02 Μάι 2024
READING

Πώς ενισχύεται το επενδυτικό πλάνο της ΑΒ Βασιλόπουλος

4 MIN READ

Πώς ενισχύεται το επενδυτικό πλάνο της ΑΒ Βασιλόπουλος

Πώς ενισχύεται το επενδυτικό πλάνο της ΑΒ Βασιλόπουλος

Τονωτική ένεση 70 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο στο οποίο προχώρησε η αλυσίδα

Κατά την πρώτη του παρουσίαση ως επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, τον Νοέμβριο του 2022, ο Νίκος Λαβίδας ήταν ξεκάθαρος ως προς τους στόχους που έθετε από τη νέα του θέση, επισημαίνοντας ότι στις προτεραιότητές του παρέμενε η επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της αλυσίδας, τονίζοντας μάλιστα πως το 2023 θα υπάρξουν επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 60 εκατ. ευρώ.

Σε μία περίοδο που αρκετοί παίκτες από τον ανταγωνισμό αναπτύσσουν τα μερίδιά τους -βασικά παραδείγματα αποτελούν η Lidl και ο Σκλαβενίτης-, η ΑΒ Βασιλόπουλος ωστόσο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, κινούμενη μεν με ανάπτυξη του τζίρου σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά σε ποσοστά χαμηλότερα από την αγορά που κινείται κοντά στο 8,5%. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης οδήγησε την εντατικοποίηση του επενδυτικού πλάνου της αλυσίδας και στην αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότησή του.

Τι αφορά το δάνειο

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε στην έκδοση ανεξασφάλιστου ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ και διάρκειας πέντε ετών, με ετήσιο σταθερό επιτόκιο 6,16%. Στο δάνειο, το οποίο θα εκδοθεί εντός έξι μηνών, θα συμβληθούν ως ομολογιούχοι η Lion Retail Holding S.a.r.l. που είναι μητρική της ΑΒ και θα καλύψει ομολογίες μέχρι του ποσού των 17,5 εκατ. ευρώ όπως και η Ahold Delhaize Finance Company N.V., Curaçao, (ενεργούσα μέσω του υποκαταστήματος της στη Γενεύη), που είναι συνδεδεμένη με την ΑΒ και ελέγχεται εμμέσως από Koninklijke Ahold Delhaize N.V., και θα καλύψει ομολογίες μέχρι του ποσού των 52,5 εκατ. ευρώ.

Η φετινή εικόνα

Η αύξηση των εσόδων της ΑΒ Βασιλόπουλος εκτιμώνται για τους πρώτους μήνες του 2023 σε οριακό επίπεδο της τάξεως του 1%, όταν σε σύνολο η αγορά της οργανωμένης λιανικής τροφίμων κινείται με ρυθμό ανάπτυξης 8% την ίδια περίοδο. Η φετινή μεριδιακή απώλεια της ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνδυασμό με τις χαμηλές ταχύτητες που καταγράφηκαν στα μεγέθη και το 2022, δικαιολογεί την απόφαση για τη λήψη δανείου. Τα χρήματα που θα αντληθούν από το ομολογιακό δάνειο εξάλλου θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί η ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία χρόνια.

Οι μελλοντικοί στόχοι

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, η διοίκηση προτεραιοποιεί την ευθυγράμμιση της δυναμικής των εσόδων της εταιρείας με τη συνολική πορεία που εμφανίζει η αγορά της οργανωμένης λιανικής, την αναδιαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής με εστίαση στο χαρτοφυλάκιο των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας, την αλλαγή του perception των καταναλωτών για το προφίλ της αλυσίδας, την ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων, τη συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των logistics και την αύξηση των παροχών στους εργαζομένους.

Προτεραιότητα η επέκταση δικτύου

Στο επενδυτικό πεδίο, η ΑΒ Βασιλόπουλος ποντάρει στην επέκταση του δικτύου franchise καταστημάτων γειτονιάς, AB Shop & Go. Αυτό που έχει προγραμματίσει, είναι να διευρύνει με 50 νέα καταστήματα το franchise δίκτυο των Shop & Go μέσα στη διάρκεια του 2023. Στόχος είναι να φτάσει τα 250 καταστήματα στην επόμενη διετία, καλύπτοντας έτσι την αγορά ευκολίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το συνολικό πλάνο επενδύσεων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται δαπάνες για νέα καταστήματα.

Ειδικότερα, εντός της φετινής χρονιάς θα λειτουργήσει το υπερμάρκετ των 5.000 τετραγωνικών μέτρων στο οικόπεδο του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα κατάστημα σε στρατηγική τοποθεσία πάνω στην λεωφόρο Κηφισίας, το οποίο έχει περάσει από αρκετές περιπέτειες που οδήγησαν έως και τη διακοπή των εργασιών του τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Αισίως, οι εργασίες αποπεράτωσής του συνεχίστηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία, EMD Constructions, και πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο σχεδιασμός επενδύσεων και επέκτασης του δικτύου της αλυσίδας προβλέπει για φέτος και το άνοιγμα έως 10 νέων εταιρικών καταστημάτων μεσαίου βεληνεκούς. Πρόσφατα εξάλλου η ΑΒ Βασιλόπουλος έκανε εγκαίνια στο νέο της κατάστημα στην Κω και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κανάρη & Σοφοκλή Βενιζέλου, επεκτείνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία της και στα νησιά. Ενώ εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και στο πρώτο κατάστημα που δημιούργησε η αλυσίδα στην Ιεράπετρα, στην επαρχιακή Oδό Ιεράπετρας – Παχειάς Άμμου.

Στασιμότητα ωστόσο εμφανίζει για την ώρα στο πεδίο των εξαγορών, όπου μετά το έντονο παρασκήνιο και τις συζητήσεις για την εξαγορά της Γέγος στην Αττική, τα καταστήματα του οποίου απέκτησαν τελικά ο Σκλαβενίτης και ο Μασούτης, δεν έχει κάνει κάποια άλλη κίνηση. Τελευταία ολοκληρωμένη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η απόκτηση της ΤΡΟΦΟ στις αρχές του 2000.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.