03 Μάι 2024
READING

Τι συμβαίνει στο Βέλγιο με την Delhaize, μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος;

4 MIN READ

Τι συμβαίνει στο Βέλγιο με την Delhaize, μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος;

Τι συμβαίνει στο Βέλγιο με την Delhaize, μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος;

Η Delhaize Belgium ανακοίνωσε σχέδια να εντάξει όλα τα καταστήματα Delhaize στη χώρα σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας.Ως αποτέλεσμα, τα 128 σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν πλέον ως ανεξάρτητα franchise καταστήματα με το σήμα Delhaize.Η Delhaize Belgium είπε ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει τους εργαζόμενους καθώς όλοι θα μεταφερθούν στους νέους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

Ωστόσο, η απόφαση θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του αριθμού των θέσεων στα κεντρικά γραφεία της Delhaize, σημείωσε η εταιρεία.Η κίνηση δεν θα επηρεάσει τα καταστήματα που βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, σημείωσε η εταιρεία.Τα τελευταία χρόνια, τα καταστήματα που λειτουργούν με την μορφή franchise έχουν δει μια σταθερή αύξηση του μεριδίου αγοράς, κυρίως λόγω των ανθρώπων που τα λειτουργούν και της ευελιξίας.Από την άλλη πλευρά, τα σούπερ μάρκετ που ανήκουν στην εταιρεία  παρουσίασαν μείωση της κερδοφορίας και του μεριδίου αγοράς την ίδια περίοδο παρά τις αρκετές πρωτοβουλίες και επενδύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Όταν η βελγική διοίκηση της Delhaize ανακοίνωσε τα σχέδιά της να πουλήσει όλα τα καταστήματά της στο Βέλγιο σε franchisers, το προσωπικό σε δεκάδες καταστήματα τερμάτισε πρόωρα τη βάρδια του. Σύντομα, 114 από τα 128 καταστήματα έκλεισαν τις πόρτες τους για τους πελάτες.Την Τετάρτη και την Πέμπτη τα περισσότερα καταστήματα κράτησαν τις πόρτες τους κλειστές. Αν και δεν είναι επίσημα βέβαιο ότι η απεργία θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση διοίκησης και συνδικάτων (που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη), η συνδικαλιστική οργάνωση CNE δήλωσε στη βελγική εφημερίδα De Standaard ότι η εργατική δράση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Η είδηση ότι η Delhaize προσφέρει δωρεάν παραδόσεις κατ’ οίκον για να αποζημιώσει τους πελάτες για τα κλειστά καταστήματα, δεν βοήθησε να κατευναστούν οι κοινωνικές εντάσεις.

Το τελευταίο είναι εφικτό μόνο επειδή οι απεργίες περιορίζονται στα καταστήματα, τα κεντρικά γραφεία και οι αποθήκες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.Η αλυσίδα σχολίασε για το θέμα ότι μια σειρά από λειτουργίες θα είναι περιττές λόγω της μετάβασης από τα εταιρικά καταστήματα στα franchise, αλλά υπόσχεται να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Η διοίκηση της Delhaize επανέλαβε επίσης την υπόσχεσή της ότι όλο το προσωπικό θα προσληφθεί από τους franchisers και ότι όλοι θα διατηρήσουν τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας τους – καθώς αυτό αποτελεί νομική υποχρέωση μετά από μια εξαγορά. Μένει να δούμε, ωστόσο, ποιοι ακριβώς θα είναι αυτοί οι όροι καθώς η αλυσίδα τερμάτισε μονομερώς τη συλλογική σύμβαση τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, μένει να δούμε αν όλα τα καταστήματα θα βρουν νέο ιδιοκτήτη.

Η εξέλιξη αυτή έχει ενδιαφέρον αφού δείχνει μια στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας η οποία μέχρι τώρα δεν ήταν ορατή. Η εταιρεία, μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος, δείχνει ότι θέλει να αποσυρθεί από τα “βάσανα” των εταιρικών καταστημάτων και επιλέγει μια λύση franchise. Επίσης σηματοδοτεί την πρόθεση να έχει την κερδοφορία ως πρώτη προτεραιότητα ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι “αποχωρεί” από μια χώρα.

Παράλληλα εγείρει ερωτήματα για την παρουσία της σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα στην οποία βέβαια η δραστηριότητα της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι κερδοφόρα. Όμως από την άλλη δυσκολεύεται τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθεί και το μερίδιο της αν δεν συρρικνώνεται παραμένει στάσιμο. Η φιλοσοφία πίσω από την απόφαση δείχνει ότι η εταιρεία δεν θα διστάσει να αξιολογήσει την παρουσία της σε μια χώρα και αυτό μπορεί δυνητικά να δρομολογήσει εξελίξεις και στην Ελλάδα στο μέλλον.

Είναι πρόωρο αυτή την στιγμή να τεθεί ένα θέμα για την Ελλάδα αλλά είναι δεδομένο πως η φιλοσοφία διοίκησης της πολυεθνικής εταιρείας που έχει προκύψει μετά την συνένωση Delhaize και Ahold έχει αλλάξει. Φαίνεται να υπάρχουν τρεις μεγάλες προτεραιότητες οι οποίες καθορίζουν τις αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε κάθε αγορά ξεχωριστά. Η κερδοφορία κάθε αγοράς, το μέγεθος κάθε αγοράς και η τιμή της μετοχής. Προφανώς λοιπόν όταν υπάρχει μια τέτοια απόφαση για την παραχώρηση καταστημάτων σε franchisees όπως γίνεται στο Βέλγιο, δημιουργούνται ερωτηματικά για την στρατηγική της πολυεθνικής εταιρείας σε μια μικρή αγορά οπως η Ελλάδα.

Το 2023 και κυρίως με το κλείσιμο της χρονιάς και τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχει η εταιρεία θα είναι ορατή η στρατηγική για την Ελληνική αγορά αφού ακόμη δεν φαίνεται ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με την νέα διοίκηση του Ν.Λαβίδα που ανέλαβε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.