02 Μάι 2024
READING

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές τον πληθωρισμό

4 MIN READ

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές τον πληθωρισμό

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές τον πληθωρισμό

Ευρώπη: ο πληθωρισμός και ο αντίκτυπός του στο λιανικό εμπόριο

Καθώς ο κόσμος διανύει το 2023, η παγκόσμια οικονομία επισκιάζεται από αβεβαιότητα και ανησυχία. Οι κάποτε ελπιδοφόρες προβλέψεις για την ανάπτυξη δίνουν τώρα τη θέση τους σε μια σκληρή πραγματικότητα – μια σημαντική ύφεση είναι στον ορίζοντα.

Οι τελευταίες οικονομικές εκτιμήσεις της Euromonitor -παρόχου παγκόσμιας επιχειρηματικής πληροφόρησης και ανάλυσης της αγοράς- δίνουν μια απογοητευτική εικόνα, προβλέποντας επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5%. Ενώ υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας με τον πληθωρισμό που αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς, παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, ξεπερνώντας τις ιστορικές τάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Ποια μέθοδο πληρωμών προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές;

Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος αυτής της οικονομικής ύφεσης δεν είναι καθόλου ομοιόμορφος, με τις ανεπτυγμένες αγορές, ιδίως την Ευρώπη, να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Η άνοδος των τιμών επιβαρύνει τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, δημιουργώντας μια δύσκολη κατάσταση που απαιτεί προσοχή.

Οι πληθωριστικές πιέσεις

Τα ποσοστά πληθωρισμού έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών σε πολλές δυτικές χώρες πέρυσι, με τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες να βιώνουν ακόμη πιο έντονες εξάρσεις.

Όπως είναι φυσικό, οι επιπτώσεις αυτού του ταραχώδους οικονομικού τοπίου αντανακλώνται στον παγκόσμιο κλάδο του retail. Παρατηρήθηκε απότομη επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων, και παρόλο που η κατάσταση μπορεί να έχει ελαφρυνθεί κάπως για τους καταναλωτές, οι προοπτικές για τις δαπάνες  παραμένουν υποτονικές. Η Euromonitor προβλέπει μια μέτρια επέκταση της παγκόσμιας αγοράς λιανικού εμπορίου κατά 3%, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να ξεπερνά αυτή την ανάπτυξη με διπλάσιο ρυθμό.

Δυστυχώς, οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες συνεχίζονται,, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2023. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η υποτονική οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση των επιτοκίων και οι συνεχιζόμενοι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία συμβάλλουν στις δυσοίωνες προοπτικές. Το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, διατηρώντας το φάσμα μιας παγκόσμιας ύφεσης στο μυαλό των καταναλωτών και διαμορφώνοντας, τελικά, την αγοραστική τους συμπεριφορά.

Ιδιωτική ετικέτα και εκπτώσεις

Σε περιόδους αβεβαιότητας, οι καταναλωτές τείνουν είτε να απέχουν από διακριτικές αγορές, είτε να μειώνουν τη συνολική κατανάλωση, είτε να στραφούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να αποκτήσουν παρόμοια ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με την Euromonitor, το 22% των Ευρωπαίων καταναλωτών σχεδιάζει να αυξήσει τις αγορές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και το 31% σκοπεύει να επισκέπτεται συχνότερα τα εκπτωτικά καταστήματα φέτος. Και τα δύο ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.

Οι ευαίσθητοι στην τιμή καταναλωτές κάνουν τις πιο σημαντικές προσαρμογές. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά όσον αφορά την πρόθεση να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για αγορές διακριτικής ευχέρειας, όπως ταξίδια ή εστιατόρια, το 2023. Η έρευνα αποκαλύπτει διαφορά περίπου 10% στο συναίσθημα μεταξύ των καταναλωτών στα ανώτερα και κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες

Οι ευαίσθητοι στην τιμή καταναλωτές αλλάζουν τον τόπο που ψωνίζουν προϊόντα. Για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα κανάλια εκπτώσεων. Τα “στοκάδικα” και τα εκπτωτικά καταστήματα αναπτύσσονται με ρυθμό δύο έως τρεις φορές ταχύτερο από τη συνολική κατηγορία των ειδών παντοπωλείου στη Δυτική Ευρώπη, με τα Aldi και Lidl να επωφελούνται περισσότερο.

Ενδιαφέρουσες αλλαγές παρατηρήθηκαν, επίσης, στον τομέα της ομορφιάς και της προσωπικής φροντίδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, το Amazon διεύρυνε το μερίδιο αγοράς του σε σχέση με τους εξειδικευμένα Brands σε θέματα ομορφιάς και υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, καθώς οι καταναλωτές ένιωσαν εντονότερα τις οικονομικές επιπτώσεις.

Ως πλατφόρμα που προσφέρει χαμηλότερες τιμές και ταχύτερη παράδοση σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, το Amazon κατάφερε να υποσκελίσει τους ειδικούς. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί σε θέματα ομορφιάς, όπως η Sephora, οι οποίοι αυτοτοποθετούνται ως πιο premium, αντιμετώπισαν προκλήσεις, καθώς οι καταναλωτές που έχουν επίγνωση του κόστους δίνουν προτεραιότητα στην αξία, με αποτέλεσμα το Amazon να κερδίσει μερίδιο αγοράς.

Άνοδος των προσιτών εναλλακτικών λύσεων στις αγορές τροφίμων

Το trading down ήταν ιστορικά μια συνηθισμένη στρατηγική για τους καταναλωτές που περιηγούνται σε μια ασταθή οικονομία. Επιλέγουν, για παράδειγμα, κατεψυγμένα ή διατηρημένα στο ράφι προϊόντα αντί για φρέσκα για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Διαβάστε ακόμα: Τι θέλει ο “νέος καταναλωτής”;

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στις ασθενέστερες οικονομίες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία στην Ευρώπη. Ενώ οι πωλήσεις φρέσκων φρούτων και λαχανικών έχουν μειωθεί σε όλα τα κανάλια, υπήρξε αύξηση των πωλήσεων διατηρήσιμων και κατεψυγμένων προϊόντων κατά το τελευταίο έτος.

Προσαρμογή στον πληθωρισμό

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στους Ευρωπαίους καταναλωτές εκτείνεται πέρα από τις αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά. Διεισδύει σε διάφορες πτυχές της καθημερινής τους ζωής, από τους οικιακούς προϋπολογισμούς έως τον μακροπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό. Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την οικονομία έχουν ωθήσει τους καταναλωτές να επανεκτιμήσουν τις οικονομικές τους προτεραιότητες.

Ορισμένοι αναζήτησαν πρόσθετες πηγές εισοδήματος, διερεύνησαν μέτρα περικοπής δαπανών ή προσάρμοσαν τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του πληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στην προσπάθειά τους για οικονομική σταθερότητα.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.