02 Μάι 2024
READING

Γιατί η Toblerone δε θα είναι πια ελβετική

3 MIN READ

Γιατί η Toblerone δε θα είναι πια ελβετική

Γιατί η Toblerone δε θα είναι πια ελβετική

Όλοι γνωρίζουμε τις σοκολάτες της Toblerone, ένα διαχρονικό και ξεχωριστό προϊόν που διακρίνεται λόγω του σχήματός του, της συσκευασίας του και της γεύσης του. Ωστόσο, η σοκολάτα θα πρέπει να βγάλει το «Switzerland» από τη συσκευασία της, καθώς δεν θα παράγεται πλέον αποκλειστικά στη χώρα καταγωγής της από το 2023.

Η Toblerone κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1908 από τον Ελβετό σοκολατοποιό Θίοντορ Τόμπλερ, ο οποίος είχε την ιδέα να γεμίσει τις κρεμώδεις σοκολάτες με τραγανό ιταλικό τορόνε (μέλι και μαντολάτο). Αυτή ήταν η προέλευση του ονόματος – μια σύνθεση του ονόματος του Τόμπλερ και της γέμισης.

Το ομοιόμορφο τριγωνικό σχήμα του Matterhorn στις ελβετικές και ιταλικές Άλπεις πιστεύεται ότι έδωσε στον ιδρυτή της την έμπνευση για το σχήμα του προϊόντος. Μια αρκούδα, που είναι το σύμβολο της Βέρνης, απεικονίζεται επίσης στο λογότυπο Toblerone.

Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές από τις σημάνσεις για βιωσιμότητα στις συσκευασίες

Η εταιρεία Tobler παρέμεινε ανεξάρτητη μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν συγχωνεύθηκε με μια άλλη ελβετική σοκολατοποιία, την Suchard, τους κατασκευαστές της Milka, και το 1990 αγοράστηκε από την Kraft Foods. Από το 2012 έγινε μέρος της Mondelēz International Inc., του Ιλινόις.

Σήμερα, η Toblerone παράγει 7 δισεκατομμύρια ράβδους σοκολάτας τον χρόνο, με το 97% της παραγωγής να εξάγεται σε 120 χώρες.

Το 2016, η εταιρεία παραγωγής της Mondelēz International είχε προβεί σε ακόμα μία αλλαγή της Toblerone, η οποία είχε να κάνει με το σχήμα της και τα τριγωνάκια. Το κενό ανάμεσα στις σοκολατένιες τριγωνικές κορυφές της σοκολάτας αυξήθηκε, με σκοπό να μειωθεί το βάρος των προϊόντων των 400 γραμμαρίων και των 170 γραμμαρίων σε 360 και 150 γραμμάρια αντίστοιχα. Η αλλαγή αυτή έγινε, ώστε να μην αυξηθεί η τιμή της σοκολάτας λόγω του υψηλού κόστους της ζάχαρης και του γάλακτος.

Διαβάστε επίσης: H IKEA λανσάρει εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για interactive σχεδιασμό χώρων

Ωστόσο, η τωρινή μεταφορά της παραγωγής στη Σλοβακία δεν έγινε για οικονομικούς λόγους. Αν και οι εταιρείες τροφίμων αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό, η εταιρεία επικαλείται ισχυρή ανάπτυξη. Πρόσφατα, εγκαινίασε μία νέα στρατηγική για να αυξήσει το brand awareness, η οποία αύξησε τις επισκέψεις στο site της κατά 377% και τα έσοδα σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Για τον λόγο αυτό, η μεταφορά και η έναρξη μιας γραμμής παραγωγής στη Σλοβακία, όπου η Mondelez παράγει επίσης τις σοκολάτες Milka και Suchard, η εταιρεία εξηγεί ότι «θα ξεκλειδώσει σημαντική χωρητικότητα» στο εργοτάξιο της Βέρνης, όπου θα συνεχίσει να παρασκευάζεται η σοκολάτα των 100 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της εταιρείας, «για νομικούς λόγους, οι αλλαγές που φέρνουμε στην παραγωγή μας απαιτούν να προσαρμόσουμε τη συσκευασία μας ώστε να συμμορφώνεται με την ελβετική νομοθεσία, ειδικότερα, να αφαιρέσουμε τη λέξη “Ελβετία” από το μπροστινό μέρος της συσκευασίας».

Και στο παρελθόν η σοκολάτα κατασκευαζόταν εκτός Ελβετίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, τότε αξακολυθοούσε να φέρει τη λέξη «Ελβετία» στη συσκευασία. 

Mε πληροφορίες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.