03 Μάι 2024
READING

Η νέα επένδυση των 200 εκατομμυρίων από την Παπαστράτος και η προοπτική των ΗΠΑ

4 MIN READ

Η νέα επένδυση των 200 εκατομμυρίων από την Παπαστράτος και η προοπτική των ΗΠΑ

Η νέα επένδυση των 200 εκατομμυρίων από την Παπαστράτος και η προοπτική των ΗΠΑ
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Έχοντας επενδύσει έως και αυτή τη στιγμή 500 εκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο και διακόπτοντας οριστικά την παραγωγή τσιγάρων πριν από μερικά χρόνια για να παράγει αποκλειστικά τις θερμαινόμενες ράβδους, heets, η Philip Morris International κάνει ένα ακόμη βήμα αυτή τη φορά.

Και προχωράει σε περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά, καθώς με νέα επένδυση ύψους 200 εκατομμύριων ευρώ θα προσθέσει τέσσερις ακόμα γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Η επένδυση αυτή είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το 2025. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε γνωστή μέσα από εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποίησε η Philip Morris και ο Παπαστράτος, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος, Χρήστο Χαρπαντίδη, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα αντιπροέδρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο νέος CEO της εταιρείας, Γιώργος Μαργώνης αλλά και ο πρόεδρος Ευρώπης της Philip Morris International, Massimo Andolina. Μετά και την ανακοίνωση της επένδυσης αυτής, το συνολικό ύψος των επενδύσεων σε διάστημα οκταετίας (2017-2025) θα ανέλθει στα 700 εκατομμύρια ευρώ. 

Το ξεκίνημα από την πρώτη επένδυση του 2017

To πρώτο βήμα επένδυσης στην Ελλάδα έγινε σε μία ομολογουμένως δύσκολη περίοδο για τη χώρα, το 2017, σε μία χρονική περίοδο που όπως είπε μεταξύ άλλων ο Massimo Andolina, το να επενδύσει μία ξένη εταιρεία στη χώρα μόνο αυτονόητη επιλογή δεν αποτελούσε. Ωστόσο η Philip Morris αποφάσισε να το πράξει και εκ του αποτελέσματος φαίνεται να δικαιώνεται. Η πρώτη λοιπόν επένδυση το 2017 είχε ύψος 300 εκατομμύρια ευρώ, όταν δημιουργήθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων του ομίλου, ενώ ακολούθησαν επιπλέον επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, η οποίες ολοκληρώθηκαν το 2022.

Θα θυμίσουμε ότι το 2021 ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού́ για να παράγουν τα προϊόντα της επομένης γενιάς του IQOS. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν δύο νέες γραμμές παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού νέας γενιάς, μία νέα γραμμή́ για παραγωγή́ φίλτρων, αλλά και δύο νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης. Η νέα αυτή́ επένδυση θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της Εταιρίας και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Επισημαίνεται ότι η Παπαστράτος εξάγει σε 20 χώρες και παράγει 10,6 δισεκατομμύρια ράβδους καπνού ετησίως, ενώ από το 2018 έως και σήμερα έχει προσλάβει 400 άτομα προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων.

Η προοπτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Παπαστράτος

Σήμερα στην Ελλάδα οι χρήστες του IQOS ανέρχονται σε 450.000 καθώς το 18,5% των καπνιστών έχει γυρίσει στη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος στη χώρα μας και παγκοσμίως ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 13,5 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα όμως, σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για την Παπαστράτος μετά την άδεια που έλαβε η μητρική Philip Morris International για την εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η άδεια να επικοινωνείται ως «προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου» και πρόσφατα η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια για την αποκλειστική εμπορική διάθεση από τις 30 Απριλίου του 2024. Η αγορά των ΗΠΑ αριθμεί 30,8 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές.

Όπως δείχνει η Philip Morris με την απόφασή της να «ρίξει» ακόμα 200 εκατομμύρια ευρώ επί ελληνικού εδάφους για να ενισχύσει την βιομηχανική μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, η χώρα αποτελεί κομβικής σημασίας αγορά για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της αλλά και για το γεγονός ότι λειτουργεί ως κόμβος εξαγωγών για πολλές χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Ο κύκλος εργασιών της Παπαστράτος αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (469 εκατομμύρια ευρώ το 2021) και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και με τις νέες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ράβδων καπνού ταξιδεύει ήδη σε πολλές αγορές του κόσμου, ενισχύοντας την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Η Παπαστράτος και η ΡΜΙ απορροφούν παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών, συμβάλλοντας στη διασφάλιση του μέλλοντος χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.