30 Απρ 2024
READING

Γιατί η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι σημαντική για τις εταιρείες

4 MIN READ

Γιατί η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι σημαντική για τις εταιρείες

Γιατί η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι σημαντική για τις εταιρείες

Τα καινοτόμα trends στο λιανεμπόριο, που συνδέονται άμεσα με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας (AR), καθώς και με τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης (AI) φαίνεται ότι έχουν έρθει για να μείνουν.

Η AR (Αugmented Reality – Επαυξημένη Πραγματικότητα) είναι μια τεχνολογία που, σε πραγματικό χρόνο, τοποθετεί εικονικής μορφής αντικείμενα στο φυσικό περιβάλλον, βοηθώντας τους χρήστες να οραματιστούν πώς τα αντικείμενα αυτά θα φαίνονταν στην πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βασίστηκαν στις διαδικτυακές αγορές, με αποτέλεσμα οι retailers να αξιοποιούν εργαλεία τεχνολογικού χαρακτήρα AR με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της ψηφιακής και της φυσικής αγοράς.

Σύμφωνα με έρευνα της Accenture, το 92% των καταναλωτών της γενιάς Z θέλουν να χρησιμοποιούν για τις ηλεκτρονικές αγορές τους εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας, με τα οποία εξάλλου είναι εξοικειωμένοι.

Η χρήση της AR στις αγορές σχετίζεται με τη διαδεδομένη της χρήση στην καθημερινή ζωή των νέων καταναλωτών, μέσα από τη δυνατότητα AR που προσφέρουν πολλές εφαρμογές.

Ειδικότερα, χρήστες-καταναλωτές της γενιάς Ζ χρησιμοποιούν την επαυξημένη πραγματικότητα σχεδόν αυτόματα πλέον και διαδίδουν τη χρήση της μέσω της δημιουργικής τους έκφρασης. Φυσικά, αυτό το καταφέρνουν στο πλαίσιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η AR προσφέρει βιωματικές εμπειρίες στους πελάτες

Η AR βοηθά τους απλούς χρήστες να παρουσιάσουν πιο ολοκληρωμένα και εντυπωσιακά τις ιστορίες τους, καθώς τους προσφέρει απεριόριστες δημιουργικές δυνατότητες. Εκεί που κάποτε τα τεχνολογικά εμπόδια και το κόστος κρατούσαν αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες για λίγους, τώρα βρίσκονται στα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων, χάρη στην αμεσότητα των social media και, καθώς η χρήση των μέσων αυτών διευρύνεται, έτσι αυξάνεται και η χρήση της AR. Πλέον, η επαυξημένη πραγματικότητα έχει γίνει μέρος της ανατροπής του παραδοσιακού μοντέλου επικοινωνίας και επιρροής, αποτελώντας παράλληλα έναν εξελισσόμενο τομέα ανάπτυξης για τον κλάδο του μάρκετινγκ, ο οποίος αναβαθμίζεται ραγδαία τεχνολογικά.

Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλεί εντύπωση το ότι η παγκόσμια αγορά AR αναμένεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 40% τα επόμενα έξι έως οκτώ χρόνια.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι μάρκες ανταγωνίζονται για να κάνουν τους ιστότοπους και τις εφαρμογές τους να ξεχωρίζουν, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούν να αξιοποιήσουν και την AR. Πολλές φορές, μάλιστα, χρησιμοποιούν τα social media, καθώς οι καταναλωτές παγκοσμίως περνούν σημαντικό μέρος της ημέρας τους συνδεδεμένοι.

Για παράδειγμα, το Snapchat, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι κατεξοχήν συνδεδεμένο με την AR, έχει επενδύσει σε λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας για τα brands, για να βοηθήσει τους αγοραστές να απεικονίσουν τα προϊόντα πριν τα αγοράσουν, προσφέροντας μεγαλύτερη σύνδεση με τις μάρκες μέσω του ηλεκτρονικού αυτού καναλιού. Το κοινωνικό δίκτυο έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Gucci και η American Eagle για τη δημιουργία εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας στην εφαρμογή του, οι οποίες αναδεικνύουν τα προϊόντα τους.

Έτσι, η αγοραστική εμπειρία γίνεται πιο διαδραστική, καθηλωτική και ενημερωτική, σε κάθε σημείο επαφής με τον πελάτη, από την ενίσχυση του brand awareness έως τη βαθύτερη εμπλοκή και την αύξηση της μετατροπής στο ταμείο.

Ποιες στρατηγικές υπάρχουν;

Βέβαια, συνιστάται στις εταιρείες να αναπτύσσουν περιεχόμενο AR με βάση τους στόχους της μάρκας, είτε αυτoί περιλαμβάνουν την προώθηση της αναγνωρισιμότητας, είτε τις άμεσες πωλήσεις είτε και τα δύο.

Διαβάστε επίσης: Η L’Oréal και άλλα brands καλλυντικών στρέφονται στην επαυξημένη πραγματικότητα

Για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της επαυξημένης πραγματικότητας, πολλές εταιρείες κάνουν χρήση gamification, με την ανάπτυξη διασκεδαστικών παιχνιδιών για τους καταναλωτές. Άλλες, επιλέγουν την τοποθέτηση προϊόντων εκεί που βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς η AR δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Για παράδειγμα, η ΙΚΕΑ έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Οι χρήστες μέσω της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν εικονικά επίπλα στο διαμέρισμά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να δουν αν ταιριάζουν στον χώρο τους και στη συνέχεια να αγοράσουν εκείνα που τους κάνουν.

Η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί ακόμα να φανεί πολύ αποτελεσματική για ένα ξεχωριστό brand storytelling. Η AR μπορεί να βοηθήσει τους marketers να φτιάξουν μια εντυπωσιακή ιστορία γύρω από το brand τους και να την παρουσιάσουν στο κοινό τους μέσα από αυτήν την τεχνολογία αλληλεπίδρασης, που μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της αμεσότητας και της εγγύτητας, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ενδιαφέρουσα, ζωντανή εμπειρία, που θα μείνει στη μνήμη του καταναλωτή.

Μπορεί να πει κανείς λοιπόν ότι η επαυξημένη πραγματικότητα έχει αλλάξει το μαρκετινγκ σε τέτοιο βαθμό, που πλέον δεν αποτελεί μία καινοτομία αλλά μία ανάγκη για τις εταιρείες που θέλουν να προσεγγίσουν επιτυχώς το αγοραστικό τους κοινό.

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.