01 Μάι 2024
READING

Η πώληση της Κωτσόβολος, μία «έκπληξη» καλά προετοιμασμένη

4 MIN READ

Η πώληση της Κωτσόβολος, μία «έκπληξη» καλά προετοιμασμένη

Η πώληση της Κωτσόβολος, μία «έκπληξη» καλά προετοιμασμένη

Η απόφαση πώλησης της Κωτσόβολος από τον βρετανικό όμιλο Currys, για πολλούς αποτελεί έκπληξη. Δεν παύει όμως να είναι μία καλά μελετημένη απόφαση, την οποία τα κεντρικά του ομίλου επεξεργάστηκαν τον τελευταίο καιρό από κοινού με την διοικητική ομάδα της Ελλάδας, προλειαίνοντας το έδαφος για τις εξελίξεις που έγιναν γνωστές μόλις πριν από λίγες ώρες.

Η Κωτσόβολος που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον ηγέτη στις ηλεκτρικές συσκευές και στα προϊόντα τεχνολογίας στην Ελλάδα, τίθεται σε μία διαδικασία αναθεώρησης που περισσότερο σχετίζεται με τον όμιλο Currys’ παρά με την λειτουργία του σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί παρουσία. Γιατί το πλάνο όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να τρέχει ως έχει χωρίς δραματικές τροποποιήσεις και στο επόμενο χρονικό διάστημα και σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας αλλά και σε άλλους τομείς λειτουργίας. 

Επικεφαλής της αλυσίδας στην Ελλάδα παραμένει ο Γιάννης Βασιλάκος, ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του με τον καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας μία συμπαγή και διαρκώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση που πολλοί έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως «χρυσωρυχείο». Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί να πουλήσει κανείς ένα «χρυσωρυχείο». H Currys επισήμως υποστήριξε ότι ο Κωτσόβολος και οι επιδόσεις του δεν αποτυπώνονται στη δημιουργία αξίας για τον όμιλο. Από την άλλη όμως η πώληση της Κωτσόβολος, η οποία υπεραποδίδει, γίνεται σε μία στιγμή που η Currys θα εισπράξει υψηλό τίμημα που απορρέει από τη υπεραξία που έχει δημιουργήσει ο Γ. Βασιλάκος και η ομάδα του. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει ή εκτιμά ότι θα καταφέρει ο όμιλος Currys, να ενισχύσει την χρηματοοικονομική του λειτουργία, αποεπενδύοντας από μία φαινομενικά μικρή για εκείνον αγορά όπως είναι η Ελλάδα. 

Οι οικονομικές επιδόσεις

Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, η Currys είχε κύκλο εργασιών 10,14 δισεκατομμύρια στερλίνες από 10,34 εκατ. με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 71 εκατομμύρια στερλίνες, απασχολώντας αυτή τη στιγμή 32.000 εργαζόμενους. Το δίκτυό της αριθμεί 830 καταστήματα στις χώρες που δραστηριοποιείται. Αντίστοιχα για την Κωτσόβολος, κατά την προηγούμενη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2022, ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος, συμπεριλαμβανομένης και της δραστηριότητας στην Κύπρο που έκλεισε περίπου 10 μήνες, διαμορφώθηκε σε 654 εκατ. ευρώ έναντι 578 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2021, καταγράφοντας αύξηση 13,1%.

Πηγές της αγοράς με τις οποίες ήρθαμε σε επικοινωνία υποστηρίζουν ότι ο πιθανός αγοραστής θα μπορούσε να προέρχεται από την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται να είναι και κάποιο ξένο fund που θα μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται για να αποκτήσει το «άλογο κούρσας» που ονομάζεται Κωτσόβολος και αποτελεί τον πρώτο και μεγαλύτερο παίκτη στην Ελλάδα στον τομέα που υπηρετεί. 

Στην ουσία των πραγμάτων δεν αλλάζουν πολλά για την ώρα. Τουλάχιστον ως τη στιγμή που θα βρεθεί ο νέος ιδιοκτήτης. Ο Γιάννης Βασιλάκος και η ομάδα του καθώς και το σύνολο του προσωπικού παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι νεοτέρας φυσικά, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη όταν και εφόσον υπάρξει αυτός. Έτσι, η εταιρεία που ξεκίνησε το 1950 από ένα μικρό κατάστημα επί της οδού Αριστείδου, γυρίζει σελίδα για μία ακόμα φορά, πατώντας παρόλ΄ αυτά σε στέρεες βάσεις. Και που λόγω αυτού του γεγονότος ο νέος της ιδιοκτήτης θα πρέπει να βάλει αρκετά βαθιά στο χέρι του στην τσέπη. 

Από την άλλη ο όμιλος Currys βλέπει την ευκαιρία να βγάλει αρκετά χρήματα, να κερδίσει από την υπεραξία και τη φήμη που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η Κωτσόβολος και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα μεγέθη της, εκτιμώντας ότι το αποτύπωμα που τελικά της αφήνει σε επίπεδο αξίας, είναι μικρότερο από εκείνο που θα επιθυμούσε. 

Απόφαση που για κάποιους ήταν έκπληξη για άλλους όχι

Μπορεί λοιπόν για αρκετούς να ήταν μία απόφαση που αποτέλεσε έκπληξη, όμως η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στο ότι αποτέλεσε μία μακροπρόθεσμη διαδικασία κατά την οποία διερευνήθηκαν όλες οι εναλλακτικές. Η ελληνική αγορά δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να επηρεάζεται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και υπό την προϋπόθεση ότι όποιος αποκτήσει την Κωτσόβολος θα έχει τη διάθεση να την αναπτύξει ακόμα περισσότερο με προοπτική κάποια στιγμή να βγει και εκτός ελληνικών συνόρων, κάτι που είχε μπει στο τραπέζι κάποια στιγμή αλλά δεν έγινε έως τώρα, θα μπορούσε να σημάνει μελλοντικά ακόμα σημαντικότερα και μεγαλύτερα πράγματα και εξελίξεις για την επιχείρηση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.