01 Μάι 2024
READING

Isomat: Η οικογενειακή επιχείρηση με το πολυεθνικό εκτόπισμα

4 MIN READ

Isomat: Η οικογενειακή επιχείρηση με το πολυεθνικό εκτόπισμα

Isomat: Η οικογενειακή επιχείρηση με το πολυεθνικό εκτόπισμα

Μία αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση με άκρως εξαγωγικό προφίλ και εξωστρεφή χαρακτήρα αποτελεί η Isomat. Η εταιρεία με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1981 από τον Στέφανο Τζιρίτη, έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή να αποτελεί μία πολυεθνικού εκτοπίσματος επιχείρηση με τις εξαγωγές της να αποτελούν ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 50% του κύκλου εργασιών της.

Ταυτόχρονα όμως συνεχίζει να αναπτύσσεται από έτος σε έτος, καθότι το 2021 αύξησε το τζίρο της στα 88,17 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και σε ποσοστό 18,2%.

Η διορατικότητα για την προοπτική του κατασκευαστικού τομέα

Ο Στέφανος Τζιρίτης διέβλεψε από την πρώτη στιγμή την προοπτική που θα είχε τα επόμενα χρόνια ο κατασκευαστικός τομέας. Αρχικά μίσθωσε έναν χώρο 250 τετραγωνικών μέτρων και δανείστηκε ένα μικρό ποσό για να εξοπλίσει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας του. Σταδιακά η επιχείρηση αυτή συνέχισε να μεγαλώνει για να γίνει αυτό που είναι σήμερα, μία υγιής επιχειρηματική οντότητα με πολυσχιδή παρουσία στα υλικά κατασκευών που κατάφερε να βγει αλώβητη και μάλιστα να συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμα και σε περιόδους όπως η έντονη οικονομική κρίση της δεκαετίας που όλοι ζήσαμε. Αυτό που κατάφερε η εταιρεία ήταν να αντισταθεί και στις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η δεκαετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στρεφόμενη στις εξαγωγές με βήματα προσεκτικά μελετημένα και σταθερά σε κάθε της κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεκαετία των ετών 2008 έως και 2018 επένδυσε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που της προσέδωσε την παραγωγική ισχύ για να στραφεί δυναμικά στις εξαγωγές και να καταστεί σταδιακά σε μία πληθωρική εταιρεία εκτός ελληνικών συνόρων.

Επανεπενδύοντας τα κέρδη – Μακριά από δανειακή εξάρτηση

Βασική φιλοσοφία του ιδρυτή της αποτέλεσε ανέκαθεν η επανεπένδυση των κερδών και η αποφυγή του δανεισμού. Γι’ αυτό και όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση η Isomat, δεν είχε να αντιμετωπίσει δανειακά ανοίγματα και δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις που θα μπορούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να κλονίσουν τη λειτουργία της. Τα προϊόντα που παράγει αυτή τη στιγμή επιμερίζονται σε 6 διαφορετικές κατηγορίες: στεγανωτικά υλικά, χρώματα και σοβάδες, κόλλες και αρμόστοκοι, επισκευαστικά υλικά, βελτιωτικά πρόσμικτα, επιστρώσεις δαπέδων.

Η Isomat απασχολεί πάνω από 540 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεχίζει να επενδύει απρόσκοπτα, με την δεύτερη γενιά της επιχείρησης τον Θάνο και την Ιωάννα Τζιρίτη, τα δύο παιδιά του Στέφανου Τζιρίτη, να έχουν αναλάβει πλέον την διοίκηση οδηγώντας την στην επόμενη μέρα.

Συνεπής σε αδιάλειπτες επενδύσεις

Στον τομέα των επενδύσεων η εταιρεία εμφανίζεται συνεπής. Κι αυτό γιατί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια δαπάνησε 20,5 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να υλοποιήσει και νέες. Είναι ενδεικτικό της φιλοσοφίας της στον τομέα των επενδύσεων, το γεγονός ότι η μητρική εταιρεία στην Ελλάδα υλοποίησε κινήσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και προχώρησε στην εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, την επέκταση των αποθηκών της και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ για να μπορέσει να περιορίσει το ενεργειακό της αποτύπωμα και να εξοικονομήσει πόρους. Στην παρούσα φάση τρέχει επενδύσεις 8,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει θέσει στο πλάνο και ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Στο εξωτερικο η Isomat διατηρεί θυγατρικές με παραγωγική δραστηριότητα στη Σερβία και στη Ρουμανία, όπου στην πρώτη περίπτωση επένδυσε 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση και προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο. Στη δεύτερη περίπτωση ο επενδυτικός κύκλος άγγιξε τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν στην επέκταση των εγκαταστάσεων, τη δημιουργία νέας παραγωγικής γραμμής κονιαμάτων και βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας στα χρώματα. Επιπλέον, διαθέτει θυγατρικές και σε εμπορικό επίπεδο με επιμέρους εταιρείες στη Βουλγαρία, στη Γερμανία, στη Σλοβανία, στη Ρωσία και στην Τουρκία.

Η στρατηγική της επιχείρησης όλα τα τελευταία χρόνια που εν μέρει αποτελεί και συνταγή επιτυχίας όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, βασίστηκε στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με προστιθέμενη αξία, τα οποία παρουσίασαν εξαγωγική προοπτική. Στην παραγωγική διαδικασία όμως εντάχθηκαν με τον καιρό και τα οικοδομικά χρώματα, μία κατηγορία προϊόντων που και αυτή συνέβαλε στην ευρύτερη αναπτυξιακή διαδρομή της Isomat.

Επιπλέον η εταιρεία από τη βόρεια Ελλάδα μεγάλωσε και στον τομέα της εξωστρέφειας, δημιουργώντας νέες θυγατρικές εταιρείες και συνάπτοντας νέες συνεργασίες με διανομείς σε διάφορες χώρες του κόσμου όπου διατηρεί αυτή τη στιγμή παρουσία. Από τις επενδυτικές της δραστηριότητες όμως δεν έλειψε και η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης, γεγονός που συνέτεινε στην αναγνωρισιμότητα και στην εντονότερη εδραίωση των προϊόντων της στην αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.