02 Μάι 2024
READING

Spotify vs Apple: Λοιπόν, έχουμε πόλεμο

5 MIN READ

Spotify vs Apple: Λοιπόν, έχουμε πόλεμο

Spotify vs Apple: Λοιπόν, έχουμε πόλεμο

Μετά τη Meta και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, ήρθε η σειρά του Spotify να βάλει στο στόχαστρο την Apple εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειές της. Η σουηδική υπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής επιτίθεται ανοιχτά στον αμερικανικό κολοσσό κατηγορώντας τον για τις χρεώσεις του στο App Store και τον φραγμό που βάζει στις σχέδιά της για audio books.  

Ο τομέας του music streaming συνεχίζει να έχει τεράστια απήχηση στο κοινό. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών σχετικά με τη ψυχαγωγία MIDiA, 523,9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εγγράφηκαν σε κάποια υπηρεσία music streaming το β’ τρίμηνο του 2021. Έτσι, το Spotify εξακολουθεί να παραμένει η υπηρεσία streaming με τις περισσότερες συνδρομές, κατακτώντας το 31% του συνολικού μεριδίου της αγοράς έστω και αν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ελάχιστη πτώση.

Τον προηγούμενο μήνα η σουηδική εταιρεία αναπαραγωγής μουσικής  αγόρασε ηχητικά βιβλία με 300.000 τίτλους, φιλοδοξώντας με αυτόν τον τρόπο να εισέλθει στον χώρο των audio book, ο οποίος έχει πολλούς φανατικούς υποστηρικτές. Η παγκόσμια αγορά των ηχητικών βιβλίων αυτήν τη στιγμή έχει αξία 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το Spotify εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα φτάσει ακόμη και τα 70 δισεκατομμύρια – εξού και έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει εταιρείες που δημιουργούν audiobooks, ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις του στο πεδίο.

Διαβάστε ακόμα: Η ύφεση της οικονομίας προσοχής | Γιατί Netflix, Facebook, YouTube, Spotify χάνουν το κοινό τους;

Η έμφαση σ’ αυτό τον τομέα εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής του Spotify, την γνωστή και ως “Spotify machine”. Απώτερο στόχο έχει να φτάσει σε έσοδα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Έτσι, τα audiobooks αποτελούν το πιο σημαντικό ίσως βήμα ανάμεσα σε μια σειρά από άλλα ανοίγματα που έχει αρχίσει να πραγματοποιεί το brand, πέρα από τη μουσική, χάρη στα οποία πιστεύει ότι θα μπορέσει να ενισχύσει τα μακροπρόθεσμα κέρδη του. Ο κεντρικός άξονας του “Spotify machine”  είναι η έμφαση στην ανάπτυξη της διαχρονικής αξίας των πελατών, και όχι στην ενίσχυση του βραχυπρόθεσμου engagement τους. Για να το πετύχει αυτό το Spotify σκοπεύει να προσθέτει κάθε λίγα χρόνια νέες παραμέτρους στις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες του brand. Χρησιμοποιώντας σωστά τους πόρους του, διοχετεύοντάς τους σε αυτά τα νέα κανάλια, φιλοδοξεί ότι σταδιακά θα κατακτήσει την ηγετική θέση στην αγορά του audio.

Ωστόσο, στα σχέδιά του έβαλε τέρμα η Apple. Συγκεκριμένα η εφαρμογή podcast και μουσικής ανέφερε ότι η Apple απέρριψε το σύστημα αγορών audio books της, τρεις φορές λόγω παραβίασης των κανόνων της. Για να συμμορφωθεί, έπρεπε να αποκρύψει την τιμή των ηχητικών βιβλίων και να πραγματοποιήσει πωλήσεις εκτός της κύριας εφαρμογής μέσω ενός συνδέσμου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολο για το Spotify να ανταγωνιστεί την Apple και άλλες πλατφόρμες audio book, καθώς οι χρήστες δεν μπορούν εύκολα να συγκρίνουν τις τιμές διάθεσης των προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Apple θέλει να φέρει επανάσταση στην υγεία

Από την πλευρά της, η Apple ανέφερε ότι τα βιβλία του Spotify θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν δεκτά εάν η εταιρεία είχε ακολουθήσει τους κανόνες του App Store. Μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε ότι παρείχε στο Spotify σαφείς οδηγίες για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος και θα ενέγκρινε την εφαρμογή αφού προχωρούσε στις απαραίτητες αλλαγές. Ως εναλλακτική, το Spotify θα μπορούσε επίσης να έχει πουλήσει τα ηχητικά βιβλία του μέσω του συστήματος αγορών του App Store, αλλά η Apple θα προχωρούσε σε περικοπή 30% του όγκου των προϊόντων, θέτοντας τα ηχητικά βιβλία του Spotify σε σημαντική μειονεκτική θέση έναντι των Apple Books.

Αυτή η τελευταία κίνηση της Apple εξαγρίωσε το Spotify, το οποίο αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το ζήτημα. Έτσι, εξέδωσε ένα εντυπωσιακό δελτίο τύπου στους The New York Times, στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά στο ζήτημα. Η κίνηση αυτή της εταιρείας βασίζεται στην κρίση της ότι οι χρήστες του Spotify μπορεί να μην καταλάβουν γιατί η εμπειρία των audio books στην εφαρμογή iOS είναι δύσκολη.

Δεν είναι όμως μόνο το Spotify που έχει στραφεί εναντίον του αμερικανικού κολοσσού. Λίγες μέρες πριν, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg προσπάθησε να προωθήσει το WhatsApp ως μια καλύτερη επιλογή σε σχέση με τα SMS ή το iMessage, λέγοντας ότι είναι πολύ καλύτερο για τους χρήστες που ενδιαφέρονται πραγματικά για το απόρρητό τους. Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται στην κρυπτογράφηση που εφαρμόζει το WhatsApp στις συνομιλίες των χρηστών και στην ικανότητά του να ρυθμίζει τα μηνύματα ώστε να εξαφανίζονται μετά από μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Επιπλέον, τόνισε ότι άλλο ένα θετικό στοιχείο της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, που ανήκει στη Meta, είναι το ότι είναι διαθέσιμη σε πολλές πλατφόρμες.

Η δήλωση του Zuckerberg έρχονται ως απάντηση στην Apple και την κυκλοφορία του App Tracking Transparency feature που αναγκάζει τις εφαρμογές να ζητούν άδεια από τους χρήστες για να τους παρακολουθήσουν για διαφημιστικούς σκοπούς. Η Meta κατηγόρησε την Apple ότι πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις και τις διαφημιστικές της επιχειρήσεις, εισάγοντας αυτό το μέτρο.

Καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας πιέζει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από τις υπηρεσίες λογισμικού του όπως το App Store, το Apple Music, το iCloud, το Apple News, το Apple TV+ και το Apple Pay, η αντίδραση της βιομηχανίας σε κάθε τη κίνηση αυξάνεται. Έτσι, η δημόσια επίθεση του Spotify στην Apple τάσσει την υπηρεσία streaming στο πλευρό άλλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως τη Meta, που κατηγορούν την Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Με πληροφορίες από CNN Business | Axios | The New York Times | Business Insider

Photo: Unsplash | Spotify

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.