01 Μάι 2024
READING

Ολοκληρώνεται το 2025 η μεταμόρφωση του Hilton

4 MIN READ

Ολοκληρώνεται το 2025 η μεταμόρφωση του Hilton

Ολοκληρώνεται το 2025 η μεταμόρφωση του Hilton

Το εμβληματικό τοπόσημο μεταμορφώνεται σταδιακά σε ένα υβριδικό τουριστικό concept

Στα τέλη του 2021 ο όμιλος Hilton και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Olayan, έκαναν γνωστό ότι το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα έκλεινε τις πόρτες του οριστικά, δίνοντας τη θέση του σε ένα νέο, υβριδικής φιλοσοφίας project. Δύο χρόνια μετά και ενώ το κυρίως κατασκευαστικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι θα υποδεχτεί τους πρώτους του ενοίκους στις αρχές του 2025.

Επιβλητικό, με την μνημειώδη ανάγλυφη σύνθεση του Γιάννη Μόραλη στην κεντρική όψη του επί της Βασιλίσσης Σοφίας, το Hilton Athens ήταν το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που λειτούργησε ποτέ στην Αθήνα. Από τον Απρίλιο του 1963 όταν λειτούργησε για πρώτη φορά και για 60 χρόνια αποτέλεσε ένα μοναδικό τοπόσημο, ονοματίζοντας ακόμη και την γύρω περιοχή, δημιουργώντας μια νησίδα ευζωίας αλλά και καταγραφής μέρους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Σημείο αναφοράς

Υπήρξε το πρώτο σημείο οπτικής έξαρσης στη μεταπολεμική Αθήνα, το πρώτο δείγμα μιας αρχιτεκτονικής γοήτρου, συμβολικής γενικότερα των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εξελίξεων της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας. Φέροντας την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου Στάικου και Αντώνη Γεωργιάδη, το κατώφλι του Hilton Athens έχουν διαβεί πλήθος αρχηγών κρατών, διάσημων καλλιτεχνών, επιστημόνων διεθνούς κύρους, από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Frank Sinatra ως τον Ingmar Bergman και τον Anthony Quinn.

Μέσα σε έξι δεκαετίες έγινε μάρτυρας των κοινωνικοολιτικών αλλαγών της πρωτεύουσας, εξελισσόμενο σε αγαπημένο στέκι των Αθηναίων, που δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό και πρωτότυπα cocktail στο θρυλικό Galaxy Bar του τελευταίου του ορόφου. Και ταυτίστηκε με απόλυτο τρόπο με το τουριστικό ελληνικό προϊόν.

Έργο μεγάλης κλίμακας

Στην περαιτέρω ενίσχυση του σύγχρονου πλέον τουριστικού προφίλ της Αθήνας αποσκοπεί η συμφωνία μεταξύ της Ιονική Ξενοδοχειακή με τη Hilton Worldwide και των δύο κορυφαίων luxury brands της, Conrad και Waldorf Astoria για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος. Σύμφωνα με το αρχικό επενδυτικό πλάνο, το οποίο ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, πλέον της αρχικής επένδυσης των περίπου 145 εκατ. ευρώ για την αγορά του κτιρίου, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός προορισμού που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία και πολλαπλές εμπειρίες ψυχαγωγίας και γαστρονομίας σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο ωστόσο θα διατηρήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου και τις διαχρονικές προσόψεις που έχει φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μόραλης, ενσωματώνοντας παράλληλα νέες τεχνολογίες, διακοσμητικά στιλ και αρχιτεκτονικές τάσεις στο ξενοδοχείο, τις πολυτελείς κατοικίες και τους χώρους ψυχαγωγίας που θα φιλοξενεί από το 2025.

Ιδιωτικές κατοικίες και ξενοδοχείο

Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει πενήντα πολυτελείς κατοικίες, και θα λειτουργήσουν υπό τα brands της Hilton, Waldorf Astoria Residences στους δυο επάνω ορόφους, και Conrad Residences στους δύο αμέσως παρακάτω. Οι Waldorf Astoria Residences θα έχουν προνομιακή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του νέου προορισμού, ενώ στο συγκρότημα θα λειτουργεί ιδιωτικό lounge αλλά και χώροι ευεξίας για τους κατοίκους. Πρόκειται για ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες, στις οποίες η εσωτερική διακόσμηση θα προσαρμοστεί βάσει των προτιμήσεων των ιδιοκτητών τους αλλά από συγκεκριμένες προεπιλογές. Οι κατοικίες Conrad Residences θα αποτελούν μέρος του ξενοδοχείου και θα αντανακλούν την ποιότητα και το επίπεδο των Conrad Hotels σε μια οικιστική εμπειρία. Εξάλλου το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Conrad, εκτός από τα 50 διαμερίσματα, θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες.

Χώροι ψυχαγωγίας

Ο τελευταίος όροφος θα αναπλαθεί εξ ολοκλήρου προκειμένου να φιλοξενήσει εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας. Στις αρχές του 2025 αναμένεται να λειτουργήσουν τα πολλαπλά εστιατόρια, οι θεματικοί εμπορικοί χώροι, οι εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500τ.μ., ενώ έχει προβλεφεθί και επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960.

Το εμβληματικό κτίριο της Αθήνας στη θέση του πρώην Hilton Athens πρόκειται να μετασχηματιστεί σε έναν καινοτόμο και πολυδιάστατο προορισμό που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία, ενώ στοχεύει να φέρει και πάλι τους Έλληνες και ξένους τουρίστες στο κέντρο της πόλης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.