01 Μάι 2024
READING

H Instacar ήρθε να «διαταράξει» τον τρόπο που διαλέγουμε αυτοκίνητο

4 MIN READ

H Instacar ήρθε να «διαταράξει» τον τρόπο που διαλέγουμε αυτοκίνητο

H Instacar ήρθε να «διαταράξει» τον τρόπο που διαλέγουμε αυτοκίνητο

Η Instacar ήρθε να αλλάξει τον τρόπο που μισθώνουμε μακροχρόνια τα αυτοκίνητά μας. Κοινώς ήρθε να αλλάξει το τοπίο του leasing. Και κατάφερε να αποτελεί μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία με αύξηση τζίρου 220% από το 2020 στο 2021 και επίσης εντυπωσιακές επιδόσεις το 2022.

Η εταιρεία τρέχει το πλάνο ανάπτυξης που έχει σχηματοποιήσει. Βασικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνσή είναι ότι το 2021 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία και καθώς βρίσκεται σε στάδιο διαρκούς ανάπτυξης, πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις ακολουθώντας σε πάγια στοιχεία ενεργητικού όπως είναι ο στόλος των οχημάτων της αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία. Για την ιστορία αναφέρουμε ως προς τις οικονομικές επιδόσεις της Instacar, ότι το 2021 τζίραρε 3,68 εκατομμύρια ευρώ από μόλις 1,04 εκατομμύρια ευρώ όπως προκύπτει και από τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα. Οι επιδόσεις και η προοπτική της ήταν μάλιστα τέτοια, που είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο του ομίλου Γερμανού, όσο και του ομίλου Βασιλάκη.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο κατάφερε να «εξαργυρώσει» τις επιδόσεις της, φέρνοντας στα ταμεία της κεφάλαια ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του γύρου χρηματοδότησης. Κεφάλαια που αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της σε νέες αγορές και έρχονται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην εταιρεία που μπορεί να αποτελεί startup, αλλά η ανάπτυξή της μόνο απαρατήρητη δεν περνάει από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και από επενδυτικά κεφάλαια και ιδιώτες επενδυτές. Στον γύρο χρηματοδότησης κυρίαρχο χαρακτήρα είχε η Autohellas (όμιλος Βασιλάκη) αλλά και το ελληνικό fund Ellikonos 2 SCA SICAR, που έχει επενδυτική τοποθέτηση σε ελληνικές επιχειρήσεις όπως ο Μέγας Γύρος, η Ροδούλα, η Μινέρβα και αρκετές ακόμη. Στον γύρο συμμετείχαν, επίσης, ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners που μαζί με την Autohellas είχαν επενδύσει και στο παρελθόν στην instacar.

Αυτό που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των πελατών όσο και των επενδυτών της Instacar είναι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η ελευθερία που προσφέρει η πλατφόρμα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων, δηλαδή ηλεκτρικών ποδηλάτων, αυτοκινήτων, τα οποία ένας ιδιώτης ή μία επιχείρηση μπορεί να μισθώσει από 1 έως 24 μήνες. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα χωρίς τις δεσμεύσεις και χωρίς την προκαταβολή απαιτείται συνήθως κατά το παραδοσιακό leasing. Από την πλευρά του ο κάθε πελάτης μπορεί καταβάλλοντας ένα μηνιαίο μίσθωμα, να χρησιμοποιήσει ένα σύγχρονο όχημα και να το αποκτήσει με μερικά κλικ.

Οι στόχοι της Instacar

Στους στόχους της Instacar και των επικεφαλής της είναι να μπει σε ευρωπαϊκές αγορές όπως η Πορτογαλία ή η Ρουμανία. Από πλευράς στόλου αυτοκινήτων έχει στοχεύσει να ξεπεράσει τις 5.000 μονάδες το 2023. Ως προς τη στρατηγική και το μοντέλο της λειτουργίας της η εταιρεία προχωράει στην αγορά περίπου του 90% των οχημάτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Τα περισσότερα από αυτά είναι καινούργια αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα, τα υπενοικιάζει από εισαγωγικές εταιρείες και διανομής αυτοκινήτου στη χώρα μας. Διατηρεί μάλιστα εξασφαλίσεις, ούτως ώστε σε περίπτωση πτώσης της αξίας των αυτοκινήτων μελλοντικά, η εταιρεία να είναι καλυμμένη ως προς την αξία μεταπώλησής τους.

Η ίδρυση της Instacar και το νέο τοπίο της αυτοκίνησης

Η Instacar ιδρύθηκε το 2018 και έκανε το επίσημο λανσάρισμα της υπηρεσίας της τον Σεπτέμβριο του 2019, παρέχοντας μια καινοτόμο λύση, για να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ενοικίαση αυτοκινήτου και το παραδοσιακό leasing. Ιδρυτές της είναι ο Αντώνης Σαμοθράκης, ο Βασίλης Δαμιανός και ο Αντώνης Ζώης. Ποιος είναι ο στόχος για τα επόμενα χρόνια; Να μπορέσει να μετεξελιχθεί σε έναν πάροχο όλων των ειδών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη χρήση και τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου. Αυτό στην πράξη σημαίνει «καθετοποίηση». «Ή λογική», μας λέει ο κ. Σαμοθράκης. Στο μυαλό των ιδρυτών της είναι να παρουσιάσουν ένα one stop application, που θα έρχεται να δώσει απαντήσεις για οτιδήποτε χρειαστεί κανείς κατά την μακροχρόνια μίσθωση ενός οχήματος. Από το να βρει το όχημα που θέλει, έως το να κλείσει ραντεβού σε συνεργείο, σε βουλκανιζατέρ, σε πλυντήριο αυτοκινήτων. Και όλες αυτές οι υπηρεσίες καθετοποίησης ακόμα και εάν δεν έχει αγοράσει το αυτοκίνητό του από την Instacar.

Το τοπίο του αυτοκινήτου αλλάζει. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι πάροχοι υπηρεσιών όπως αυτές της Instacar, έρχονται να το αποδείξουν. Στοχεύοντας ταυτόχρονα και στη νεότερη γενιά, όπου η έννοια της ιδιοκτησίας δεν έχει την ίδια ισχύ και σημασία που είχε για τις γενιές των Boomers. Η Gen Z βρίσκεται όπως δείχνουν συχνά και αρκετές από τις έρευνες που πραγματοποιούνται, αρκετά αποστασιοποιημένη ως προς την έννοια της ιδιοκτησίας. Πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν φαίνεται ότι προδιαγράφεται για όλους τους νεο-παρόχους της ελληνικής αλλά και διεθνούς αγοράς αυτοκινήτου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.