02 Μάι 2024
READING

Γιατί ο Μασούτης θα χρειαστεί να αποφασίσει

4 MIN READ

Γιατί ο Μασούτης θα χρειαστεί να αποφασίσει

Γιατί ο Μασούτης θα χρειαστεί να αποφασίσει

Η αγορά των super market άλλαξε τα τελευταία χρόνια και στην επόμενη δεκαετία θα αλλάξει ακόμη περισσότερο.Αυτά που σήμερα αποδεχόμαστε ως δεδομένα της αγοράς σε μια δεκαετία από τώρα ίσως να μην είναι πραγματικότητα η να έχουν ξεπεραστεί.

Η αγορά συγκεντρώνεται τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι στα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχουμε μια νέα ισορροπία δυνάμεων με τους τρεις μεγαλύτερους να παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο.Οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα είναι οι Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, My Market και Μασούτης με τον Σκλαβενίτη αρκετά μπροστά απο τον δεύτερο ΑΒ Βασιλόπουλο και την τρίτη Lidl και σε τεράστια απόσταση από τους My Market και Μασούτη που βρίσκονται στις θέσεις 4 και 5 αντίστοιχα.

Σε αυτούς τους 5 μεγαλύτερους retailers συναντάμε διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά υπάρχουν και ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι.Δύο από αυτές που μάλιστα συνδυάζονται είναι ο τζίρος και το μέγεθος του δικτύου καταστημάτων συνολικά και ειδικότερα στην Αττική.

Ο Μασούτης φαίνεται να είναι η εταιρεία που θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει τα επόμενα της βήματα καθώς υπολείπεται σε τζίρο από τις 4 άλλες μεγάλες εταιρείες αλλά κυρίως έχει το πιο αδύναμο δίκτυο καταστημάτων στην Αττική.Και επειδή η Αττική είναι η μεγαλύτερη αγορά και σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις εξελίξεις όποια εταιρεία δεν έχει ισχυρή παρουσία δεν μπορεί να διεκδικήσει καλύτερη θέση και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Ο Μασούτης είναι μια εταιρεία που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και συνεχίζει να έχει κυρίαρχο ρόλο σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια έκανε βήματα να “κατέβει” νότια. Έχουν γίνει κινήσεις στην Αττική με την εξαγορά της Προμηθευτικής το 2018 και στην Κρήτη με τον ΣΥΝ.ΚΑ φέτος αλλά σε καμία περίπτωση αυτές δεν ήταν αρκετές για να τοποθετήσουν την εταιρεία στην αγορά με αξιώσεις.

Για να έχουμε μια εικόνα των μεγεθών των δικτύων των μεγάλων εταιρειών ο Σκλαβενίτης έχει πάνω από 215 καταστήματα στην Αττική, ο ΑΒ Βασιλόπουλος πάνω απο 300 και το My Market πάνω απο 130.Το δίκτυο του Μασούτη στην Αττική αποτελείται απο 54 καταστήματα, θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη, ότι τα περισσότερα αν όχι όλα είναι μικρά περιφερειακά καταστήματα χωρίς παρουσία σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, χωρίς μεγάλα καταστήματα σε μεγάλες εμπορικές “πιάτσες”, χωρίς έντονη παρουσία.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μόλις ένα μήνα πριν η εταιρεία άνοιξε το πρώτο dark store στην Αττική για την εκπλήρωση παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου.Με δεδομένο λοιπόν οτι η Μασούτης έχει ενα μικρό δίκτυο στην Αττική σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό είναι κρίσιμο να καθορίσει την στρατηγική της και να την υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια επιπλέον πτυχή του ίδιου θέματος είναι ότι ενώ ο Μασούτης παραμένει αδύναμος στην Αττική ο ανταγωνισμός στην “έδρα” του, σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα ισχυροποιείται.Παραμένει κυρίαρχος αλλά δεν διατηρεί το ίδιο μερίδιο που είχε πριν μια πενταετία και αυτό δημιουργεί πίεση σε δύο μέτωπα.Στην Αττική να αναπτυχθεί-“επιτεθεί” και στην Βόρεια Ελλάδα να διατηρήσει-“αμυνθεί”.

Είναι σαφές από τις κινήσεις της εταιρείας ότι  η είσοδος στην αγορά της αγορά της Αττικής είναι το βασικό μέλημα, γιατί γνωρίζει πως μόνο με ανάπτυξη στην Νότια Ελλάδα και διαθέτοντας φυσικά ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, μπορεί να αποσπάσει τον τίτλο του «πανελλαδικού παίκτη»στον κλάδο του.

Υπάρχουν τρία σενάρια για τις επόμενες ημέρες της Μασούτης, να εξαγοράσει και να μεγαλώσει, να παραμείνει ως έχει η να εξαγοραστεί. Στο πρώτο σενάριο μια εξαγορά σημαντικού παίκτη με παρουσία στην Αττική θα του έδινε το δικαίωμα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο.Στην περίπτωση του δεύτερου σεναρίου θα ήταν ουσιαστικά μια οπισθοχώρηση αφού προοδευτικά δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τα μερίδια του εάν δεν έκανε τίποτα ενώ ο ανταγωνισμός θα αναπτυσσόταν.Το τρίτο σενάριο θα ωφελούσε οικονομικά τον μέτοχο αλλά μόνο όταν ξέρουμε ποιος θα εξαγόραζε θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις στην αγορά.

Η Μασούτης είχε τζίρο το 2021 στα 883 εκατ. ευρώ. ενώ η My Market, που προηγείται στην κατάταξη,1,370 εκατ. ευρώ, μια διαφορά σχεδόν μισό δις. ευρώ.Η διαφορά αυτη θα μετριαστεί απο την εισφορά των εσόδων της ΣΥΝ.ΚΑ αλλά θα παραμείνει μεγάλη μεταξύ τους.Προφανώς λοιπόν για να μεγαλωσει ο τζίρος της εταιρείας θα πρέπει να μεγαλώσει το δίκτυο και κυρίως στην αΤΤΙΚΉ.

Η Μασούτης είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το επόμενο διάστημα, θα χρειαστεί να αποφασίσει πως προχωράει, τι επιλέγει και τι απορρίπτει, ποια θέση θέλει να έχει στην αγορά των super market.Η πορεία της εταιρείας είναι μεγάλη και επιτυχημένη και έχει καταφέρει πολλά στα 46 χρόνια λειτουργίας της.Όμως τώρα η σύντομα θα πρέπει να πάρει ίσως την πιο γενναία και μεγάλη απόφαση που πήρε μέχρι σήμερα.”Παίζω η πάω πάσο”.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.