02 Μάι 2024
READING

Ποια είναι η φιλανδική BOB W που θέλει να ταράξει τα τουριστικά νερά της Αθήνας;

3 MIN READ

Ποια είναι η φιλανδική BOB W που θέλει να ταράξει τα τουριστικά νερά της Αθήνας;

Ποια είναι η φιλανδική BOB W που θέλει να ταράξει τα τουριστικά νερά της Αθήνας;

Το νέο concept συνδυάζει τις λειτουργίες ξενοδοχείου και Airbnb

Ξεκινώντας στο 2018 στο Ελσίνκι, το υβριδικό μοντέλο φιλοξενίας BOB W επεκτάθηκε ταχύτατα σε 13 πόλεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα βάζει πλώρη για την αθηναϊκή αγορά, όπου εγκαινιάζει το προσεχές διάστημα τις δύο πρώτες του εγκαταστάσεις που ακολουθούν πιστά το χαρακτηρισμό του “aparhotel” – που συνδυάζει το διαμέρισμα του Airbnb και τις υπηρεσίες ξενοδοχείου. Πόσο θα μπορέσει όμως κάτι τέτοιο να επηρεάσει το αθηναϊκό τοπίο φιλοξενίας;

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν ο Niko Karstikko άρχισε να εργάζεται ως διαχειριστής διαμερισμάτων που διατίθεντο μέσω του Airbnb στο Ελσίνκι. Η εμπειρία του τον οδήγησε να παρατηρήσει τυχόν προβλήματα και δυσκαμψίες που εμφάνιζε το συγκεκριμένο μοντέλο, γεγονός που τον οδήγησε μαζί με τον Sebastian Emberger έξι χρόνια μετά να δημιουργήσουν ένα υβριδικό μοντέλο φιλοξενίας, το Bob W. Το πρώτο διαμέρισμα υπό το συγκεκριμένο concept λειτούργησε στην περιοχή Punavuori της φιλανδικής πρωτεύουσας και η επιτυχία του, οδήγησε τους δύο επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανάπτυξή του.

Ταχύτατη ανάπτυξη δικτύου

To 2019 η εταιρεία απέκτησε παρουσία στο Ταλίν της Εσθονίας ενώ η πραγματική ανάπτυξη ξεκίνησε μετά το τέλος της πανδημίας, οπότε και μπήκαν οι ουσιαστικές βάσεις για την εξέλιξη της συγκεκριμένης προσπάθειας σε ολοκληρωμένη επιχείρηση με τεχνολογικό υπόβαθρο και προσωπικό 25 ατόμων.

Δύο χρόνια μετά εξασφάλισε τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ από επενδυτές ενώ πέρυσι συγκέντρωσε επιπλέον 21 εκατ. ευρώ στον πρώτο επενδυτικό γύρο που πραγματοποίησε.

Ως αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η επέκταση στη Μεγάλη Βρετανία, στη Μαδρίτη και το Ταλίν. Ακολούθησαν μέσα στη χρονιά το Ταρτού στην Εσθονία και η Φλωρεντία στην Ιταλία, ενώ εξαγοράζει το Estonishing Stay στην Εσθονία και το KOTI Hotel στη Φινλανδία.

Οι αρχές του 2023 βρήκαν την BOB W να εγκαινιάζει τις πρώτες της μονάδες στο Paddington στο δυτικό Λονδίνο, στο Όσλο στη Γερμανία, ενώ μέσω της απόκτησης την γερμανική Charly Hospitality αποκτά πρόβαση στο Βερολίνο, τη Βόννη, το Λιούμπεκ, το Φράισινγκ στο Μόναχο, στην Κολονία και στο Άμστερνταμ.

Με υποστήριξη από σημαντικά funds και επενδυτές

Τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας διαμονής της BOB W αποτελούν μια πιο έξυπνη, πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση από τα ξενοδοχεία και τις τυχαίες ενοικιάσεις που πραγματοποιούσαν μέχρι σήμερα οι ταξιδιώτες με τη χρήση γωνστών πλατφορμών και app. Με την υποστήριξη κορυφαίων επιχειρηματικών κεφαλαιούχων, οικογενειακών γραφείων και επιχειρηματιών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των byFounders, IDC Ventures, Elevator Ventures, Verve Ventures, Flashpoint, Superangel, NREP, Tesi, του συνιδρυτή της Wolt, Miki Kuusi, και του συνιδρυτή της Supercell, Ilkka Paananen, η εταιρεία κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει την αυτόνομη τεχνολογία φιλοξενίας για να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη μια τοπική, ανέπαφη εμπειρία πέντε αστέρων σε κλίμακα.

Τι συνιστά το υβριδικό μοντέλο φιλοξενίας

Το εναλλακτικό μοντέλο φιλοξενίας της BOB W βασίζεται στην τεχνολογία, τον αφαιρετισμό και την βιωσιμότητα. Στα διαμερίσματά της παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας από το αντίστοιχο προσωπικό, υπάρχουν καμαριέρες ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες όπως το help desk, προσφέρονται απομακρυσμένα μέσω ίντερνετ. Παράλληλα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας στο εξωτερικό φροντίζουν να έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας aparhotel πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του μέχρι το τέλος Ιουνίου σε ακίνητο επί της οδού Ζαλόγγου 4 στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ ακόμη ένα στην οδό Αιόλου, αναμένεται έως το τέλος του 2023. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα πραγματοποιείται μέσω της εταιρείας BOB W Technologies Greece, η οποία συστήθηκε στις αρχές Μαΐου.

Ως μοναδικός μέτοχος της ελληνικής θυγατρικής εμφανίζεται η ιρλανδική εταιρεία Not a Hotel Venture Limited, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης τα 25 χιλ. ευρώ. Το στοιχείο της βιωσιμότητας που διαφοροποιεί ανάμεσα στα άλλα το συγκεκριμένο concept, αναμένεται να επιτευχθεί με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στις ταράτσες των κτιρίων όπου βρίσκονται τα διαμερίσματα της BOB W.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.