30 Απρ 2024
READING

Η άνοδος του money-saving content στα social media

3 MIN READ

Η άνοδος του money-saving content στα social media

Η άνοδος του money-saving content στα social media

Γιατί η Gen Z στρέφεται στις πλατφόρμες για συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων

Καθώς οι καταναλωτές παλεύουν με τις απαιτήσεις του κόστους ζωής, αρχίζουν να  επανεκτιμούν την αξία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Η αυξανόμενη δημοφιλία του περιεχομένου εξοικονόμησης χρημάτων σ’ αυτές δείχνει μια μετατόπιση στις προτεραιότητες των χρηστών. Την ίδια στιγμή, τα brands καλούνται να είναι προσεκτικά για να αποφύγουν την αποσύνδεση από το κοινό τους καθώς περιηγούνται σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο.

Έρευνα της δημιουργικής εταιρείας We Are Social και της εταιρείας ερευνών αγοράς Statista Q, διαπίστωσε ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κόστους ζωής στα τέλη του 2021, σχεδόν οι μισοί (45%) χρήστες των social media χρησιμοποιούν τις κοινωνικές πλατφόρμες για να αναζητήσουν ενεργά περιεχόμενο εξοικονόμησης χρημάτων από brands και influencers. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, αυξάνεται σε 62% μεταξύ των Gen Z-ers.

Διαβάστε ακόμα: Πώς έχει αλλάξει το influencer marketing;

Το Facebook και το Instagram αποτελούν τις πλατφόρμες με τις καλύτερες επιδόσεις για money-saving content, δίνοντας στην Meta τον έλεγχο του μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς στον τομέα αυτό. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 26% των χρηστών είναι πιο πιθανό να κάνουν κλικ ή να αγοράσουν οικονομικά προϊόντα που διαφημίζονται ή κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αλλαγή των influencers

Ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για περιεχόμενο εξοικονόμησης χρημάτων, οι χρήστες των social media έχουν παρατηρήσει μια αλλαγή στον τόνο και το περιεχόμενο πολλών influencers σε αυτές τις πλατφόρμες. Φαίνεται πως έχουν γίνει πιο διακριτικοί απέναντι στην αγοραστική δύναμη του κοινού τους, απομακρυνόμενοι από την προώθηση ειδών πολυτελείας και υιοθετώντας μια πιο σχετική προσέγγιση.

Σχεδόν το 78% των χρηστών πιστεύει ότι οι influencers που προωθούν πολυτελή αντικείμενα κινδυνεύουν να θεωρηθούν ως εκτός πραγματικότητας, ενώ το 59% των καταναλωτών έχει βρει τους influencers χρήσιμους στην εύρεση φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων για προϊόντα.

Όλα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα brands, ιδίως για εκείνα που επενδύουν στο influencer marketing. Οι marketers χρειάζεται να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που πλαισιώνουν τα προϊόντα τους για να αποφύγουν να θεωρηθούν εκτός πραγματικότητας και ότι δεν έχουν επαφή με τους πελάτες τους. Αυτό αποτελεί μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, ειδικά για τα luxury brands. Στο σημερινό οικονομικό κλίμα, οι influencers και τα εμπορικά σήματα που παρουσιάζονται ως σχετικά και δρουν με ρεαλιστικές συνιστώσες είναι πιο πιθανό να έχουν απήχηση στους καταναλωτές.

Η μεταστροφή των χρηστών των social media

Η έρευνα δείχνει ότι και οι ίδιοι οι χρήστες έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μπροστά στην οικονομική ύφεση, ένας στους έξι χρήστες έχει μετριάσει τις διαδικτυακές του αναρτήσεις για να αποφύγει την επίδειξη. Την ίδια στιγμή, περίπου το 48% των χρηστών πιστεύουν ότι οι λογαριασμοί τους στα μsocial media απεικονίζουν μια ρεαλιστική εκδοχή της ζωής τους.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο των founder-influencers

Τα ψηφιακά life hacks έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή. Οι αγορές σε οικονομικά καταστήματα έχουν αναδειχθεί σε σύμβολο υπερηφάνειας, ενώ τα social media έχουν γίνει κόμβος για την ανταλλαγή προσιτών λύσεων. Και είναι λογικό, καθώς αντιμετωπίζοντας μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, η αντίληψή των καταναλωτών για την αξία έχει γίνει πιο εξατομικευμένη και υποκειμενική.

Σε απάντηση, οι influencers έχουν επαναπροσανατολίσει την εστίασή τους από την επίδειξη υλικών αγαθών στη μετάδοση γνώσεων και τεχνογνωσίας. Οι μάρκες, επίσης, αρχίζουν να αναγνωρίζουν αυτή τη μετατόπιση και υιοθετούν μια παρόμοια προσέγγιση στα social media. Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στην προβολή προϊόντων, έχουν αρχίσει να εμπλέκουν ενεργά το κοινό τους παρέχοντας πρακτικές ιδέες και πολύτιμες πληροφορίες. Προσφέροντας ουσιαστικό περιεχόμενο και χρήσιμες συμβουλές, τα brands μπορούν να καλλιεργήσουν μια βαθύτερη σύνδεση με το κοινό τους και να καθιερωθούν ως ενημερωμένοι και σχετικοί πόροι.

Με πληροφορίες από Performance Marketing World

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.