01 Μάι 2024
READING

Ο Μασούτης “κοιτάζει νότια”

4 MIN READ

Ο Μασούτης “κοιτάζει νότια”

Ο Μασούτης “κοιτάζει νότια”

Το στοίχημα της επέκτασης, είναι αυτό που καλείται να εκπληρώσει η Μασούτης. Η αλυσίδα της Θεσσαλονίκης που επεκτείνεται προς τα νότια, ενώ κοιτάζει και τα νησιά θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και ουσιαστικά να προλάβει τις όποιες εξελίξεις απορρέουν από τους ανταγωνιστές της.

Ταυτόχρονα όμως το βασικό διακύβευμα για τη Δ. Μασούτης Α.Ε. όπως είναι η πλήρης επωνυμία της επιχείρησης, είναι να διευρύνει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά της. Και που παρά το μέγεθος και την φαινομενική της ρευστότητα κάνει βήματα πίσω σε κινήσεις που στόχευε να υλοποιήσει πριν ξεκινήσει η χρηματοοικονομική – πληθωριστική κρίση. Γι’ αυτό και το project δημιουργίας νέων και μεγάλων ιδιόκτητων αποθηκών έχει έρθει σε δεύτερο πλάνο πλέον. Ο λόγος είναι ότι το κόστος κατασκευής με τα πληθωριστικά δεδομένα, έχει πλέον διπλασιαστεί και ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να γνωρίζει που μπορεί να φτάσει. 

Τα νησιά

Πυλώνας για την ανάπτυξη του Μασούτη όμως είναι και τα νησιά. Εκεί που απέκτησε δύναμη ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που είχε, έχοντας απορροφήσει πλέον τα καταστήματα του ΣΥΝΚΑ. Η Μασούτης όμως εκτός από τα καταστήματα που πήρε από τον ΣΥΝΚΑ σε νησιά όπως η Κέρκυρα, η Τήνος ή και αλλού έκανε και το άλμα στη Μύκονο, σε μία αγορά που ομολογουμένως παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες καθώς απευθύνεται εκτός από το ντόπιο κοινό και σε ένα premium κοινό με υψηλά εισοδήματα και υψηλό spending. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο βασικός παίκτης του νησιού είναι τα super market Flora με τρία καταστήματα, το οποίο προσφέρει υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντα στα ράφια και τα ψυγεία της προκειμένου να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ακριβά και ενίοτε εξεζητημένα γούστα. 

Εξαγορές αξίας πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ

Η Μασούτης επιδόθηκε σε μία σειρά εξαγορών το 2022 που ξεπέρασαν σε αξία επένδυσης τα 50 εκατ. ευρώ, να προσθέτει δύο ακόμη καταστήματα της «Γέγος», στο δίκτυο της στην Αττική. Για εξαγορές, ανακαινίσεις καταστημάτων και οργανική ανάπτυξη, η «Μασούτης», επένδυσε πάνω από 75 εκατ. ευρώ, σε λιγότερο από 12 μήνες.

Την ίδια ώρα όμως η αλυσίδα αναπτύσσεται και στον τομέα των νέων και αναδυόμενων καναλιών διάθεσης προϊόντων. Θα θυμίσουμε ότι πρόσφατα έγινε γνωστή η συνεργασία της επιχείρησης με τη Skroutz, το δημοφιλές market place του οποίου οι έξυπνες θυρίδες πώλησης προϊόντων ηλεκτρονικών αγορών με βάση τη συμφωνία προβλέπεται να εγκατασταθούν, σε πρώτη φάση, σε 18 καταστήματα της «Μασούτης» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στο ερώτημα για το πού θα πάει προσεχώς ο Μασούτης, η απάντηση είναι διπλή. Γιατί από τη μία πλευρά πρόκειται να κάνει και νέες εξαγορές και μάλιστα εντός του 2023. Από την άλλη πλευρά όμως πρόκειται να προχωρήσει και σε οργανική ανάπτυξη, την οποία δεν εγκαταλείπει. Με τρόπο που εκτός από το να διευρύνει το δίκτυο των 390 καταστημάτων που σήμερα έχει, να επεκτείνει και την γεωγραφική του διασπορά ανά την ελληνική επικράτεια σε μία προσπάθεια να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται από πλευράς οικονομικών επιδόσεων στους μεγαλύτερους από αυτόν παίκτες που είναι η αλυσίδα My market των 1,45 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Lidl των περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και η ΑΒ Βασιλόπουλος των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από πλευράς τζίρου. 

Να επισημάνουμε ότι στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης οργανικής ανάπτυξης ο Μασούτης ήδη δημιούργησε ένα καινούργιο dark store στην Αττική για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, άνοιξε σούπερ μάρκετ σε Ελευθερούπολη, Ναύπακτο και Ιωάννινα. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να αυξήσει τα καταστήματα του πανελλαδικού του δικτύου. Επιπλέον, η αλυσίδα ενδυνάμωσε τη θέση της σε Αττική, Αιγαίο και Ιόνιο. Πέραν αυτού, η «Μασούτης», απέκτησε μερίδιο 50% του ΣΥΝΚΑ που έχει ισχυρή παρουσία στην Κρήτη, με αποτέλεσμα ο τζίρος της το 2022 να ξεπερνά τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ευρώ με έσοδα από ΣΥΝΚΑ, έναντι 883,5 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Μασούτης κοιτάζει καιρό και μάλιστα αρκετά έντονα τα «νότια» της χώρας. Μόνο που μένει να αποδειχθεί εάν αυτό το συνεχιζόμενο και επίμονο φλερτ του θα έχει με κάποιον τρόπο επιτυχή έκβαση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.