01 Μάι 2024
READING

Η Market In: Η πορεία της αλυσίδας που δημιούργησε ο χαρισματικός, Θωμάς Ράμμος

3 MIN READ

Η Market In: Η πορεία της αλυσίδας που δημιούργησε ο χαρισματικός, Θωμάς Ράμμος

Η Market In: Η πορεία της αλυσίδας που δημιούργησε ο χαρισματικός, Θωμάς Ράμμος

Μία αλυσίδα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλά βήματα ανάπτυξης. Ο λόγος για τη Market In που ίδρυσε ο διορατικός και χαρισματικός επιχειρηματίας, Θωμάς Ράμμος, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, χτυπημένος από τον κορονοϊό. Και αυτή τη στιγμή τζιράρει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο η αλυσίδα σούπερ μάρκετ μπροστά στη διάθεσή της να μεγαλώσει, να ιδρύσει νέα καταστήματα και να εξαγοράσει μικρότερες αλυσίδες, έχει να αντιμετωπίσει και την ενδοοικογενειακή διαμάχη στην οποία έχουν επιδοθεί οι δύο κόρες του Θωμά Ράμμου μετά τον θάνατό του, η οποία έχει φτάσει έως και τα δικαστήρια. Ακούγεται ότι τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να εξαγοράσει περιφερειακή αλυσίδα, προκειμένου να ενισχύσει το μέγεθός της. Ωστόσο μέχρι στιγμής όσες συζητήσεις έχει κάνει με μικρότερους παίκτες της αγοράς, δεν είχαν θετική κατάληξη. 

H Μarket In διαθέτει περίπου 250 καταστήματα πανελλαδικά. Θα έλεγε κανείς ωστόσο ότι έχει μείνει αρκετό καιρό μακριά από εξαγορές, καθώς η τελευταία της κίνηση ήταν όταν απέκτησε την τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ “Χαρά” της Χίου το καλοκαίρι του 2022, η οποία είχε κύκλο εργασιών 15 εκατ. ευρώ με 9 καταστήματα στο χαρτοφυλάκιό της. Στον επενδυτικό σχεδιασμό της Market In για το προσεχές χρονικό διάστημα είναι να δημιουργήσει έως και 10 νέα καταστήματα έως και το τέλος του 2022 σε όλη την Ελλάδα. Η αλυσίδα στοχεύει κυρίως στη γεωγραφική ζώνη της Βορείου Ελλάδας, ενώ διερευνά παράλληλα και την επέκτασή της στη νησιωτική Ελλάδα με σκοπό να δρέψει τα οφέλη που απορρέουν από τον τουρισμό. 

Η ενδοοικογενειακή διαμάχη

Σε όλα τα παραπάνω όμως έρχεται να διαταράξει κατά καιρούς τις ισορροπίες η ενδοοικογενειακή διαμάχη ανάμεσα στη Μαργαρίτα και την Ευλαμπία Ράμμου. Κι αυτό γιατί τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο η Μαργαρίτα Ράμμου κατέθεσε δύο αγωγές κατά της αδερφής της. Αυτό που ζητούσε ήταν να ακυρωθούν οι προηγούμενες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για ακίνητα που μίσθωσε η εταιρεία στη Λευκάδα. Στην αγορά ωστόσο υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Πέτρος Χαροντάκης και η σύζυγός του Ευλαμπία Ράμμου σκοπεύουν να αγοράσουν και τα ποσοστά των υπολοίπων δηλαδή της μητέρας, Γιαννούλας Ράμμου και της άλλης κόρης, Μαργαρίτας. Κάτι που εάν συμβεί θα ανατρέψει σημαντικά τις ισορροπίες και θα δώσει τον πλήρη έλεγχο στους δύο προκειμένου να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους. 

Η Tresko, ο Μαρινόπουλος και η ίδρυση της Market In

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 από τον Θωμά Ράμμο και έκτοτε κατάφερε να μεγαλώσει σημαντικά και να φτάσει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, αποτελώντας μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις στην ελληνική αγορά. Ο Θωμάς Ράμμος μόλις τελείωσε το λύκειο έφυγε με τον αδερφό του για να αναζητήσει δουλειά στην Αθήνα. Η πρώτη του εργασιακή εμπειρία ήταν σε ένα τυπογραφείο στην Αθήνα, σταδιακά όμως στράφηκε στο λιανεμπόριο τον οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον του.

Στην πορεία ίδρυσε συνεταιρικά την Tresko, εταιρεία λιανεμπορίου ενώ κατάφερε να την αναπτύξει μέσα στα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την οξυδέρκεια και το ξεχωριστό επιχειρηματικό κριτήριο που διέθετε. Στα τέλη του 1989, εξαγόρασαν την Tresko και ενέταξαν με αυτόν τον τρόπο στον όμιλο τους την 6η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου. Ο Θωμάς Ράμμος συνέχισε την πορεία του στο χώρο των σούπερ μάρκετ, καθώς ίδρυσε τα Market In ένα χρόνο αργότερα. Εκτός από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ο Θωμάς Ράμμος είχε δραστηριοποιηθεί και στο χώρο της ενέργειας με εταιρεία φωτοβολταϊκών.

Σήμερα στη Market In απασχολούνται περισσότερα από 4.000 άτομα, ενώ η επιχείρηση καταφέρνει να αναπτύσσεται αναζητώντας στελέχη και από την αγορά, τα οποία εντάσσει κατά καιρούς στο έμψυχο δυναμικό της. 

Στο επίκεντρο της ανάπτυξής της για το παρόν αλλά και για το μέλλον έχει θέσει την δημιουργία μεγαλύτερων καταστημάτων 500 έως και 600 τετραγωνικών μέτρων, σε αντίθεση με εκείνα που συνήθιζε να αναπτύσσει παλαιότερα, που ήταν της τάξεως των 300 έως 400 τ.μ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.