02 Μάι 2024
READING

Πώς η Lululemon, η Starbucks και η Google επενδύουν στην στρατηγική της “κοινότητας”

4 MIN READ

Πώς η Lululemon, η Starbucks και η Google επενδύουν στην στρατηγική της “κοινότητας”

Πώς η Lululemon, η Starbucks και η Google επενδύουν στην στρατηγική της “κοινότητας”

Από τα μαθήματα yoga σε χώρους χωρίς αποκλεισμούς: Πώς η Lululemon, η Starbucks και η Google επενδύουν στην πιστότητα των πελατών τους

Οι retailers επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους καταναλωτές, καθώς τα brands διερευνούν ενεργά τρόπους για να βελτιώσουν την εμπειρία στο κατάστημα και να προωθήσουν τη δέσμευση του καταναλωτικού κοινού.

Μια αποτελεσματική μέθοδος για την παροχή μιας ξεχωριστής και ελκυστικής πρότασης στον χώρο του retail είναι η συμμετοχή στην κοινότητα. Η έννοια αυτή περιστρέφεται γύρω από τη δέσμευση μιας μάρκας να προσφέρει αποκλειστικές εμπειρίες και εξατομικευμένες προσφορές προϊόντων στην τοπική της κοινότητα.

Διαβάστε ακόμα: Η Google σχεδίασε νέο εργαστήριο τεχνολογίας ειδικά για εφήβους

Παρά τη συνεχή ανάπτυξη του e-commerce, μεταπανδημικά το φυσικό retail βιώνει μια αναζωογονημένη δυναμική. Τα brands δεν διστάζουν να εισάγουν καινοτόμες ιδέες και in-store εμπειρίες για να πετύχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και να καλλιεργήσουν την αφοσίωση των πελατών τους. Θέτοντας την εμπλοκή της κοινότητας στο επίκεντρο των στρατηγικών τους, τα brands επιχειρούν να δώσουν νέα πνοή στις γειτονιές, να συνδεθούν με τους κατά τόπους καταναλωτές σε ένα βαθύτερο επίπεδο, να επικοινωνήσουν τις βασικές τους αξίες και να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες που τροφοδοτούνται από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Η Lululemon σκέφτεται πέρα από την προσφορά προϊόντων

Η Lululemon έχει ενσωματώσει τις εκδηλώσεις και τη δέσμευση στην κοινότητα ως μέρος της στρατηγικής της για την απόκτηση και τη διατήρηση των πελατών της. Προσφέροντας δωρεάν μαθήματα yoga και συχνές εκδηλώσεις στα καταστήματά του, το αθλητικό brand έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό εμπορικό σήμα με γνώμονα την κοινότητα.

Η γνωστή μάρκα αθλητικής ένδυσης διοργανώνει yoga events σε διάφορες περιοχές της αγοράς, διεκδικόντας παγκόσμια παρουσία. Αλλά δεν σταματά εκεί – η κοινοποίηση αυτών των εκδηλώσεων στα social media συμβάλει, επίσης στη δημοτικότητα της μάρκας και δημιουργεί ένα σταθερό brand equity. Η Lululemon εστιάζει στο να προσφέρει περισσότερα από απλά αθλητικά ρούχα και τοποθετεί τα καταστήματά της στον πυρήνα της στρατηγικής της για τη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων.

Η Starbucks επενδύσει στις αξίες της τοπικής κοινότητας

Πίσω στο 2015, η Starbucks παρουσίασε το Community Store Program, μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας ορισμένα καταστήματα έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στις τοπικές κοινότητες. Με τα σημεία αυτά να έχουν αναπτυχθεί σε 150 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, τα community stores έχουν δημιουργήσει το δικό τους οικοσύστημα όπου εργαζόμενοι, συνεργάτες αλλά και πελάτες βρίσκονται σε μια σχέση αλληλεπίδρασης. Στο πλαίσιο αυτό παρέχουν κατάρτιση, προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες και υποστηρίζουν τοπικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Η Starbucks έχει δεσμευτεί να ανοίξει 1.000 “κοινοτικά” καταστήματα παγκοσμίως μέχρι το 2030 και έχει εισαγάγει πρότυπα σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς για να εξυπηρετήσει τις κοινότητες κωφών και βαρήκοων. Κάθε κατάστημα προσφέρει μια εμπειρία σχετική με την κοινότητα που εξυπηρετεί.

Πριν από λίγους μήνες, η αλυσίδα καφέ εγκαινίασε το πρώτο της “Signing Store” στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση της κοινότητας των κωφών και των βαρήκοων. Σε αυτό το κατάστημα, οι πελάτες θα εξυπηρετούνται από baristas που είναι επίσης κωφοί ή βαρήκοοι. Ενισχύοντας την προσβασιμότητα, οι παραγγελίες μπορούν να τοποθετούνται άνετα χρησιμοποιώντας ένα tablet γραφής, ενώ οι αλληλεπιδράσεις ανθίζουν μέσω μαθημάτων νοηματικής γλώσσας και εργαστηρίων καφέ που διεξάγονται στη νοηματική γλώσσα.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα μόνο από τα πολυάριθμα παραδείγματα, όπου η Starbucks αξιοποιεί την επιρροή της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τοπικών κοινοτήτων και τη δημιουργία ενός ευρύτερου περιβάλλοντος που προωθεί την ένταξη και τη δέσμευση.

Η Google χρησιμοποιεί το Retail Design 

Πέρα από τις βιομηχανίες αθλητικών ειδών και της καφεστίασης, οποιαδήποτε μάρκα θα μπορούσε να επανεξετάσει τα φυσικά της καταστήματα ώστε να δώσει χώρο σε κάθε τοπική κοινότητα. Και η Google δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού πέρυσι άνοιξε το πρώτο της συνοικιακό κατάστημα στη Νέα Υόρκη, γνωστό ως “neighborhood store”. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Διαβάστε ακόμα: Θα δώσουν τα σχέδια του νέου CEO ώθηση στη Starbucks;

Αυτά τα καταστήματα προσφέρουν πρακτικές εμπειρίες με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Google σε ένα πιο οικείο περιβάλλον που χαρακτηρίζει τη γειτονιά στην οποία βρίσκονται. Το κατάστημα στο Μπρούκλιν παρουσιάζει τοπική τέχνη, παρέχει χώρους για εκδηλώσεις και εργαστήρια και προσφέρει διάφορες υπηρεσίες στους πελάτες. Τα καταστήματα γειτονιάς της Google στοχεύουν στη δημιουργία ελκυστικών και εξατομικευμένων εμπειριών που προάγουν την εμπλοκή της κοινότητας.

Και οι τρεις αυτές καθιερωμένες μάρκες έχουν ενσωματώσει με επιτυχία την εμπλοκή της κοινότητας στις retail στρατηγικές τους. Προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες, εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων και δημιουργώντας χώρους για την ενίσχυση του locality και του community, κατάφεραν να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της μάρκας, την αφοσίωση των πελατών, αλλά και την οργανική ανάπτυξή τους. Με αυτόν τον τρόπο, ανταγωνίζονται το ηλεκτρονικό εμπόριο και παρέχουν στους επισκέπτες μια αίσθηση συντροφικότητας και συναρπαστικές εμπειρίες μάρκας.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash| Lululemon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.