01 Μάι 2024
READING

Η Mikel μεγαλώνει και γίνεται «πολίτης του κόσμου»

4 MIN READ

Η Mikel μεγαλώνει και γίνεται «πολίτης του κόσμου»

Η Mikel μεγαλώνει και γίνεται «πολίτης του κόσμου»

Η Γερμανία είναι η αγορά στόχος που θα αναπτύξουν τα Mikel κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μία χώρα με στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ελληνικής αλυσίδας καφεστίασης, την οποία ανέκοψε προσωρινά η πανδημία με την εταιρεία ωστόσο να επανέρχεται αμέσως μετά την εξομάλυνση του ευρύτερου κλίματος σε διεθνές επίπεδο.

Όμως, το να γίνει η “Mikel” πολίτης του κόσμου, δεν είναι κάτι που βασίζεται μόνο στην αγορά της Γερμανίας. Γιατί παρά το γεγονός ότι φέτος ανακοίνωσε το πρώτο της κατάστημα στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα, οι άνθρωποί της βλέπουν έδαφος περαιτέρω ανάπτυξης και αλλού. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην γηραιά ήπειρο. Στο πλάνο άλλωστε βρίσκονται τόσο η Ισπανία, όσο και η Γαλλία που μπορούν να προσφέρουν περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Mikel κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Από το κάδρο της επέκτασης όμως δεν λείπει και η Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για μία αγορά που παρουσιάζει τις δικές της ιδιαιτερότητες, δεδομένης και της εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη, δεν παύει όμως να προσελκύει έως και αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον της επιχείρησης. Υπενθυμίζουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η Mikel διατηρεί ήδη τρία καταστήματα. Φέτος όμως λειτούργησε και δύο νέα σημεία στη Γερμανία και στο Ιράκ, τα οποία ήταν τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στις δύο αυτές αγορές, όπου δεν είχε παρουσία μέχρι πρότινος.

Με ισχυρές αποδόσεις σε αγορές της Μέσης Ανατολής

Ισχυρές αποδόσεις πάντως φέρνουν για την επιχείρηση οι αγορές της Μέσης Ανατολής, όπου ήδη δραστηριοποιείται, η οποίες καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη και επομένως συμπαρασύρουν θετικά και την ελληνική εταιρεία. Το όραμα της επέκτασης για τη Mikel αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει και τις πέντε ηπείρους. Μέσα από κινήσεις που γίνονται στοχευμένα τα τελευταία χρόνια και αποτελώντας διέξοδο κατά έναν τρόπο από τον έντονο ανταγωνισμό της Ελλάδας, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος ως χώρα συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στον τομέα του καφέ. Επομένως η εξωστρέφεια και η εξαγωγή του μοντέλου της Mikel στο εξωτερικό, θα μπορούσε να ειπωθεί κατά έναν τρόπο ότι φάνταζε με μονόδρομο.

Η έναρξη της διαδρομής με αφετηρία τη Λάρισα

Η Mikel ξεκίνησε την διαδρομή της στην αγορά το 2008, με έδρα τη Λάρισα. Σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται, έχοντας φτάσει αυτή τη στιγμή να διατηρεί δίκτυο με περισσότερα από 350 καταστήματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συγκεκριμένη εξωστρεφής διάθεση που την χαρακτηρίζει, είναι και αυτή που της δίνει την δυνατότητα αλλά και την απαιτούμενη εμπειρία να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες τα επόμενα χρόνια, ανοίγοντας νέα καταστήματα. 

To μοντέλο ανάπτυξης της επιχείρησης βασίζεται στο franchise. Έτσι, εκτός από την Ελλάδα, λειτουργεί με το σχήμα του master franchise σε χώρες όπως η Κύπρος, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία. Από τον σχεδιασμό επέκτασης βέβαια δεν λείπει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και κατά κύριο λόγο τα νησιά, τα οποία έχουν τη δική τους δυναμική κατά κύριο λόγο επειδή ο τουρισμός αποτελεί την κινητήριο δύναμή τους. 

Eνδιαφέρον παρουσιάζει όμως και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Mikel μέσα στα καταστήματά της, κάτι που αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της επιχείρησης και των στελεχών της, καθότι βασική επιδίωξη είναι να προσφέρουν ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πελάτες. Γι’ αυτό και αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις επιχειρήσεων στον τομέα του καφέ, που προσφέρει υπηρεσίες dine in, delivery καθώς και take away. 

100 νέα καταστήματα μέσα στην πανδημία

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, η Mikel μαζί με το δίκτυό της, μεγαλώνει και ως προς τις οικονομικές της επιδόσεις. Ο τζίρος της το 2022 έφτασε τα 19 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος σημαντικά σε σύγκριση με τα 16,95 εκατομμύρια ευρώ που ήταν οι αντίστοιχες επιδόσεις της δημοφιλούς αλυσίδας στη διάρκεια του 2021. Για να αντιληφθούμε όμως τον βαθμό, στον οποίο η Mikel έχει βάλει στο επίκεντρο την επέκταση του δικτύου της, αρκεί να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια της πανδημίας κατάφερε να ανοίξει 100 καταστήματα παγκοσμίως.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πιο αδιάσειστη απόδειξη ότι τα δεδομένα για μία από τις σημαντικότερες αλυσίδες εστίασης της Ελλάδας, δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης στο εξωτερικό, κάτι που αποτελεί και μία από τις βασικές τις στοχεύσεις. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.