11 Μάι 2024
READING

Πώς η Coffee Island ενισχύει την εξωστρέφειά της

6 MIN READ

Πώς η Coffee Island ενισχύει την εξωστρέφειά της

Πώς η Coffee Island ενισχύει την εξωστρέφειά της

Ανοίγει το δεύτερο σημείο της αλυσίδας στο Λονδίνο

Ως η πρώτη που πρόβαλε στην Ελλάδα την εξειδίκευσή της στον specialty coffee και μίλησε σε μαζικό επίπεδο για έννοιες όπως “single origin”, “barista”, καφέ φίλτρου με μέθοδο chemex ή aeropress στο ελληνικό κοινό, η Coffee Island ανέλαβε από το 2016 να επικοινωνήσει τις ελληνικές συνήθειες του καφέ -και δη του freddo- στο διψασμένο κοινό της βρετανικής πρωτεύουσας. Και τώρα η αλυσίδα καφέ με 488 καταστήματα εντός και εκτός Ελλάδας, συνεχίζει τα βήματα εξωστρέφειάς της, δρομολογώντας το δεύτερο σημείο της στην αγορά του Λονδίνου.

Το 1999 από ένα γύρισμα της τύχης, ο παιδίατρος Ευάγγελος Λιόλιος ανοίγει στη γενέτειρά του, την Πάτρα, ένα κατάστημα για πώληση καφέ που θυμίζει έντονα καφεκοπτείο, αφού δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του να απολαύσουν μία μεγάλη ποικιλία από νέα χαρμάνια και να αγοράσουν πλήθος χρηστικών αντικειμένων για την παρασκευή ενός γευστικού καφέ. Η επιτυχία του πρώτου αυτού Coffee Island οδήγησε το 2006 στη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας καφέ στην περιοχή, η οποία θα τροφοδοτούσε και το αρχικό κατάστημα κάθε νέο σημείο που ενδυνάμωνε την αλυσίδα Coffee Island.

Το 2009 τα ηνία αναλαμβάνει ο μηχανικός Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μαζί με μια νέα ομάδα στελεχών και ειδικών του καφέ, επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητα της αλυσίδας, θέτοντας στο επίκεντρο τον specialty coffee. Ως δεύτερος αντιπρόεδρος στον Specialty Coffee Association από τον Αύγουστο του 2020, μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στην αλυσίδα να έχει πρόσβαση σε κάθε δρώμενο της διεθνούς κοινότητας specialty coffee.

Επέκταση και επενδύσεις

Το 2009 η αλυσίδα επεκτείνεται στην Κύπρο με το πρώτο της σημείο, ενώ τρία χρόνια αργότερα δημιουργεί νέες διεθνών προδιαγραφών εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ στην Πάτρα, ενισχύοντας περαιτέρω την αντίληψη και τη φιλοσοφία της ως αλυσίδα καφεκοπτείων. Μοναδική της αποστολή είναι η επεξεργασία της πρώτης ύλης και η προσφορά της στο καταναλωτικό κοινό για να τη δοκιμάσει επιτόπου ή στο χέρι, υιοθετώντας τη λειτουργία on-the-go.

Έχοντας αποφασίσει να επενδύσει στον καφέ της κατηγορίας specialty, η Coffee Island δίνει έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση των roasters και των barista, ώστε ο πελάτης να αντιληφθεί την ποιότητα του καφέ. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζει το direct trade, δηλαδή την απευθείας προμήθεια καφέ από τους ίδιου τους παραγωγούς. Μάλιστα, το 2014 ξεκίνησε το Microfarm Project μέσα από τη συνεργασία της με επιλεγμένες φάρμες, προκειμένου να φέρει τον καταναλωτή σε επαφή με single origin ποικιλίες περιορισμένης παραγωγής.

Έχοντας εδραιώσει τον ηγετικό της ρόλο στις αγορές το 2016 δημιουργεί το πρώτο κατάστημα στο Λονδίνο ενώ 6 μήνες αργότερα ανοίγει και το πρώτο σημείο στο Τορόντο του Καναδά. Με ένα δίκτυο που μετρά πάνω από 430 καταστήματα, διεισδύει στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2019 και παράλληλα προχωρά στην ανακαίνιση της υπάρχουσας μονάδας και την εγκατάσταση ενός ακόμα roastery. Το 2019 γίνεται η πρώτη αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα που εισάγει το πρώτο σύστημα πιστότητας πελατών, το Coffee Island Rewards. Ενώ δύο χρόνια αργότερα λειτουργεί ακόμη ένα σημείο στο Ντουμπάι και το πρώτο της στη Ρουμανία και στις αρχές του 2022 στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Το Λονδίνο

Η πρώτη τοποθέτηση της αλυσίδας στη βρετανική αγορά πραγματοποιήθηκε πριν από εφτά χρόνια σε μία από τις πιο ακριβές τοποθεσίες του Λονδίνου, στο Govent Garden, στην οδό 5 Upper St Martin’s Lane, με εταιρικό κατάστημα. Παρά το Brexit που μεσολάβησε την 1η Φεβρουαρίου του 2020, το κατάστημα έχει εδραιώσει τη θέση του σερβίροντας στους πελάτες του καφέ, μπίρες όπως η Νήσος, κρασιά του Έλληνα οινοποιού Κοκοτού, ελληνικές πίτες, αναψυκτικά Λουξ, αλλά και νερό Ζαγόρι. Η επιτυχία οδήγησε αναπόφευκτα στην κατάρτιση πλάνου ανάπτυξης για το άνοιγμα ενός νέου σημείου, στο Southgate στο βόρειο Λονδίνο αυτή τη φορά, που θα αναπτυχθεί με τη μέθοδο του franchise.

Η επένδυση στην Ελβετία

Ένα κατάστημα-σταθμό στο αναπτυξιακό της πλάνο και πρώτο σημείο της στην Ελβετία εγκαινίασε το 2021 η αλυσίδα στην καρδιά του ολοκαίνουριου και πολυλειτουργικού κέντρου επιχειρήσεων και υπηρεσιών EXPLORiT Business & Services. Πρόκειται για ένα άκρως καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον συγκρότημα κτιρίων, το οποίο συνδυάζει με εξαιρετικά μοντέρνο τρόπο την παροχή υπηρεσιών με τη γαστρονομία, την ψυχαγωγία και την επιστήμη.

Αυτή η τοποθέτηση της Coffee Island στο τεχνολογικό πάρκο του Yverdon les- Bains έρχεται αφενός να ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμα της αλυσίδας μέσω στρατηγικών συνεργασιών σε κομβικές αγορές του εξωτερικού αλλά πολύ περισσότερο να τοποθετήσει το όνομά της σε χώρους με κοινές αξίες όπου η καινοτομία, η εξέλιξη και η εμπειρία του καταναλωτή ξεφεύγουν από την τυπική διάσταση του καφέ ως ενός τυπικού ροφήματος. Πολύ περισσότερο, να συνδεθεί η αλυσίδα και να μοιραστεί με τον καταναλωτή μια αλληλεπίδραση που δίνει προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητά του. Το κατάστημα στην Ελβετία είναι μια στοχευμένη τοποθέτηση, ευθυγραμμισμένη με την εταιρική της κουλτούρα για να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού.

Ανάπτυξη μέσω franchise και στην Ελλάδα

Πριν από τρία χρόνια εν μέσω πανδημίας, η Coffee Island γιόρτασε τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της, με τις αρχικές της αξίες να παραμένουν αναλλοίωτες. Από την αρχή, το σύστημα δικαιόχρησης που εφάρμοσε, βασίστηκε σε ένα συνεργατικό win-win περιβάλλον που έχει ως θεμελιώδη αρχή τη φιλοσοφία πως για να είναι υγιής η εταιρεία, θα πρέπει να έχει ένα υγιές και δυνατό δίκτυο καταστημάτων. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές προ τριετίας, αυτές οι αρχές και οι αξίες ήταν που αποτέλεσαν την πυξίδα για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει: της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας.

Το μοντέλο του Coffee Little Island

Παρακολουθώντας το σύνολο της αγοράς ώστε να προσφέρει απαντήσεις στις ανάγκες και τις προκλήσεις που προκύπτουν, εξάλλου η Coffee Island πρωτοπόρησε δημιουργώντας το ίδιο διάστημα ένα “έξυπνο” μικρό coffee concept. Η στόχευση ήταν πολύ συγκεκριμένη και βρήκε εφαρμογή με συγκεκριμένα κριτήρια σε κλειστές αγορές (υπεραγορές, πλοία, αεροδρόμια, νοσοκομεία, σταθμούς τρένων, malls/εμπορικά κέντρα κ.ά.), σε αστικά κέντρα με χαμηλά πληθυσμιακά μεγέθη, σε περιοχές με έντονα τα εποχιακά και τουριστικά χαρακτηριστικά καθώς και σε περιφερειακές περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων. Πρόκειται για ένα ευέλικτο μοντέλο καταστημάτων που μπορεί να φιλοξενηθεί σε μικρούς χώρους ή να πάρει τη μορφή του ως shop-in-shop, καντίνα ή pop-up store. Η λογική του μοντέλου έγινε θερμά αποδεκτή με αποτέλεσμα στον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του να υπάρχουν 11 σχετικές συνεργασίες.

Η Coffee Island σήμερα έχοντας εδραιώσει την λειτουργία της σε 7 αγορές, συνεχίζει το στρατηγικό πλάνο διείσδυσης σε νέες χώρες βάσει του σχεδιασμού της για τα επόμενα χρόνια. Μετά την Ελβετία και το Λονδίνο, η εταιρεία στοχεύει στην δημιουργία δικτύου σε Ντουμπάι και Καναδά υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης, της διασφάλισης του υφιστάμενου δικτύου και της περαιτέρω ποιοτικής και ποσοτικής εξέλιξης ανά αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.