03 Μάι 2024
READING

Μήπως ξεκίνησε η απαγόρευση του TikTok στις Η.Π.Α.;

4 MIN READ

Μήπως ξεκίνησε η απαγόρευση του TikTok στις Η.Π.Α.;

Μήπως ξεκίνησε η απαγόρευση του TikTok στις Η.Π.Α.;

Τα πανεπιστήμια απαγορεύουν το TikTok στα δίκτυα και τις συσκευές τους

Μια νέα απαγόρευση του TikTok σε πολλά πολιτειακά κολέγια στις Η.Π.Α. έχει θορυβήσει τους χρήστες, αφού το εκλαμβάνουν ως ένα μικρό δείγμα του τι θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση Biden αν θέσπιζε ένα ολοκληρωτικό blackout: πολλούς θυμωμένους νέους.

Εδώ και χρόνια υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι το TikTok συλλέγει δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα παρουσιάζει στη μητρική του εταιρεία, ByteDance, στην Κίνα – και ενδεχομένως από εκεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τον Δεκέμβριο η Γερουσία των Η.Π.Α. ενέκρινε νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές (“No TikTok on Government Devices Act”). Από τότε, περισσότερες από 25 πολιτείες έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση του TikTok σε κρατικό εξοπλισμό.

Απαγόρευση στα πανεπιστήμια

Τώρα οι περιορισμοί αυτοί επεκτείνονται και στον τομέα της εκπαίδευσης. Ουσιαστικά, περιορίζουν την πρόσβαση στην εφαρμογή, αποκλείοντάς την από τα δίκτυα Wi-Fi των πανεπιστημιακών campus και τις συσκευές που ανήκουν στις σχολές.

Διαβάστε ακόμα: Ωθεί το TikTok τους εφήβους στην αυτοκτονία και τις τροφικές διαταραχές;

Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, προσχώρησε στη “μάχη”. Το κολλέγιο, με περισσότερους από 52.000 φοιτητές, μπλόκαρε το TikTok από το διαδίκτυο της πανεπιστημιούπολης. Οι φοιτητές -όπως ήταν αναμενόμενο- εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι. Θεωρούν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν οι ίδιοι σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης μιας εφαρμογής που ανήκει στην Κίνα και διαμαρτύρονται για την απαγόρευση, που αποτελεί καταπάτηση των προσωπικών ελευθεριών τους.

Ακόμη και κάποιοι υπάλληλοι του πανεπιστημίου εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για την κίνηση αυτή. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν το TikTok ως εκπαιδευτικό εργαλείο για να κάνουν την επιστήμη διασκεδαστική και προσιτή. Γι’ αυτούς το να αφαιρεθεί αυτό το εργαλείο από ένα πανεπιστήμιο, δημιουργεί προβλήματα. Ανάλογη είναι και στάση των υπαλλήλων, οι οποίοι όπως και οι φοιτητές, επισημαίνουν ότι αφαιρούνται τα δικαιώματά τους.

Ανεξάρτητα από το αν οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την επικράτηση του TikTok στις Η.Π.Α. είναι βάσιμες ή όχι, οι πανεπιστημιακές απαγορεύσεις δεν είναι πιθανό να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη δημοτικότητα της εφαρμογής. Οι φοιτητές μπορούν εύκολα να στραφούν στα δικά τους προγράμματα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις σε επίπεδο δικτύου σε κάθε πανεπιστημιούπολη.

Ανησυχίες για την ασφάλεια

Σίγουρα, οι ανησυχίες για την ασφάλεια δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Ο όγκος των προσωπικών πληροφοριών που συλλέγονται από μια εφαρμογή όπως το TikTok θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μια εταιρεία ή μια κυβέρνηση για την παρακολούθηση ή τη στόχευση επιφανών ανθρώπων με εκστρατείες παραπληροφόρησης ή επιρροής.

Από πλευράς TikTok, η πλατφόρμα υποστηρίζει ότι τα δεδομένα από τους Αμερικανούς χρήστες αποθηκεύονται πράγματι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την εφεδρική τους αποθήκευση να τοποθετείται στη Σιγκαπούρη. Τώρα, το TikTok ισχυρίζεται ότι το 100% της κίνησης των χρηστών στις Η.Π.Α. δρομολογείται μέσω της Oracle, της γνωστής εταιρείας λογισμικού με έδρα το Όστιν του Τέξας. Η Oracle, μάλιστα, προβαλλόταν και ως ο επίδοξος αγοραστής του TikTok στα σχέδια του Trump, που θα ακολουθούσαν μετά την υποτιθέμενη απαγόρευσή του.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η ByteDance δήλωσε ότι ορισμένοι υπάλληλοι είχαν αθέμιτη πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν δημοσιογράφους. Η κινεζική εταιρεία σίγουρα απέτυχε να είναι ειλικρινής σχετικά με τον τρόπο ροής των δεδομένων μεταξύ των δραστηριοτήτων της στις Η.Π.Α. και την Κίνα, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με το τι άλλο κρύβει η εταιρεία. Τον περασμένο μήνα, το Forbes ανέφερε ότι η μητρική εταιρεία της TikTok παρακολουθούσε τις διευθύνσεις IP των δημοσιογράφων σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ποιοι υπάλληλοι μοιράζονταν μη εξουσιοδοτημένες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok ενοχοποιείται για την σεξουαλικοποίηση των εφήβων

Πολιτικός αντίκτυπος

Η απόφαση για την τύχη του TikTok αποδεικνύεται όμως ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους πολιτικούς. Η κύρια δημογραφική ομάδα της εφαρμογής είναι η ίδια ομάδα νέων που έχει γίνει μία από τις πιο σημαντικές για το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα. Οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών ήταν η μόνη ηλικιακή ομάδα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 στις Η.Π.Α., της οποίας η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ των Δημοκρατικών – και μάλιστα με μια εκπληκτική διαφορά 28 μονάδων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Tufts.

Εάν οι πολιτικοί ανησυχούν πραγματικά για την επιρροή της Κίνας στη Δύση, αυτό σημαίνει ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα από μια απλή συλλογή δεδομένων. Μέχρι να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την πολυετή διαμάχη τους, οι απαγορεύσεις θα ακολουθούν η μία πίσω από την άλλη. Το πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στο γεγονός ότι είναι τόσο παραστατικές και επιφανειακές, όσο και τα viral βίντεο με χορούς και τεχνικές μακιγιάζ που ανεβαίνουν στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.