02 Μάι 2024
READING

Ήρθε η ώρα για επιστροφή της ΗΒΗ από την Pepsico Hellas

4 MIN READ

Ήρθε η ώρα για επιστροφή της ΗΒΗ από την Pepsico Hellas

Ήρθε η ώρα για επιστροφή της ΗΒΗ από την Pepsico Hellas

Η εταιρεία επαναπατρίζει την παραγωγή του ιστορικού αναψυκτικού

Στοχεύοντας στη συνέχεια της έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης της παραγωγικής και αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας, η PepsiCo Hellas αποφάσισε να επαναφέρει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ σε κουτί αλουμινίου, στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο, με βάση τριετή συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες.

Η επιστροφή της ΗΒΗ στην Ελλάδα δεν είναι μια ακόμη υπόθεση μεταφοράς παραγωγικής δραστηριότητας, αφού το brand αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ιστορίας. Όλα ξεκίνησαν το 1926, όταν ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι. Την ονόμασε ΗΒΗ για να θυμίζει τη θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με το νέκταρ. Τις δεκατίες ΄50 και ΄60 ξεκίνησε η παραγωγή της πορτοκαλάδας ΗΒΗ -με και χωρίς ανθρακικό- ενώ λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και η λεμονίτα. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, με την εξαγορά στο Λουτράκι του εργοστασίου εμφιαλώσεως του νερού πηγής Καραντάνη και με τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η ΗΒΗ διαμορφώθηκε σε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση.

Η PepsiCo και το άδοξο τέλος

Το 1989 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την πολυεθνική PepsiCo, της οποίας ήταν συνεργάτης στην ελληνική αγορά ήδη από το 1973. Ένα χρόνο αργότερα λανσαρίστηκαν οι φερώνυμοι χυμοί, ενώ η Pepsico-HBH πλέον έκλεισε το εργοστάσιο τον Ιανουάριου του 2013, ύστερα από μείωση των πωλήσεων της μάρκας κατά 60% την περίοδο 2009-2013 που επέφερε μεγάλες οικονομικές απώλειες. Πριν από εφτά χρόνια, η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάστιο αναψυκτικών που διατηρούσε στα Οινόφυτα και να μεταφέρει την παραγωγή των προϊόντων στη Ρουμανία.

Με βάση την πορεία της κατανάλωσης, το μερίδιο της ΗΒΗ στα αναψυκτικά με γεύση υποχώρησε πέρυσι σε αξία στο 5,6%, από 6,8% το 2021 και 9,6% το 2019. Σε όγκο, το μερίδιό της από 12,9% το 2019 συρρικνώθηκε στο 7,8% πέρυσι. Με το μερίδιο της πολυεθνικής στο σύνολο της αγοράς αναψυκτικών (συμπεριλαμβάνονται και τα αναψυκτικά τύπου cola) να διαμορφώνεται σε αξία στο 7,7% από 7,4% που ήταν το 2021 και 8% το 2019 και σε όγκο στο 10,1% όπως και το 2021 έναντι 10,8% που ήταν το 2019.

Η συρρίκνωση του μεριδίου της αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη της PepsiCo στην Ελλάδα. Το 2016, όταν αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στα Οινόφυτα, οι πωλήσεις ήταν 50,666 εκατ. ευρώ ενώ εμφάνισε ζημιές 13 εκατ. ευρώ και σύνολο σωρευμένων ζημιών 153 εκατ. ευρώ. Ενώ το 2013, όταν έκλεισε το εργοστάσιο στο Λουτράκι, οι πωλήσεις της PepsiCo κυμαίνονταν στα 70 εκατ. ευρώ και το 2012 στα 86,295 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές να αγγίζουν τα 16,6 εκατ. ευρώ και τα 18,573 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η περίπτωση της ΕΨΑ

Τώρα, όμως, δίνοντας έμφαση στον επαναπατρισμό της συγκεκριμένης μάρκας, ανακοίνωσε την επανέναρξη της παραγωγής της ΗΒΗ σε αλουμινένια κουτάκια στην Ελλάδα, αυτή τη φορά σε συνεργασία με μια επίσης ιστορική και δυναμική εταιρεία, την ΕΨΑ.

Η βολιώτικη εταιρεία ξεκίνησε το 1924 ως Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου από τα αδέλφια Ιωάννη και Γιώργιο Κοσμαδόπουλο, και μετεξελίχθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών και χυμών χάρη στην υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή και την διορατικότητα των ιδιοκτητών της. Παράγοντας τα χρόνια του πολέμου, τη συνθετική λεμονάδα -τη σημερινή γκαζόζα- και παρά τις δυσκολίες της εποχής, η ΕΨΑ λανσάρεται στο χαρακτηριστικό γυάλινο συλλεκτικό μπουκάλι το 1939. Από το 1969 περνάει στην ιδιοκτησία των αδελφών Μοσκαχλαϊδή και του Νίκου Τσαούτου, οι οποίοι επενδύουν σε νέες εγκαταστάσεις και μηχανήματα, κάνοντας την αρχή για μια δυναμική παραγωγή στην οποία ξεχωρίζουν οι χυμοί μακράς διαρκείας, το κρύο τσάι, αναψυκτικά τύπου cola, την εμβληματική βυσσινάδα, βιολογικά προϊόντα κ.ά.

Η σύμπραξη

Από την ερχόμενη άνοιξη και για τα επόμενα τρία χρόνια, οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους, προβαίνοντας σε μια σημαντική και αισιόδοξη σύμπραξη παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Σε μια σημαντική επενδυτική κίνηση που στόχο έχει να συμβάλει στην εγχώρια ανάπτυξη και στην ελληνική παραγωγική δυνατότητα, η PepsiCo Hellas ανέθεσε την συσκευασία των εμβληματικών αναψυκτικών ΗΒΗ στην βολιώτικη βιομηχανία.

Παράλληλα με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα, η PepsiCo Hellas θα προχωρήσει και στον εικαστικό επανασχεδιασμό των συσκευασιών της ΗΒΗ, καθώς και στην αλλαγή της φόρμουλας του πορτοκαλιού με νέα γεύση που θα βρίσκεται πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.