02 Μάι 2024
READING

Ο πληθωρισμός επηρεάζει τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

4 MIN READ

Ο πληθωρισμός επηρεάζει τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Ο πληθωρισμός επηρεάζει τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Ο πληθωρισμός στην πιο αναπτυγμένη οικονομία του κόσμου αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, πλήττοντας τα καταναλωτικά διαθέσιμα, κάθε εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά στο σύνολό της. Με το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας να έχει εκτοξευθεί, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών και η εστίαση δεν θα μπορούσαν να μείνουν στο απυρόβλητο.

Μπορεί πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διαθέτει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών να αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μένουν ανεπηρέαστα από τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες. Οι τιμές βασικών προϊόντων όπως το κρέας, τα αυγά και το ψωμί βαίνουν την ανιούσα, ενώ όσοι επιλέγουν να βγουν έξω για φαγητό ή να παραγγείλουν από το σπίτι, αντιμετωπίζουν επίσης πολύ αυξημένες τιμές. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές σκέφτονται πλέον στρατηγικά για το κόστος του φαγητού τους, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Ο πάλαι ποτέ αυθορμητισμός για delivery και φαγητό έξω, έχει δώσει τη θέση του σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές προχωρούν σε αντικαταστάσεις προϊόντων που συνήθιζαν να παίρνουν, επιλέγοντας πιο οικονομικές μάρκες, ενώ αναζητούν αντίστοιχα οικονομικά καταστήματα και εστιατόρια για τις αγορές τους με κύριο γνώμονα τις χαμηλότερες τιμές.

Για να καταπολεμήσουν την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, ορισμένες εταιρείες προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα. Διαθέτουν, για παράδειγμα, προσφορές σε συγκεκριμένα combos ή παρέχουν ένα επιπλέον προϊόν με την αγορά (2+1 δώρο). Αλλά δεν μπορούν όλες οι εταιρείες να αντέξουν οικονομικά αυτή τη στρατηγική. Αντ’ αυτού, μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη διατήρηση των πελατών τους. Με καινοτόμο marketing και διαφήμιση, προγράμματα πιστότητας και προνόμια χαμηλού κόστους όπως η δωρεάν παράδοση, είναι πιθανό να καταφέρουν να διατηρήσουν τους πιστούς πελάτες τους παρά τις αυξήσεις των τιμών.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος των RTDs

Οι υψηλότερες τιμές δεν επηρεάζουν μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αν λάβουμε υπόψη τα προβλήματα που υπάρχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αντιλαμβανόμαστε ότι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί τρομερά. Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών έχουν πειραματιστεί με διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του υψηλότερου λειτουργικού και κατασκευαστικού κόστους.

Μια απ’ αυτές, που υιοθετήθηκε από εστιατόρια και μεγάλες καταναλωτικές εταιρείες στις Η.Π.Α., όπως η Chobani και η Fritos, ήταν να προσφέρουν λιγότερο προϊόν στην ίδια τιμή. Συρρίκνωσαν δηλαδή τις μερίδες και την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων τους, διατηρώντας την τιμή σταθερή. Αν και η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια, συχνά εφαρμόζεται χωρίς προειδοποίηση, οδηγώντας στην απογοήτευση των πελατών. Δεν είναι λίγοι οι δυσαρεστημένοι πελάτες που έχουν καλέσει τις εταιρείες για να παραπονεθούν, καθώς θεωρούν παραπλανητική αυτή την επιχειρηματική πρακτική.

Φυσικά, η πιο προφανής και λογική για τους όρους της αγοράς λύση για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του λειτουργικού κόστους είναι να μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσω της αύξησης των τιμών. Αν και πολλοί το έχουν ήδη πράξει, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα εστιατόρια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να βλάψει τη ζήτηση των καταναλωτών, καθώς και την αφοσίωση στις μάρκες μακροπρόθεσμα. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αντιμετώπισης του τρέχοντος λειτουργικού κόστους αναδεικνύουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στον κλάδο. Κάθε επιχείρηση πρέπει να βρει τις λύσεις που λειτουργούν για αυτήν και την πελατειακή της βάση.

Διαβάστε ακόμα: Μικρότερες συσκευασίες, περισσότερα κέρδη για την PepsiCo

Και ενώ οι συνολικές καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν, η ζήτηση για αλκοολούχα ποτά δεν έχει υποχωρήσει. Με τους περιορισμούς για την πανδημία να εξαφανίζονται σταδιακά, οι καταναλωτές επιστρέφουν στα bar ή διοργανώνουν με μεγαλύτερη ευκολία πάρτι και φιλικές συγκεντρώσεις, σε σχέση με πριν. Έτσι οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που οι τιμές αυξήθηκαν. Αυτό έχει οδηγήσει τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών σε λανσαρίσματα νέων προϊόντων όπως αλκοολούχα αναψυκτικά ή RTDs με καφέ ή αλκοόλ.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η αγορά, δεν στερείται ευκαιριών για όσες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών θέλουν να ακολουθήσουν την καταναλωτική ζήτηση. Ακόμη και σε δύσκολους καιρούς όπου οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών αυξάνονται, είναι σημαντικό για τους επιχειρηματίες να είναι ευπροσάρμοστοι και να λαμβάνουν υπόψη τους την επιθυμία εκείνων των καταναλωτών που είναι ακόμη πρόθυμοι να καταβάλουν το αντίτιμο για να αποκτήσουν τα προϊόντα που θέλουν και τους ενδιαφέρουν. 

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.