01 Μάι 2024
READING

Μετά το περσινό χάος της ψηφιακής διαφήμισης, τι θα κάνουν οι marketers το 2023;

4 MIN READ

Μετά το περσινό χάος της ψηφιακής διαφήμισης, τι θα κάνουν οι marketers το 2023;

Μετά το περσινό χάος της ψηφιακής διαφήμισης, τι θα κάνουν οι marketers το 2023;

Οι ρωγμές που υπήρχαν το 2021 στο τοπίο της ψηφιακής διαφήμισης, το 2022 έγιναν πλήρεις ρήξεις. Ποιο είναι το σημερινό τοπίο για το digital marketing; Μεταξύ του iOS 14 της Apple που θολώνει τη στόχευση και την απόδοση και της ταραχώδους εξαγοράς του Twitter, οι digital marketers αισθάνονται ότι πιέζονται από όλες τις πλευρές.

Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, 7:24-27, υπάρχει μια παραβολή για τον άνθρωπο που έχτισε το σπίτι του πάνω στην άμμο σε σχέση με τον άνθρωπο που έχτισε το σπίτι του πάνω στον βράχο. Όταν ήρθαν οι πλημμύρες, το σπίτι στην άμμο παρασύρθηκε ενώ, το σπίτι πάνω στο βράχο έμεινε όρθιο. Αυτή η παραβολή σχετίζεται τώρα με το τοπίο της ψηφιακής διαφήμισης, όπου τα μέτρα απορρήτου των δεδομένων του iOS 14 της Apple, έκαναν πιο δύσκολη τη δουλειά των marketers.

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη ανάπτυξη της διαφημιστικής αγοράς των retail media

Όσοι “έχτισαν” τις επιχειρήσεις τους με βάση τις αναφορές της Meta και της Google Analytics, σημερα φαίνεται να παραπαίουν. Αντίθετα, όσοι διαφοροποίησαν τόσο τη διαφημιστική δαπάνη των πελατών τους όσο και τις μετρήσεις αναφοράς, άντεξαν τους ταραγμένους καιρούς του 2022 και πολλοί ήταν σε θέση να καταστρώσουν τα σχέδιά τους για τη νέα χρονιά.

Η χρυσή εποχή της ψηφιακής διαφήμισης, όταν η Meta θεωρούνταν το λεγόμενο “ιερό δισκοπότηρο” του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανήκει για τα καλά στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ακόμα δεν υπάρχει κάποια τυποποιημένη λύση για τα μέτρα προστασίας των δεδομένων της Apple, καθιστώντας αναξιόπιστη την στόχευση και την απόδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και όλα αυτά, ενώ η ταραχώδης εξαγορά του Twitter έχει διώξει τους μεγαλύτερους διαφημιστές του.

Πολλοί marketers επέλεξαν να αποεπενδύσουν από τη Meta, να στραφούν αντ’ αυτής στο TikTok, να δημιουργήσουν εσωτερικά αποθέματα first-party data και να επεκτείνουν τις μεθόδους μέτρησης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Digiday+, περίπου το 51% των agencies αφιερώνουν πλέον ένα μικρό μέρος του προϋπολογισμού marketing των πελατών τους στο TikTok.

Καθώς όμως η δύναμη της δημοφιλούς εφαρμογής μεγαλώνει, αυξάνονται και οι απαιτήσεις των χρηστών από αυτό. Η πλατφόρμα, παρουσιάζοντας μια σειρά σχετικών μετρήσεων αποκλειστικά για τους διαφημιζόμενους, έδειξε ότι μπορεί να προσαρμόζεται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τομέα των social media και ότι σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες και εκστρατείες για την προώθηση των brands-πελατών της. Δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει νέες διαφημιστικές εμπειρίες, τις οποίες οι έμποροι όχι μόνο θα μπορούν να εμπιστεύονται, αλλά θα τους οδηγούν και σε ακόμη πιο ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα για το brand τους. Για άλλους, οι προσπάθειες οδήγησαν σε επενδύσεις στην ψηφιακή τηλεόραση για την αναγνωρισιμότητα της μάρκας.

Από την άλλη, ενώ η πανδημία προκάλεσε ζημιά σε πολλούς, εκείνοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψηφιακής διαφήμισης είδαν σημαντικά κέρδη, καθώς οι online αγορές απογειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Στις Η.Π.Α. οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 230 δισεκατομμύρια ευρώ (43%) το 2020, φτάνοντας από 541 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 768 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα Λιανικού Εμπορίου (ARTS) του αμερικανικού Γραφείου Απογραφής.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι marketers στρέφονται μαζικά στο TikTok

Σε αυτό το σημείο, σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε ένα ημι-μεταπανδημικό status, οι τακτικές που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος, δεν προσφέρουν την απόδοση της επένδυσης που κάποτε προσέφεραν για να δικαιολογήσουν το κόστος. Αυτό σημαίνει ότι οι digital marketers αφήνουν το 2022 όντας σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ξεκίνησε, με καλύτερη κατανόηση του ευρύτερου τοπίου, με την πλοήγηση στον έλεγχο εντός των νέων εξελιγμένων τεχνολογιών, με την μικτή στόχευση, τα νέα συστήματα μέτρησης και φυσικά με την οικονομική αβεβαιότητα.

Τι πρέπει να κάνουν οι marketers σε περιόδους αβεβαιότητας; Όπως πάντα, εκείνοι που δεν φοβούνται να επενδύουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν κερδισμένοι. Και παρά το γεγονός ότι τώρα η καινοτομία μοιάζει να παραμερίζεται μπροστά στον κίνδυνο της επιβίωσης, η δημιουργικότητα παραμένει το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και η προνόηση για περαιτέρω “χτίσιμο” του brand των πελατών τους πάνω σε στέρεο έδαφος.

Με πληροφορίες από digiday

Photos: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.