01 Μάι 2024
READING

Γιατί η Virgin Atlantic εγκαταλείπει το dress code με βάση το φύλο

3 MIN READ

Γιατί η Virgin Atlantic εγκαταλείπει το dress code με βάση το φύλο

Γιατί η Virgin Atlantic εγκαταλείπει το dress code με βάση το φύλο

Καθώς οι εργοδότες παλεύουν να πείσουν τους εργαζόμενούς τους να επιστρέψουν στο φυσικό εργασιακό χώρο, ανακύπτει ακόμη ένα ζήτημα ηθικής και κοινωνικής φύσεως: οι ενδυματολογικοί κανόνες που ορίζουν αυστηρά τι πρέπει να φορά ένας άνδρας ή μία γυναίκα. Το βήμα προς μια αποφασιστική αλλαγή αποφάσισε να κάνει η Virgin Atlantic Airways, η οποία επικαιροποίησε την πολιτική της για την ταυτότητα φύλου και το dress code.

“Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να ακολουθούν ένα dress code με βάση το φύλο τους. Aντίθετα, μπορούν να επιλέγουν την στολή που επιθυμούν να φορούν και ταιριάζει καλύτερα στην έκφραση του φύλου τους”. Με αυτή της την ανακοίνωση, η βρετανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε την επικαιροποιημένη πολιτική της για την ταυτότητα φύλου, επιτρέποντας στους εργαζόμενούς της να φορούν τα ρούχα που εκφράζουν τον τρόπο με τον οποίο ταυτίζονται ή παρουσιάζουν τον εαυτό τους. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης που επικρατεί σε κλάδους όπως τα ταξίδια και ο τουρισμός, που υπέστησαν ένα βαρύ πλήγμα από την πανδημία.

Αντί για τα κλασικά ταμπελάκια με τα ονόματα των μελών του πληρώματος, μάλιστα, η εταιρεία αποφάσισε να παρέχει στους εργαζόμενους νέα που θα αναγράφουν αντωνυμίες -όπως she/her- οι οποίες δεν προσδιορίζουν αποκλειστικά το φύλο. Τα ταμπελάκια αυτά μοιράζονται και στους ταξιδιώτες, ενώ η χρήση τους είναι προαιρετική. Ταυτόχρονα η Virgin Atlantic έχει δημιουργήσει τμήμα υποχρεωτικής εκπαίδευσης σχετικά με την ενσωμάτωση για το προσωπικό της, αλλά και για τους συνεργάτες της σε ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία και resorts σε όλο τον κόσμο.

Την ανάγκη για αυτή την επαναστατική στροφή αντιλήφθηκε η αεροπορική εταιρεία στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιεί τακτικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των συνεργατών της. Πρόσφατα, το ένα πέμπτο των εργαζομένων της δήλωσε ότι το να μπορούν να είναι ο πραγματικός τους εαυτός στη δουλειά, τους κάνει πιο πιστούς στον εργοδότη τους.

Νωρίτερα φέτος, μάλιστα, η Virgin Atlantic σε αντίθεση με την πολιτική που ισχύει σε πολλές αεροπορικές εταιρείες, προχώρησε στην κατάργηση της υποχρέωσης των γυναικών για μακιγιάζ, ενώ επέτρεψε τα ορατά τατουάζ, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες αλλαγές στις στολές που έχουν πραγματοποιηθεί από πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Στόχος όλων των κινήσεών της δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλος ισότητας για όλους και να μπορέσει έτσι να διατηρήσει το εργατικό της δυναμικό.

Δεν είναι όμως η πρώτη εταιρεία που προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις. Το 2019, η Walmart έγινε πρωτοσέλιδο όταν άλλαξε τον σχεδιασμό των εμβληματικών γιλέκων της για να φιλοξενήσει έναν πιο casual κώδικα ένδυσης συνολικά. Την ίδια χρονιά, τα Starbucks απλοποίησαν τον ενδυματολογικό τους κώδικα, ενώ ακόμη και η Goldman Sachs χαλάρωσε ελαφρώς τον ενδυματολογικό της κώδικα.

Τώρα, καθώς η επιστροφή στο φυσικό χώρο του γραφείο για πολλές εταιρείες γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη, το μέλλον του dress code δεν είναι παρά ένα ερώτημα – χωρίς σαφή απάντηση προς το παρόν. Αλλά το εκκρεμές, τουλάχιστον για τώρα, φαίνεται να ταλαντεύεται προς πιο περιεκτικούς και ανοιχτούς κώδικες ενδυμασίας, που επιτρέπουν την ευρύτερη έκφραση και ελευθερία του φύλου.

Οι εργοδότες δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοούν τους ενδυματολογικούς κώδικες τους. Το ένα τρίτο των εργαζομένων που συμμετείχαν σε έρευνα του γραφείο εύρεσης προσωπικού Randstad U.S. το 2019, δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν τη δουλειά τους αν αναγκάζονταν να ακολουθήσουν έναν “συντηρητικό” ενδυματολογικό κώδικα. Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή;

Με πληροφορίες από HR Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.