακά, το καύσιμο των αεροσκαφών λαμβάνεται από πετρέλαιο που προέρχεται από περιοχές όπως η Ρωσία ή η Μέση Ανατολή. Το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε για τα αεροσκάφη δεν είναι βιώσιμο και εξαντλείται. Έτσι, το βιώσιμο καύσιμο αεροσκαφών είναι η απάντηση.

Διαβάστε επίσης: Η ηλεκτροκίνητη αεροπλοΐα εξελίσσεται

Το SAF ξεκινά ως γενικό οικιακό απόβλητο. Στη συνέχεια, τα απόβλητα μεταφέρονται σε ένα εργοστάσιο για να μετατραπούν σε SAF. Έπειτα, το SAF αναμειγνύεται με κανονικό καύσιμο. Και τέλος, χρησιμοποιείται στα αεροπλάνα. Το SAF ουσιαστικά είναι μια εναλλακτική λύση για το συνηθισμένο καύσιμο.

Η συμφωνία συνάδει με τον στόχο της Qantas να χρησιμοποιεί 10% SAF στο μείγμα καυσίμων της μέχρι το 2030. Βέβαια, χωρίς πηγές εμπορικής κλίμακας στην Αυστραλία, η Qantas προμηθεύεται SAF από το Λονδίνο και το Λος Άντζελες. Αυτή η επένδυση θα βοηθήσει στην έναρξη μιας τοπικής βιομηχανίας βιοκαυσίμων στην Αυστραλία και ενδεχομένως θα ενθαρρύνει πρόσθετες επενδύσεις από κυβερνήσεις και άλλες επιχειρήσεις του κόσμου και θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη βιομηχανία στο σύνολό της.

Επίσης, η συμφωνία ακολουθεί το πρόσφατο αίτημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για αεροσκάφη με SAF της Airbus. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών αναφέρει ότι το καύσιμο SAF μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 80%. Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Για να το κάνει αυτό, βασίζεται στην αύξηση της χρήσης βιώσιμων καυσίμων από περίπου 100 εκατομμύρια λίτρα ετησίως το 2021 σε τουλάχιστον 449 δισεκατομμύρια λίτρα ετησίως εντός τριών δεκαετιών.

Όλα τα σημερινά αεροσκάφη της Airbus είναι πιστοποιημένα να πετούν με έως και 50% SAF και δοκίμασαν πέρυσι μια πτήση με 100% SAF, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Airbus στοχεύει στην έγκριση της χρήσης 100% SAF σε όλα τα τρέχοντα εμπορικά αεροσκάφη της μέχρι το 2030. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης αεροσκάφη μηδενικών εκπομπών.

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν βιώσιμα βιομηχανικά συστήματα για την παραγωγή και εμπορική αξιοποίηση αυτών των πηγών ενέργειας σε προσιτές τιμές και κοντά σε βασικούς κόμβους σε όλο τον κόσμο. Ειδικά για χώρες όπως η Αυστραλία, η οποία είναι γεωγραφικά απομακρυσμένη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αερομεταφορές για να παραμείνει συνδεδεμένη τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Η κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων Pratt & Whitney, που ανήκει στην Raytheon Technologies, θα συμμετάσχει στην προσπάθεια της Airbus και της Qantas στην παροχή χρηματοδότησης. Μάλιστα, η Qantas έχει παραγγείλει κινητήρες Pratt & Whitney για τον νέο στόλο narrowbody αεροσκαφών Airbus.

Με πληροφορίες από CNA
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.