02 Μάι 2024
READING

Ο κλάδος του marketing έχει ηλικιακό πρόβλημα

4 MIN READ

Ο κλάδος του marketing έχει ηλικιακό πρόβλημα

Ο κλάδος του marketing έχει ηλικιακό πρόβλημα

Η εμμονή των εταιρειών με την προσέλκυση των νεανικών δυναμικών κοινών, τους οδηγεί στην αποκλειστική στελέχωσή τους με αντίστοιχα νέους εργαζόμενους. Ο αποκλεισμός οποιασδήποτε άλλης ηλικίας βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας του βρετανικού διαφημιστικού ομίλου Maverick η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος του marketing διακατέχεται από ένα σοβαρό ηλικιακό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κλάδος του marketing επιλέγει νέα, άρα και άπειρα άτομα. Η εταιρεία ερευνών IPA εκτιμά ότι μόλις το 5,9% των ατόμων που εργάζονται σε βρετανικά agencies είναι ηλικίας 50+. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 33 ετών, και μάλιστα έχει παραμείνει έτσι την τελευταία δεκαετία. Γιατί άραγε τα agencies δίνουν τόσο μικρή αξία στην εμπειρία;

Οι πελάτες, από την άλλη, εκτιμούν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχουν οι έμπειροι και αποτελεσματικοί συνεργάτες της εταιρείας marketing στην οποία απευθύνονται, επειδή φαίνεται ότι κατανοούν τους ίδιους, την επιχείρησή τους και τους πελάτες τους χάρη στην τεχνογνωσία που διαθέτουν και με την οποία μπορούν να δώσουν εξαιρετικές λύσεις στα πιο περίπλοκα προβλήματά τους.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι εταιρείες δεν αξιοποιούν νέες τεχνολογίες λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού

Σίγουρα οι σύγχρονες επιχειρήσεις marketing “ανθίζουν” από την ενέργεια και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν τους νέους  εργαζόμενους. Όμως αυτή η ενέργεια και η νεανικότητα δεν εξαφανίζονται απλώς μαγικά, καθώς αυτοί οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Αντιθέτως μάλιστα, η εμπειρία τούς κάνει μόνο πιο έξυπνους και συχνά πιο αποτελεσματικούς. Εν ολίγοις, υπάρχει μια απόλυτη ανισορροπία, η οποία δεν είναι μόνο άδικη, αλλά δεν έχει καμία απολύτως επιχειρηματική λογική.

Αυτό υποδηλώνει ότι μερικά agencies έχουν ελάχιστη κατανόηση του κοινού στο οποίο θα έπρεπε να απευθύνονται. Στην εμμονή τους με τους Millennials και τη Gen Z, αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό να κατανοήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι Baby Boomers. Σύμφωνα με ανάλυση του βρετανικού Centre for Economics and Business Research, οι άνω των 50 ετών αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα – ήδη αποτελούν το 35% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά συνεισφέρουν το 76% του οικονομικού πλούτου της Γηραιάς Αλβιώνας και σχεδόν το ήμισυ των καταναλωτικών δαπανών του.

Είναι οι άνθρωποι που ξοδεύουν τώρα περισσότερα από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα για αλκοόλ, ψυχαγωγία και πολιτισμό, αυτοκίνητα, τρόφιμα, υγεία, ψυχαγωγία και πολιτισμό, ταξίδια και οικιακά αγαθά και υπηρεσίες. Ενδεικτικά, η Deloitte επισημαίνει ότι η διείσδυση των smartphones στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ηλικιακή ομάδα 55-77 διπλασιάστηκε τα τελευταία έξι χρόνια, ανεβαίνοντας από το 40% στο 80%.

Διαβάστε ακόμα: Baby boomers | μια ισχυρή αγοραστική δύναμη

Η εκπροσώπηση έχει τεράστια σημασία, όμως, και στον κλάδο του marketing. Το target group είναι πιο πιθανό να νιώσει συμπάθεια προς κάποιο brand, όταν θεωρεί τη διαφήμισή του αντιπροσωπευτική της νοοτροπίας του. Και όμως, μια πρόσφατη έκθεση της βρετανικής εταιρείας έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων YouGov αποκάλυψε ότι το 80% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω πιστεύουν ότι τα brands δεν αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τη δική τους ηλικιακή ομάδα.

Στην εμμονή του με τη ζωντάνια και την “ελκυστικότητα” της νεολαίας, ο διαφημιστικός κλάδος κάνει ένα σημαντικο λάθος. Οι άνω των 50 ετών είναι η πιο “πλούσια” γενιά στην  αλλά αγνοείται σχεδόν εντελώς από τους διαφημιστές. Πράγματι, σύμφωνα με την γαλλική διαφημιστική εταιρεία Havas Group μόνο το 5% των διαφημίσεων απευθύνεται σε άτομα άνω των 50 ετών, οι οποίες μάλιστα συχνά μπορεί να φαίνονται στεροτυπικές, μη αυθεντικές, συγκαταβατικές και συνεπώς εκτός πραγματικότητας.

Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιλογή της αγοράς του brand. Έρευνα του διαδικτυακού περιοδικού “Gransnet and Mumsnet” αναφέρει ότι το 79% των σημερινών 50άρηδων αισθάνεται οτι αγνοείται από τους διαφημιστές, ενώ επίσης αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί αποφεύγουν συνειδητά τις μάρκες που τους αγνοούν. Εάν μάλιστα οι διαφημίσεις ήταν πιο αντιπροσωπευτικές των ατόμων της ηλικιακής τους ομάδας, θα ήταν πιο δεκτικοί σε αυτές.

Ποια είναι λοιπόν η απάντηση; Η διασφάλιση της ίσης εκπροσώπησης για όλες τις ηλικίες. Και εάν απορούν ακόμη κάποιες εταιρείες εάν μπορεί ένας 60χρονος να είναι ακόμα ενεργητικός και δημιουργικός σε αυτή την ηλικία, η απάντηση θα έπρεπε να είναι θετική και αυθόρμητη. Πρώτα αυτές θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι άνω των 50 ετών δεν περνούν όλο το χρόνο τους αγοράζοντας παντόφλες. Και επειδή η ηλικία δεν χρειάζεται να προσεγγίζεται σαν να είναι κάτι μιερό ή δυσάρεστο, θα έπρεπε να ανοίξουν το μυαλό τους στις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες που προσφέρει το μεσήλικο κοινό.


Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.